Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Belecsapott a lecsóba Lázár ...

via HVG

2014. június 14. 09:45 | 4 hozzászólás

Többféleképpen is értelmezhető az az üzenet, amit Lázár János dobott be a köztudatba, miszerint az idén kezdődő hétéves pénzügyi ciklusban a kormány nem kíván támogatni budapesti közlekedésfejlesztési projekteket uniós pénzből.

Forrásaink szerint felfogható a bejelentés Tarlós István hatalmi politikájával szembeni fricskának épp úgy, mint a fővárosi fejlesztésekről folytatott alkufolyamat kezdetének. Mások leginkább az uniós pénzek gazdaságfejlesztési célzatú elosztása velejárójának tekintik. De vehetjük annak jeleként is, hogy az állam teljesen újra szeretné gondolni a budapesti ügyek szervezésének alapkérdéseit. Magával a 450 milliárdos beruházáscsomaggal kapcsolatban a megkérdezettek szerint kompromisszumos megoldás születhet.

„Ma végképp véget ér egy legenda” – ezt mondta Tarlós István 2013 március 8-án, amikor aláírták Orbán Viktorral a mindkettőjük által lazán „történelminek” nevezett Budapest-szerződést. A főpolgármester arra utalt, hogy ugyan korábban többször is komoly viták voltak a kormány és a főváros között, de az ő kapcsolata Orbán Viktorral mindig kifejezetten jó volt. A miniszterelnök szintén megragadta az alkalmat, hogy Tarlós „heroikus küzdelmét” megdicsérje, valamint kifejezze, hogy a kormány és a főváros közti megállapodás megszületése "egyszer és mindenkorra rendezi annak a kérdését, hogy milyen a kormány és a főváros vezetése közti viszony".

Nos úgy tűnik, ez az „egyszer és mindenkorra” alig egy évig tartott. Mint márciusban megírtuk, a kormányban gyakorlatilag már a választások előtt eldőlt, még az idén viheti a kormány Budapesttől a városüzemeltetési feladatok, hatáskörök, és persze források jelentős részét, a közműcégekkel együtt természetesen. A jelek szerint a kormány részéről újragondolhatják magát a Budapest 21 megállapodást is: mint az Index megírta, Lázár János javaslatára ugyanis egy tollvonással törölték a fővárosi közlekedési fejlesztéseket a 2014-21 közötti időszakra vonatkozó uniós tervekből. Tarlós István személyesen egyelőre nem reagált (most sem kívánt nyilatkozni a megkeresésünkre), a városháza csak annyit mondott, „remélik, hogy Lázár János meggondolja magát”, míg Lázárék azt javasolták a főpolgármesternek, menjen Brüsszelbe lobbizni a pénzekért.

Tovább...


A cikk eredetije: Belecsapott a lecsóba Lázár ...


Hozzászólások

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

Én is az egészet egy nagy műbalhénak nevezném. Szerintem, Horváth Csabának nem kellett volna úgy rárepülni a témára, mert a végén megalázó vesztesként jön ki belőle, így megint az MSZP húzza a rövidebbet az emberek szemében, hisz a FIDESZ azt fogja mondani, hogy a baloldal mindíg csak alaptalanul ijesztgetni tud! Egyszóval, úgy látszik, az MSZP soha nem tanul a kommunikációs trükkökből, és az esetek nagy többségében megalázva kerül ki belőle. Gyermeteg hibák ezek, nem kellene idő előtt össze-vissza kiabálni, mert csak rosszul lehet ebből kijönni!

Valahogy én is így gondolom. Lázár eme marhasága szvsz pusztán tárgyalási tartalékot fog képezni - vagy hogy a fenébe is mondják ezt szépen. Vagyis amiből majd nagy-nagy kegyesen lehet engedni, cserébe olyan dolgokért, amire most még nem látunk rá, viszont akár Tarlósnak, akár a baloldali főpolginak esze ágában sem lenne belemennie. 

Vagy esetleg - kevésbé sanszos - ez figyelmeztetés a fővárosiaknak: ha Tarlósra/fideszesre szavaztok, akkor talán lesz valamilyen fejlesztés, de ha nem, akkor bizony nagy lófütykös kerül a hátsó feletekbe, de mélyen.

NewTiborc képe

NewTiborc
4 éve

Ébresztő! Ez műbalhé, majd mindenki örül, amikor rendeződnek a dolgok.

Ebben nagy mester a fidesz Ez olyan mint a kiskertek kérdése. Most ők a jó emberek,mert törvénymódoítást nyújtanak be s megoldják az emberek gondját. Ez így müxik. És mindenki cumizza, jó hanguat kezelő ezt kellene megtanuni.

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Mi lesz itt  még?