A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Botka egyértelműen Orbán kihívója

via Népszava Online

2017. február 17. 11:45 | 1 hozzászólás

Csaknem azonos Orbán Viktor és Botka László népszerűsége, a bizonytalanok körében pedig egyértelműen az MSZP miniszterelnök-jelöltje vezet - derült ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából, amely ezúttal a pártok népszerűségén túl a vezető politikusok népszerűségét is mérte. A pártelnökök versenyét Orbán, a Fidesz elnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke vezeti. A harmadik helyen Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke áll.

A Jobbik, az MSZP, az Együtt és az MLP elnökeinek népszerűsége hasonló, a megkérdezettek mintegy harmada kedveli őket. A pártelnökök közt Gyurcsány Ferenc DK-elnök népszerűsége a legalacsonyabb: a korábbi miniszterelnököt a megkérdezettek ötöde kedveli.

A már ismert miniszterelnök-jelöltek közül Orbán Viktor a legnépszerűbb 46 százalékkal, ugyanakkor Botka László, az MSZP jelöltje mindössze két százalékkal, máris 44 százalékos támogatottsággal marad le mögötte, míg Vona Gábor Jobbik-elnök 31 százalékkal a harmadik. Érdekes adat, hogy a bizonytalanok körében Botka magasan a legnépszerűbb jelölt 44 százalékkal, míg Orbán a pártpreferenciával nem rendelkezők 29, Vona Gábort pedig 26 százalékuk kedveli. "Azt láthatjuk tehát, hogy a miniszterelnök-jelöltek népszerűségének versenyében nem annyira Vona, hanem jóval inkább Botka tud a miniszterelnök kihívója lenni" - fogalmaz a Republikon Intézet elemzése, mely szerint ezt igazolhatja a jelöltekről kialakult véleményt pártpreferencia alapján mérő kérdések eredménye is.

A Jobbik szavazói ebben az esetben is nagyon hasonlóan gondolkodnak a Fidesz, illetve az MSZP jelöltjéről: Orbán Viktort 18 százalékuk, Botka Lászlót 16 százalékuk kedveli, tehát csupán a jelöltek személyére leszűkítve nem nagyobb az elutasítottsága az MSZP-nek, mint a Fidesznek. Ami fontos különbséget jelenthet a három jelölt között az a bizonytalanok körében mért népszerűség: az eredményekből úgy tűnik, hogy Botka László lehet a legalkalmasabb jelölt arra, hogy megszólítsa a pártpreferenciával nem rendelkezőket, mivel neki jóval magasabb a kedveltsége (44 százalék) az említett csoportban, mint akár Orbán Viktornak (29 százalék), akár Vona Gábornak (26 százalék).

Tovább...


A cikk eredetije: Botka egyértelműen Orbán kihívója


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

"Alakulamolekula!" ;o)