A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Botka: visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat

via mszp.hu

2017. május 18. 10:27 | 8 hozzászólás

A 13. havi nyugdíj visszaadását, az egészségügyi és a gyógyszerellátás rendszerének teljes újragondolását, a nyugdíjminimum emelését, biztonságot nyújtó rokkantnyugdíjat ígért az MSZP miniszterelnök-jelöltje az országos Nyugdíjas Parlament szerdai rendezvényén.

Botka László arról beszélt, hogy 2010 után a kormányon lévők "nemhogy visszaadták a 13. havi nyugdíjat, hanem elvettek még egyet".

 "Mi vissza fogjuk adni a 13. havi nyugdíjat" - fogalmazott, a svájci indexáláshoz visszatérést, az öregségi nyugdíjminimum megduplázását, a 100 ezer forint alatti juttatások esetében "érdemi korrekciót", valamint a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének megteremtését ígérve.

A politikus szerint Magyarországon az elégedetlenség egyre nagyobb, az emberek mind kiszolgáltatottabbak a rendszernek. Sokan egyre kevésbé bíznak abban, hogy a mai politikusok megoldást adnak problémáikra, ám éppen az idősek azok, akik kisebb arányban mondanak le a változtatás igényéről - jegyezte meg.

Az idősek megéltek már néhány változást, tudják, minden lehetséges, tudják, hogy az öröknek gondolt rezsimek is véget érnek egyszer - mondta a szocialista politikus az Országház felsőházi termében tartott, a Táncsics Alapítvány által szervezett rendezvényen. Megemlítette, hogy aki ehhez a korosztályhoz tartozik, az "látott már radikális fiatal politikust milliárdos oligarchává válni, látta már a szabadság legnagyobb hirdetőjét zsarnokká fejlődni".

Botka László hozzátette: az a céljuk, hogy minél több "tapasztalt polgár" álljon társadalmi igazságosságot hirdető pártprogramjuk mellé. Országjárásán azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb a reménytelenség és a kiábrándultság, az emberek pedig félnek a holnaptól - mondta.

Milliók küzdenek mindennapi megélhetési problémákkal, százezer ember nyugdíja alig ötvenezer forint vagy ennél is kevesebb, az idősek felének juttatása pedig százezer forint alatt marad - sorolta, azt a következtetést vonva le, hogy Magyarországon ma egymilliónál több nyugdíjas szegénységben él.

Azt mondta, ez így nem mehet tovább. Elfogadhatatlan, hogy az állam nem nyújt segítséget azoknak, akik egy életen át kemény munkával keresték meg a kenyerüket - jelentette ki Botka László, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a nyugdíjminimum kilenc éve 28 500 forint, miközben Szlovákiában harminc év munka után, átszámítva 80 ezer forint ez az összeg.

"Az a célunk, hogy felszámoljuk az igazságtalanságot, és végre a társadalom minden tagja megkapja az őt megillető elismerést" - fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje.


A cikk eredetije: Botka: visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat


Hozzászólások

Hardi-Tót képe

Hardi-Tót
1 éve

Ígért 14. havi nyugdíjat is a kampányban, most meg nem fogadták el a szocialisták 13. havi nyugdíjról szóló javaslatát

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

De mennyire, hogy nem!
Állítólag a világban "valahol" hatalmas tárhelyekkel rendelkező számítógéprendszerek gondoskodnak erről. MINDEN tárolódik, minden!!! Úgyhogy kedveseim, vigyázat, kiről, miről mit írtok le, milyen fotót tesztek fel magatokról!!! :(((
Mert ha valaki mondjuk miniszterelnök szeretne majdan lenni??? :DDD

Megnéztem a belinkelt cikket (ORIGO 2006. 01. 20.), idéznék belőle:
 

"Amennyiben megvalósul a Fidesz járulékcsökkentési programja és ennek nyomán több százezer új munkahely jön létre, kitűzhetővé válik a 14. havi nyugdíj bevezetésének célja - mondta a volt miniszterelnök a Változás 2006 című országértékelő beszélgetésen.

A pártelnök szerint 600 ezer új munkahely jöhetne létre, ha a járulékcsökkentés eredményeképpen minden családi vállalkozó akár csak eggyel több embert tudna foglalkoztatni. Az új munkahelyek révén befolyó társadalombiztosítási bevételek fedeznék a csökkentés miatt kieső forrásokat. Az új munkahelyek létrehozása és az aktív keresők számának növekedése nyomán 2006 és 2010 között a 14. havi nyugdíjat is be lehet vezetni - mondta Orbán Viktor."

Továbbá:

"Rogán Antal szombati nyilatkozata szerint a Fidesz által tervezett társadalombiztosítási járulékcsökkentés nem jelent bevételkiesést, munkahelyteremtő hatása a 14. havi nyugdíj bevezetését is lehetővé teszi. "Ha a Fidesz kormányra kerül, július 1-től tíz százalékkal, a jelenlegi 29-ről 19-re csökkenti a munkát terhelő járulékokat, ez lehetővé teszi a 14. havi nyugdíj bevezetését is a következő kormányzati ciklusban" - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A járulékok tíz százalékos csökkentésével legkevesebb 120-150 ezer új munkahely hozható létre, és ennek eredményeként bevezethető 2006-2010 között a 14. havi nyugdíj - mondta Rogán, aki szerint a járulékok csökkentése nem jelent bevételkiesést. "

Viszont EZT is vegyük figyelembe:
"Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek."

Naná, hogy elavult! :(((
Különösen a mostani helyzetben! :P

Apropó!
Hol is tartunk MOST az ÚJ munkahelyekkel?!

Csak úgy kérdezem...
 

katicabogar képe

katicabogar
1 éve

Azt mondják Zsadi, az internet nem felejt... :)

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Sok fideszes fan amnéziában szemved, azt állítják, nem igaz, hogy Orbán 14. havi nyugdíjat igért, pedig IGENIS IGÉRT! :P:P:P
És hol van a 13. havi? M.L. zsebében, vagy hóóóóól?! :(((

Pedig ha csak úgy adták volna vissza a 13. havit, ahogy Meggyessyék bevezették, azaz ha évenként egynegyedévivel TÖBBET adtak volna mindig vissza, már akkor is 3. éve kaphatnánk az egész havit! 

De még valami!
Remélem, Botkáék nem úgy akarják megemelni az alacsony nyugdíjat, ahogy az első Orbán kormány tette!!!
Ők ugyanis a Hornék által igért 19,5%-os emelést eltörölték, és helyette 11%-ot adtak, a fennmaradót osztották ki az alacsony nyugdíjat kapók között, meg se vizsgálva, ki miért kapott olyan keveset!
Pedig nem mindegy, hogy azért, mert alacsony bérért dolgoztak, vagy kevés volt a ledolgozott évük.
IGAZÁGOSAN KELL DÖNTENI!

 

oregnene képe

oregnene
1 éve

Egyszerre és azonnal biztosan nem fog minden menni. Egyébként is először le kellene váltani ezt a kormányt

begonia képe

begonia
1 éve

A 13. havi fizetést is visszaállíthatnák

Hardi-Tót képe

Hardi-Tót
1 éve

Sokan azt kérdezik, hogy vajon miből? Vannak a költségvetésben olyan tételek, aminek az elhagyásával, vagy átcsoportosításával megoldható. Anno... a válságkezelés miatt szüntették meg. A fidesz megigérte, hogy visszaadja, persze nem lett belőle semmi. Pedig még 14. havit is ígért.

Bobby_Kroon képe

Bobby_Kroon
1 éve

Ennek éppen itt lenne az ideje