Szerkesztők ajánlják Nagypéntek
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Bankbetétben dekkol Mészároséknál több mint 90 milliárd forint

via 24.hu

2018. augusztus 1. 11:50 | 0 hozzászólás

"Nem szokásos dolog, hogy ennyi készpénz legyen egy építőipari cégnél, még a Simicska-féle Közgépet a trónról letaszító csúcstartó, a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. mérlegében sincs sokkal több 30 milliárd forintos bankbetétnél. Ám a Mészáros-érdekeltségek működése sem szokványos..."

Hirtelen óriásira nőtt a bankbetétje a dollármilliárdos Mészáros Lőrinc központi építőipari cégének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek: a vagyonmérleg tervezetében 74,7 milliárd forintot mutattak ki. Egy évvel korábban még csak 4 milliárd forint volt a közbeszerzéseken taroló felcsúti cégnél. A mérlegtervezet amúgy a V-Híd Építő Zrt.-vel elhatározott fúzió miatt készült, és a tavaly év végi állapotot tükrözi.

A vasútépítő céget néhány hónapja szerezte meg a Mészáros-házaspár, és most döntöttek a szerzemény beolvasztásáról a Mészáros és Mészáros Kft.-be. A V-Híd a Cégközlönyben megjelent hirdetmény alapján 16,5 milliárd forint bankbetétet mutatott ki, így

a fúzió után több mint 90 milliárd forint dekkol a Mészáros és Mészáros néven tovább működő cég számláján.

Nem szokásos dolog, hogy ennyi készpénz legyen egy építőipari cégnél, még a Simicska-féle Közgépet a trónról letaszító csúcstartó, a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. mérlegében sincs sokkal több 30 milliárd forintos bankbetétnél. Ám a Mészáros-érdekeltségek működése sem szokványos, a betét pedig az uniós finanszírozású infrastruktúraépítésekkel és a magyar kormány nagyvonalú előlegfizetéseivel függ össze.

Ami a közpénztarolás sebességét illeti, a  választások óta már több mint 200 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a felcsúti milliárdoshoz köthető cégek.

A közpénzes projektek pedig döntően uniós támogatással valósulnak meg, az Átlátszó oknyomozó portál gyűjtése alapján az utóbbi években az elnyert Mészáros-beruházások jellemzően 80-85 százalékát finanszírozzák brüsszeli pénzekből. Olyanokat például, mint a Százhalombatta és Ercsi közötti csaknem 50 milliárd forintos vasútfelújítás, amelyet a Mészáros és Mészáros idén év elején nyert el Szíjjártó Péter külügyminiszter édesapjának egykori cégével, a Vasútépítők Kft.-vel közösen.

Tovább...
 


A cikk eredetije: Bankbetétben dekkol Mészároséknál több mint 90 milliárd forint


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges