A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ceglédi: Donald Trump üzenete a magyar baloldalnak

via HVG

2016. november 16. 10:46 | 0 hozzászólás

A hazai demokraták persze a Brexitből, illetve az egyre esélyesebb francia, osztrák és talán német földindulásból is okulhatnának.

Számot kell vetni azzal, hogy az általunk ismert világnak biztosan vége. Ami szokása egyébként neki, nekünk meg az, hogy becsapjuk magunkat, azt gondolva, hogy ami bekerült a történelemkönyvekbe és érettségi tételekbe, az lezárt régmúlt, nincs vele dolgunk. Mintha nem mi rendeztünk volna az előző évszázadban két borzalmas világégést; mintha a numerus clausus és Werbőczy Tripartituma egyformán régi, rajzfilmes fóliáns lenne a múltból. Húsz-harminc év múlva (robbantsuk fel a közhelypetárdát) azt fogják „a” történelemnek gondolni, amit ma teszünk.

A talán legszabadabb és leghatalmasabb világhatalom elnöke egy rasszista, mizantróp, agresszív bohóc lett. Olvasom az elmúlt napok „nincs olyan nagy baj”-futamait, ó, menő és laza vélemény ez, de nem értek egyet vele. Mondjuk a hipszterkávét se szeretem. Igenis veszélyes az, ami Trumptól várható, és a kiszámíthatatlansága is. Az a bázis pedig, amire Trump sikerreceptje épül, jelen van Orbán Viktor politikájában, fontos eleme volt a Brexit-kampánynak, és használják az euroszkeptikusok szerte az unióban. De ami még érdekesebb, az az ellenfelek, a baloldali/liberális/demokrata politikai közösség kudarca – ennek tanulságairól mondok pár dolgot. Belföldi használatra. Hátha.

1. Nincs olyan, hogy valakinek azért „jár” a kihívói poszt, mert már régóta vár rá.

Mi történt Hillary Clintonnal azt követően, hogy elvesztette a 2008-as előválasztást Barack Obamával szemben? Botrányoktól sem mentes (Bengázi), inkább kudarcos külügyminiszterség, romló egészség (ne legyünk álszentek, az amerikai nyilvánosság e tekintetben meglehetősen kritikus), emailbotrány, csalinkázó álláspontok közpolitikai kérdésekben. „Laboratóriumi körülmények” között nem őt indítanák – de a pártelittel való, több mint jó kapcsolata, a „most ő jön” attitűd, meg a penetráns jelöltlista (erről később) okán megpróbálkozták. Ép ésszel senki sem gondolhatta, hogy a 2016-os Clinton vonzóbb lesz a 2008-asnál. Mire hivatkozva mondhatták volna a demokraták a szavazóknak: ez a jelölt nyolc éve még nekünk sem volt elég jó, de már jó az egész országnak? Egy legyőzött, elkopott, tuributikos politikus, akit rejtegetni kell. Obama mindkét kampányában maga volt a főszereplő – Hillaryt viszont eldugták, a reklámok jelentős részében Trumpot ekézték, míg a demokrata jelölt mellett (aki épp nem szerepel) nagyon szimpatikus emberek álltak ki.

Belföldre ebből annyit mentsünk le, hogy feltesszük a kérdést: akiket már többször és csúnyán legyőzött a Fidesz, vajon az elmúlt években erősebbek lettek, a társadalom többségének bizalmát bírják-e, vagy csak a régmúlt romjain kuporognak, és úgy igyekeznek a 2018-as kihívói szerepért, hogy befeszítették magukat az ajtókeretbe, mondván, ez jár nekik?

Tovább...


A cikk eredetije: Ceglédi: Donald Trump üzenete a magyar baloldalnak


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges