Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Cas Mudde: Egyszer Orbán is hibázni fog, ő sem nyer mindig

via 168 Óra Online

2018. június 25. 09:17 | 5 hozzászólás

Cas Mudde: "Orbán rendszerének nem kísérőjelensége, hanem fundamentuma a korrupció, családjának és barátainak gazdagítása, ebben olyan messzire jutott, hogy tudja, „ha ellenzékbe kerül, börtönbe kell mennie”."

Tíz nappal a magyarországi választás előtt a brit The Guardian számára írt cikkében Cas Mudde úgy fogalmazott, Magyarország esetében félre kellett tennie alaptételét, amely szerint a radikális jobboldal a társadalom hangos kisebbségét képviseli a csendes többséggel szemben. Az egyre inkább jobbra tolódó Orbán-féle illiberális rendszer politikájának hatóköre annyira széles, hogy vele szemben csak a teljes körű, Jobbikot is magában foglaló együttműködésnek volna esélye, vélte Mudde március végén. Máskülönben, szólt a prognózisa, a 2018-as lehet az utolsó valamennyire szabad és fair választás Orbán rendszerében.

Az eredmény ismert, nemhogy a Jobbikkal kötendő szövetség nem jött létre, de a baloldali és liberális ellenzéki pártok sem jutottak egymással egyetértésre, ily módon a Fidesz nemcsak ismét győzött, de újabb alkotmányozó többségre tett szert, amit máris üzembe állított. Mudde ma is azt mondja, a Jobbikkal való technikai együttműködést az ellenzék többi részének meg kell emésztenie, ez matematikai kérdés, „a Jobbikkal beljebb vannak”, még ha tudja is, hogy álláspontját sokan vitatják. Márciusi Guardian-cikkében Mudde azzal érvelt, hogy a Jobbiknak esélye sem lenne olyan hatalom kiépítésére, mint a Fideszé, miközben Orbán külföldön továbbra is sokaknak el tudja adni azt az olvasatát a magyar politikai helyzetnek, hogy az ő hatalmának alternatívája a Jobbik vagy a káosz.

Ugyanakkor Mudde szerint azzal szintén szembe kell nézni, hogy az ellenzéki pártok nem tudták inspirálni az embereket, és egészen más stratégiát kell követniük, mint eddig. Nem magyar sajátosság a város és a vidék közötti politikai törés, és Magyarországon is egyértelmű: „Budapest nem elegendő az ország megnyeréséhez”. Vidékre azonban nem ellátogatniuk kell az ellenzéki politikusoknak, hanem folyamatosan jelen lenniük. Nagy szerepük lehet a civil szervezeteknek abban, hogy ösztönözzék, erősítsék a helyi kezdeményezéseket, amelyek nemcsak politikaiak lehetnek, hanem kapcsolódhatnak bármilyen helyi ügyhöz – rövid távon ez lehet a legfontosabb közéleti aktivitás. Hosszabb távon az ellenzéknek nem a Fidesz ellen kell küzdenie, hanem valamiért, vagyis célt és víziót kell találnia, aminek révén újraértelmezi a liberális demokráciát, amely „jelenleg egyre inkább negatív jelentéssel bír a magyar politikai környezetben”. Persze a liberális demokrácia újrafogalmazása „nem csupán magyar projekt”, világszerte kihívás.

Tovább...


A cikk eredetije: Cas Mudde: Egyszer Orbán is hibázni fog, ő sem nyer mindig


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
10 hónapja

Mudde szerint:

„Budapest nem elegendő az ország megnyeréséhez”. Vidékre azonban nem ellátogatniuk kell az ellenzéki politikusoknak, hanem folyamatosan jelen lenniük. Nagy szerepük lehet a civil szervezeteknek abban, hogy ösztönözzék, erősítsék a helyi kezdeményezéseket, amelyek nemcsak politikaiak lehetnek, hanem kapcsolódhatnak bármilyen helyi ügyhöz – rövid távon ez lehet a legfontosabb közéleti aktivitás.Hosszabb távon az ellenzéknek nem a Fidesz ellen kell küzdenie, hanem valamiért, vagyis célt és víziót kell találnia, aminek révén újraértelmezi a liberális demokráciát, amely „jelenleg egyre inkább negatív jelentéssel bír a magyar politikai környezetben”. 

Szerintem nem csak Mudde szerint, hanem MINDEN normálisan gondolkodó magyar állampolgár szerint is EZ az igazság, és EZ lenne (végre már!!!) a követendő ahhoz, hogy pozitív VÁLTOZÁS álljon be az országban!
Valóban, VIDÉKEN FOLYAMATOSAN JELEN KÉNE LENNIE a jelenleg ellenzékben lévő politikusainknak.

Nem úgy gondolkodni, hogy lezajlott a választás, ülhetnek a babéraikon, hisz nekik így is megvan a pénzük, ha a parlamenti székben ülve nem tesznek semmit, akkor is!:(((

S a NÉP meg, az istenadta nép oly boldogtalan rajta, Sire!:'(

(Arany János után szabadon...)

ZSADIzene képe

ZSADIzene
10 hónapja

Igazad van Citóka!
De szerintem valakinek fel is kéne már NYÍLTAN sorolni azokat a hibákat! MINDET!!!

Citoyen képe

Citoyen
10 hónapja

Már hibázott... Nem is kicsiket....

Kataaa képe

Kataaa
10 hónapja
Kataaa képe

Kataaa
10 hónapja

Biztos, hogy hibázik egyszer, de lesz -e olyan erő. aki Orbán illiberális országából, erős demokratikus államot  terement Magyarországon. Vissze tudja -e az állam kezébe venni az ellopott értékekket?