A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Bosszút áll Orbán barátja

via Népszava Online

2017. október 30. 11:08 | 0 hozzászólás

A török ügyészség vádat akar emelni Németországban élő török akadémikusokkal szemben – értesült a több német orgánum, így az NDR, a WDR, valamint a Süddeutsche Zeitung. „Propaganda terrorszervezet számára” a vád velük szemben. Közlések szerint mintegy száz személyről van szó.

Az eljárás kétséget kizáróan Recep Tayyip Erdogan török elnök bosszúja. Korábban 1128-an írtak alá egy az ankarai kormánynak szóló nyílt levelet, amelyben Törökország kurdokkal szembeni politikáját bírálták. A Németországban élő akadémikusok is az aláírók között voltak. Mint a Süddeutsche Zeitung hétfői számában írja, közéjük tartozik Muzaffer Kaya szociológus, aki egy ösztöndíjprogram keretében oktat a berlini technikai egyetemen, továbbá a jogászprofesszor Zeynep Kivilcim, aki a Humboldt Egyetemen is órákat ad.

A nyílt levelet még 2016 elején tetté közzé békefelhívásként. A dokumentumban élesen bírálták a török csapatok fellépését a kurd területeken azzal vádolva a török erőket, hogy agresszív fellépésükkel falvakat rombolnak le, s tesznek a földdel egyenlővé. „Mi, az ország akadémikusai és tudósai nem vállalunk részt ebből a bűncselekményből” – hangzik a levél. Erdogan, aki közismerten nem bír elviselni semmiféle bírálatot, az aláírókat a kurd terroristák támogatóinak nevezte. Sokan közülük elveszítették törökországi állásukat, közéjük tartozik Kivilcim is. A felhívás egyik kezdeményezőjét, Muzaffer Kayát pedig hat hétre börtönbe is zárták. Ezt követően Németországba távozott.

Most vádat emelnek velük szemben. A Németországban élő akadémikusok közül legalább öten az elmúlt napokban már kézhez kapták a vádemelésről szóló papírt. A többiek pedig a következő napokban kaphatják meg. Törökországban az 1128 aláíró közül mintegy száznak postázták ki az értesítést. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy „az úgynevezett békefelhívás” a „Kurd Munkáspárt (PKK) melletti terrorpropaganda jegyeit viseli magán”. Az illetékes isztambuli főügyész szerint az aláírók legitimálni akarják a PKK fegyveresei által elkövetett erőszakos cselekményeket.

Tovább...


A cikk eredetije: Bosszút áll Orbán barátja


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges