A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

"A bizalom elnyerhető" - interjú Tóbiás Józseffel és Botka L-val

via Sztárklikk

2016. június 23. 09:19 | 0 hozzászólás

Szegedre utaztunk, hogy páros interjút készítsünk Tóbiás Józseffel, az MSZP elnök-frakcióvezetőjével és Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével és az MSZP választmányi elnökével.

JR: Mindegyik elnökjelölt valamilyen MSZP-t akar. Nyíltat, hiteleset, harciasat. A Tóbiás féle pályázatban nem találtunk ilyen jelzőt. Hogyan képzeli el az MSZP-t az elkövetkezendő két évben?

TJ: Az MSZP, az MSZP. Jelzős szerkezet nélkül. Ez azt jelenti, hogy magyar, szocialista és egy pártközösség. Egy szakaszt lezárunk július 25-én, és megnyitunk egy újat. Azt ígértük, 2014. júliusában, hogy a szocialista párt visszatér a politika színpadára, hiszen két választási kudarc után belső hitet kellett adni, helyre kellett állítani a szervezettséget és meg kellett küzdeni az adósságállománnyal. Ma azt kell mondjam, hogy a Magyar Szocialista Párt visszatért, de ennél többet sikerült elérni. Mivel, hogy valós társadalmi problémákra igyekezett válaszokat adni az elmúlt másfél évben, hiszen ma nem beszélhetnénk a vasárnapi nyitva tartásról, az ESZOSZ károsultak képviseletéről, a Quaestor károsultak segítéséről, az MNB körüli botrányra való politikai reakciókról. Ezek az ügyek alternatívává emelték az MSZP-t a Fidesszel szemben. Ezzel ez a szakasz lezárult. Nyílik egy másik szakasz.

JR: Mi várható ebben a szakaszban?

Tóbiás József: Ebben a szakaszban két stratégia van. Az egyik, hogy az MSZP-nek erős, a magyar társadalom igazságérzetét kielégítő, az egyenlőtlenséggel szemben az egyenlőséget állító politikát kell képviselnie az elkövetkezendő két évben, és vele egyidejűleg el kell indítani azt a folyamatot, hogy mi nem magunkra gondolunk, mi az országról gondolkozunk. Ahhoz viszont, hogy az ország többségét, akik változást szeretnének meg tudjuk szólítani, ahhoz egy kihívó szerepet kell tudni elérni, amelyet meggyőződésem szerint a választmány tud elvégezni a pártelnökkel és az elnökséggel közösen.

Emellett el kell indulni a helyi társadalmi koalíciók megépítésének irányába, mert olyan ember tud hitelesen, széles társadalmi összefogást építeni, aki az eredményeivel, munkájával kivívta azt, hogy ő tud olyan megoldásokat és együttműködéseket létrehozni, amely az autonómiát tiszteletben tartja, aki az adott közösségek hagyományait, szuverenitását tiszteli, de képes velük együttműködni a változás érdekében. Ez az elkövetkezendő évek feladata. Én nagyon számítok arra, hogy a választmány elnöke a személyében és a gondolkodásmódjában is hisz abban, hogy nem magunknak csinálunk pártot, hanem a pártunkat ahhoz formáljuk, amit a társadalom elvár tőlünk a változás érdekében. Nem önmagát nézi, nem üres hatalmi ígérgetésekben akar részt venni, nem alkukat keres, hanem azt keresi, hogy hol a feladat. Itt van. Létezik változást akaró tömeg Magyarországon. Ki fogja megszervezni? Ki lesz az, aki kihívást intéz 2018 tavaszán a magyar társadalom többségének támogatásával, a Fidesszel szemben?

Tovább...


A cikk eredetije: "A bizalom elnyerhető" - interjú Tóbiás Józseffel és Botka L-val


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges