A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Bírálta pártját, majd kilépett a DK-ból Kerék-Bárczy Szabolcs

via HVG

2016. szeptember 1. 14:34 | 19 hozzászólás

"Már egyre több tagunkban merül föl, hogy egy sor kérdés, amellyel stratégiai és szervezeti szinten foglalkozunk, korántsem a 2018-as győzelmet szolgálja, hanem azt, hogy egy-két tucatnyi vezetőnk képviselői helyhez jusson."

Kétmondatos közleményben tudatta a DK szóvivője, Gréczy Zsolt az MTI-vel egyik vezető politikusuk távozását: "A Demokratikus Koalíció mai elnökségi ülésén Kerék-Bárczy Szabolcs bejelentette, hogy lemond pártelnökségi tagságáról és kilép a DK-ból. A DK megköszöni Kerék-Bárczy Szabolcs eddigi munkáját." A hvg.hu telefonon megkereste a kilépett politikust, ő azonban nem akarta kommentálni döntését.

A 168 óra című hetilap mai számában ugyanakkor kemény hangvételű publicisztikában ostorozza Kerék-Bárczy saját pártját és az MSZP-DK viszony jelenlegi helyzetét is. A "Paradigmaváltást!" c. írás szerint jelenlegi formájában a demokratikus ellenzék alkalmatlan az Orbán-rendszer leváltására, egyetlen politikusa sincs, aki reálisnak tartaná a 2018-as választási győzelmet.

A politikus szerint a bizalmi és hitelességi válsággal küzdő baloldal mai támogatottsága nem növelhető a jelenlegi körülmények között. Abszurdnak tartja, hogy a DK elnöksége úgy tartja a Fideszt legyőzhetőnek, hogy közben tudja: 15-20 képviselőnél nem fog tudni több képviselőt a parlamentbe küldeni. Gyökeres stratégiai fordulat kell, a választásokat csak középről lehet megnyerni - állítja.

Tovább...


A cikk eredetije: Bírálta pártját, majd kilépett a DK-ból Kerék-Bárczy Szabolcs


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Nem tudom, meghasonlottak e, de szerintem utat tévesztettek.. valószínűleg abba a hitbe ringatták magukat, hogy ők  abaloldal vezető ereje és ezt, bárki bárhol legyen is, el fogja fogadni... Mikor pedig kiderült, hogy nem így van, elkezdődött a vadászat a tagokra és támogatókra, csak közben nem maradt idő se, meg erő se arra, hogy a pártnek legyen markáns poltikája és programja...  Szerintem..

Ebből ugyan ki lehtene még jönni, ha nem is nagyon gyorsan, de ehhez az kell, hogy felismerjék, tetszik, avagy nem tetszik, de ma már se a civilekkel, se a többi demokratikus párttal nem lehet erőből politizálni. 

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Ez az, amiben teljes egészében egyet is értek. Én is ezeket próbáltam elmagyarázni lillának, de úgy látszik nem akarja megérteni. Azt sem értem, hogy miért is hozza elő Magyar B.-ot, most, mióta kiesett Ő is a közvetlen politikai hatalomból, tud sok okosat mondani! Érdekes, amikor meg alkalma volt a politikát befolyásolni, akkor meg a párttársaival együtt csak marni tudták a szocialistákat. Én, ezek személyét, azok mondanivalóját, nem tudom komolyan venni. Meghasonlottak!

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Kedves lilla!

Túlértékeled Magyar Bálint befolyását (szerintem nincs is neki egyáltalán, vagy ha van, nagyon csekély). A dolog végtelenül egyszerű, csak ki kéne nyitni a szemed. A DK azért nem tudta megszólítani a "közép" táborát, mert azok szemében Gyurcsány ellenszenves és az általa képvislet politika, hogy is mondjam, néha forgandó.. A közép pedig nem arra vár, hogy valaki megmondja neki a tutit, hanem arra, hogy valaki meghallgassa az ő szavukat is... Az meg nem igazán ment. Őszintén szólva én nem tudok elképzelni olyan pártot, amelyik maga köré tudja csoportosítani a liberális konzervatívtól a baloldali szociáldemokratáig minden csoportosulást. Olyat igen, hogy ezek a pártok kompromisszumok és közös politikai program mentén együtt téynkednek, de ennyi... Pont 2012 ősze mutatta meg, hogy az ilyenmegoldásea vevő a népesség jó része, csak persze sikerült ezt a fajta kezdeményezést szétverni... Saját maguknak és senki mást nem okolhatnak miatta.. Majd ebből levonták a téves következtetést, "Akkor ne legyen együttműködés". Most itt tartunk és ezzel a vonat el is ment (2018)... A többi az mind csak felesleges gittrágás. Ma és itt se párt, se olyan ember (miniszterelnök jelölt) nincs, akinek halpvány esélye lenne Orbán ellenében. Pont. És ez sem a választók, se Magyar Bálint, se isten tudja kinek a hibája, hanem csakis és kizárólag a mai "demokratikus ellenzék" pártjainak a hibája.. 

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Valószínű, azzal a kis külömbséggel, hogy a szavazók semmire sem tudják kötelezni Orbánt--ezt is nagyon rosszul látod--, ugyan is , Orbán azokután is azt csinálja, amit Ő jónak lát és ebben senki nem fogja megakadályozni!

lilla- képe

lilla-
2 éve

és megrősítik Orbánt, és kötelezik is kormányzati intézkedésre. 

És a kör bezárt.

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Szerintem, kár mindezen agyalni! Minnél jobban és többször mondják, hogy ne menjünk el szavazni, az emberek annál inkább el fognak menni, mert a FIDESZ kampánya érinti meg legjobban és az számára a leghatásosabb. Az csak egy dolog, hogy Te vagy én mit is akarunk, a nagy többséget ezt nem érdekli, inkább hisznek a kormánynak, mint az egymással vetélkedő baloldalnak!

lilla- képe

lilla-
2 éve

De lehet , sőt kell hogy érvénytelen legyen. Ez akkor van, ha nem megy el négymillió ember szavazni 

vagy

 nem szavaz legalább kettő millió azonosan 

vagy

több megy el, de érvényes szavazat négy millió nincs (érvénytelen szavazat, ha mindkét mező be van jelölve szabályosan)

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Hát mit ne mondjak?
SOHA nem volt ennyire herótom a politikától, mint manapság!

Talán most az egyszer nem is megyek szavazni a OGY választásra sem (a népszavazásra már elhatároztam, hogy nem megyek!), ha megérném se...
MINEEEEEEK!?.... KIKREEEEE?!:(((
Csak az a gondom, hogy az semmiképpen nem lehet érvénytelen, ha jól tudom.

 

 

lilla- képe

lilla-
2 éve

Attól függ, hogy hányan mennek el szavazni.

Nem beszél senki össze vissza, már nem! 

//baj, ha érzelműeket képvisel bárki, ha nem progrmokat , ajánlatokat támogat. Az ajánlatokat ugye egy közösen gondolkodó csoport ajánlja csatlakozásra. és nem fordítva! Te vagy a csatlakozni akaró= támogató.Ha nem akarsz csatlakozni tök mindegy, hogy mit ajánlanak!   

Ha nem választasz az is döntés, Ha senkihez sem akarsz tartozni, akkor azok döntenek, akikhez meg csatlakoznak. Ha már csatlakoztál a többiek beleegyezésével alakíthasz is. a döntések után viszont már mindegy, hogy egyetértettél vagy nem magánügyed.

Kerék-Bárczi esetében persze a tehetetlenség türelmetlensége is ott volt. Szerinte nem jó sem az üzenet sem az arcok, akik kínálják! akkor gyerünk elő egy hatékonnyal! No az nem igen jön!

szóval a demokrácia kérdés, vagy

a maffia állam kérdése 

Most úgy látszik egyik se nyerős.

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Bocsássál meg, kedves lilla, semmiképpen sem szándékoztalak megsérteni, annál jobban kedvellek! tehát, mégegyszer bocsi!

Azért fogalmaztam talán nyersebben, mert néha olyan rébuszokban tudsz válaszolni, hogy aztán abból kibogozni , hogy mi is az állásfoglalásod, hát, nem semmi!

Tudod, az a nagy bűdös helyzet, hogy sem a DK-nak, sem az MSZP-nek, a többi pici pártot már ne is említsem, nincs semmi tudatos választási lehetősége a szavazók táborában, mert olyan kicsi az elismertségük, hogy öngyilkosság lenne kimondani bármelyiknek, hogy pl. én csak a liberálisokat, vagy a szocialista érzelmüeket, vagy a konzervatívokat képiselem, stb, stb. Sajnos, a mai baloldal, örüljön annak, hogy egyáltalán valaki is a zászló alá jöjjön, legyen az bármilyen irányzatú is!

Egyébként, én nem tulajdonítanék oly nagy jelentőséget az októberi népszavazásnak, ugyan is , minden jel szerint a FIDESZ eléri a célját, a baloldal vereséget fog ebben is szenvedni. /Nem miattam, nem én akarom, csupán vagyok oly bátor és le merem ezt itt írni!/

lilla- képe

lilla-
2 éve

Sértegethetnélek , de minek!

Épp ti mondjátok azt amit mondotok? 

Hónapokig vergődtem itt és csináltalok hülyét belőlem, hogy egyáltalán a látókörötökbe engedjétek Orbán rezsimjének lényegét adó elveket. (a nemzetistenét-hogy ez is ne legyen rébusz)   

Két fő irány van az előrelépésre:

demokrácia mentén

és a többi ügy mentén  

A demokrácia (liberális demokrácia , mint szerkezet , fékek és ellensúlyok rendszere)  

mint konszenzusos szabályok alkotása, betartása és betartatása újra létrehozandó, mert a 2/3 birtokában létrehozott alaptörvény , amely az új rezsimet tükrözi, tán mégsem konszenzussal lett létrehozva.

No , ha a demokrácia felől indulunk, akkor beleütközünk az embercsopok elleni gyűlet szindrómába (cigányozás, migránsozás stb.)akkor azt kell a fő tételnek tenni a kampányban. 

2. A többi ügy mentén: 

Itt lépett a képbe Magyar Bálint maffia állam teoriája, és hódít is. A pártok ezt vették látóterükbe. 

Jól meg is mérgezték azzal a közgondolkodást, közbizalmat, mert a fidesz védekezése, hogy --de a szocik is--mindent összemos, és most mind azt mondja, hogy menjen mindenki el.

" DK nem demokráciát ígért, hanem olyan pártot, ahol megtalálja a helyét a liberális konzervatív és a szociáldemokrata is. Ehhez képest a liberális konzervatív csoportból igen keveseket sikerült megszólítania, í"

a dk ezen álláspontját egészen MB ideája megjelenéséig tartotta is, csak ott döntenie kellett: 

kinek fog teret adni: a liberálisoknak, a konzervatív liberálisoknak, a szociáldemokratáknak?

aztán a lakossági fórumokon a támogatók is Magyar Bálint által megmutatott utat követték, sorolták, sorolták a sérelmeket.  

és tessék mindkettőtök írásában ott van mind a kettő! És nincs szétválasztva.  

az írás azért szerencsétlen mert ma van a dk hivatalos kampánynyitója (az atv is közvetíti :) ) 

Most én is kíváncsian várom, hogy a két út közül melyik kap erősebb hangsúlyt.  Az ellenzéki pártok 5 párt ! Úgy gondolja, hogy nem kockáztat, és mivel a pirézeket sem szeretjük, és a szavazólapon a kérdésre igazmondási kötelezettség van, ezért nem küldi a szavazókat oda, mert nem elvárható, hogy az elsődleges értelmet tudja és akarja mindenki üzentetként értelmezni.  

ebben nincs kavarc. aki meg tudatos, az bárhogy szavazhat. Érvénytelenül , igennel, bárhogy!  

A baj az, hogy egyik párt sem elég támogatott , hogy domináns legyen. Bármelyiket is választaná a kritikus tömeg a többinek nem lenne választása , mint csatlakozni. De nem Gyurcsány személye ennek akadálya! Nem is a vezetőké, hanem a támogatók adták fel--változás úgysem lehet.   

Hála a korrupció elmélet túlzott előtérbe kerülésének. (ez nem azt jelenti , hogy a korrupció nem törvényesített)

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Ne is haragudj kedves lilla, de rébuszokba beszélsz! Nem is érthető valójában, mert még köszönő viszonyban sincs a Kerék- Bárczy féle leírtakhoz. Ahogyan próbálom kibogózni kusza gondolataid, az az érzésem , hogy tévuton jársz, nem is érted valójában, hogy az az ember, valójában mit is fejezett ki a maga módján.

Kezdem ott, mint dmolnár is utalt rá, hogy a dk-nál maradva, mint esernyő-párt, Ő valójában minden kormány ellenes erőt, embert akart megszólítani, de ez a látszat szerint nem sikerült, csupán, valószínűleg az MSZP-től tudott átcsábítani embereket. Hidd el, Ők nagyon is tudják, hogy ezzel a tömeggel a hátuk mögött, semmi esély a következő választáson. Erről beszél többek között Kerék-Bárczy.

Azoban, egy kis áthallással, itt nem csak a DK-ról van szó, ugyan ez játszódik le az MSZP-nél is, ugyan is, a többiek nem ismerik el vezető erőnek, ugyanakkor a pártvezetés is világosan látja, hogy a támogatói létszám inkább csökken, mint nő és nem kell kivételes tehetség ahhoz, hogy megállapítható legyen az a tény, hogy ilyen támogatottság mellett, akár mennyi disznóságot követ is el a FIDESZ, de az emberekinkább továbbra is a FIDESZ-ben bíznak, mint a Szoc. pártban.

A többi kis párt meg szintén arra játszik, hogy számukra az az életmentő, ha egy pár emberüket be tudják majd juttatni az új parlamentbe.

Ilyen egyszerű ez, kedves lilla és ebbe kár belekeverni más politikai szimpátiát, konzervativ és liberális eszméket!

Az, hogy most történt meg ez az írás, hát istenem, előbb utóbb ugyis megtörtént volna. Az embereket ez meg nem zavarja meg, mert tisztában van mindenki a saját meggyőződésével, továbbá, ha migráns ellenes, ha FIDESZ-es, ha JOBBIKOS, na meg ha olyan baloldali érzelmű ember, aki még sem szereti a migránsokat és hatott rá a FIDESZ politikai gyűlölet-kampánya, az el fog menni szavazni és tartok tőle, hogy érvényes lesz a népszavazás, és a nem-ek döntő többségben lesznek   Ebbe pedig , ha tetszik, ha nem, belesegített a baloldal össze- visszasága is!

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Bocs, de amit írtál az valószínűleg csak számodra világos.

Mitől szerencsétlen időpont? Miért, mikor lett volna "szerencsés"? Amit leírt az sajnos 100%-ban fedi a valóságot. A DK nem demokráciát ígért, hanem olyan pártot, ahol megtalálja a helyét a liberális konzervatív és a szociáldemokrata is. Ehhez képest a liberális konzervatív csoportból igen keveseket sikerült megszólítania, így azután balról akar szavazókat átcsábítani, ami káros... (nem nekik). A legutóbbi időkben pedig már csak erre koncentrálnak, mert majd az erősebb kutya...

Nem volt koalíció, ezt éppen ebben a cikkben is olvashattad. Legalábbis valódi tartalmábannem, csak szavakban és ez látszódott is (ezért is volt sikertelen)

lilla- képe

lilla-
2 éve

Ez a szerencsétlen időpontban megjelent írás kampánykezdetkor nagy baki, mert eltereli a figyelmet a kampányról. 

Ráadásul a kormány fizetett publicisztái jól ki is forgatják. 

A dk belső ügye az, hogy a kezdetkor igért demokráci kérdése uraljon-e vagy más is mellette. 

a demokrácia kérdése a lakossági fórumokon résztvevőket alig érintette meg, az csak a középosztályt érdekelte a liberális és konzevatív liberálisokat. Azok azt fő kérdéssé is tették. és máig emlegetik PA támogatását.

Így aztán a koalíció kezdett szétfeszülni. 

a lakossági fórumok tanulsága és a demokrácia deficit. Melyik legyen előrébb?? 

A dk-ban. 

a többi pártban más a kérdés, de mindben az , hogy mi a "közjó" és azt kik is támogatják, és hogyan lehet köznyilvánossá tenni.

erre nincs válasz. Kiérlet meg végképp nincs.

Cselekvési lépésre váltott meg sehol. 

Itt van viszont a mai nyilatkozat:

http://www.atv.hu/videok/video-20160902-kilepett-a-dk-bol-kerek-barczy-szabolcs  13 perc 

 

 

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Csak, hogy mindenki tudja, miről is írsz, itt a cikk. És, azt kell mondjam, akárcsak te, hogy minden szavával egyetértek... KÁr, hogy ezt a párttársai nem tudták, vagy nem akarták belátni.... 

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Nekem a "főhős" Kerék-Bárczy Szabolcs soha nem volt a kedvenc politikusom, nem tartom egyenes jellemű politikusnak, még az MDF-es múltját nézve, sem! Mindezeket előljáróban írom, de be kell vallanom, hogy bár mit is tartok felőle, ebben a cikkében írtakkal, a véleményével, én teljes egészében egyet értek. Egyet értek, hisz legalább egy éve itt is többször leírtam, hogy a "baloldali" pártok mozgásait, cselekedeteit, és kinyilatkozásait figyelve, nem volt nehéz azt a következtetést levonni, hogy ezek a pártok, pártocskák, végsősoron nem is akarják leváltani ezt a kormányt, még ha napi háromszor ezt is kiabálják! Nem, mert Ők is tisztában vannak vele, hogy sem az együtt gondolkodásuk, a z egymás ellen érzett gyanakvás, de főleg, hogy a szavazóképes tömeget nem képesek saját oldalukra állítani, nem teszi lehetővé a 2018-as győzelmi hitet, ezzel az igérettel csak azt tudják elhitetni az eddigi pártolókkal is, hogy maradjatok egyben, bízzatok a győzelembe, ugyanakkor, ezek a pártok , ahogyan Kerék-Bárczi Szabolcs is írja, csak arra öszpontosítanak, hogy az elkövetkező választáson a lehetőséghez mérten, minél több emberüket tudják beültetni a parlamentbe! Az, hogy győzelmi esélyük lenne, még Ők sem hiszik el. De miért is ne lenne ez így, miért is kételkednénk ebben a szomorú valóságban? Egyszerű pedig! A mai napig nem tudnak egymáshoz sem közeledni a közös cél érdekében. Az egész politikájuk csak arra öszpontosul, hogy naponta szidják Orbánt, meg a családját, valamint egy egy ügyre rátelepedve, probálják bizonygatni, hogy milyen bűnös a kormány, gondolván, hogy ezekkel egybentartják legalább a saját elkötelezett szavazóikat! Aztán, mit látunk nap, mint nap? Azt, hogy egymás ügyeivel vannak elfoglalva, a TV csatornáin keresztül üzengetnek egymásnak, így próbálnak meg szavazókat egymástól eszipkázni. Mert középről, a kivártak népes seregétől, ugy sem tudnak. De ,ugyanakkor, a további, viszonylagos jó megélhetésükről is kell gondoskodniuk, ezért, a saját pártjukon belűl is kell mocorogniuk. Hát, ezt látja a tisztelt nagyérdemű, erről írt Kerék-Bárczi Szabolcs is. Mindezek alapján, hogy egyáltalán ki merte mondani az egyébként is sejtett dolgokat, megbocsájtom politikai tévelygéseit!

Csak, a túl elkötelezettek részére jegyezném meg, hogy amit ez a jó-ember írt, az nem csak a DK-ra igaz, így van ez a többi pártoknál, pártocskáknál is, kivétel nélkül! Mi pedig vagyunk mindennek szenvedő és megvezetett alanyai! 

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Csakhogy neki van gerince.. Amikor a politiizálásban nem az van első helyen, hogy mit képviselünk, hanem hogy kinek lesz képviselői helye, meg egyéb érdekességek, akkor ott ette meg a fene az egészet.. Kerék-Bárczy Szabolcs némi kerülőkkel jutott el oda, hogy valóban demokrata legyen (most a szó polgári demokrata értelmében) és úgy látom, már nem akarja eladni magát némi juttatásokért.. 

lilla- képe

lilla-
2 éve

Jelenleg baloldalinak mondja magát az mszp, lmp, PM , Együtt,meg egy sereg,  balközép a dk, mlp liberális, MoMa konzervatív liberális, 

Ők a baloldalnak demokratának nevezett formáció, Most a törés a demokrata/nem demokrata kérdés mentén történt törés. 

Most nem a baloldaliságot vitta valaki. 

Hiba az volt, hogy a cik a kampánynyitáskor jelent meg.

Szomorú, mert egy demokrata vált ki.

NewTiborc képe

NewTiborc
2 éve

http://www.pupublogja.hu/2016/08/miert-ilyen-orban-ellenzeke.html

Szerintem 2018-ban is nagy bukta lesz, ha nem az isteni csoda.