Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Baloldali axióma: Gyurcsánnyal nem lehet nyerni

via 24 HU

2015. október 26. 11:22 | 51 hozzászólás

A baloldal politikusai a háttérben világossá tették: nem fognak beállni Gyurcsány Ferenc mögé.

A volt miniszterelnök a Sokak Magyarországa című röpirat bemutatásakor közös platformot és vezetést vizionált a baloldalnak, az Orbán-kormányt „bűnszövetkeznek” nevezte, amellyel semmilyen párbeszéd, kiegyezés nem lehetséges. Az MSZP és az Együtt egyelőre nem kíván hivatalosan reagálni, de a háttérben többen azt mondták a Népszabadságnak, nem fogják Gyurcsányt támogatni.

Axióma, hogy ahol Gyurcsány Ferenc politizál, az az oldal nem képes nyerni a választásokon.

“Mert ő az ország egyik legelutasítottabb politikusa. Ezért az MSZP soha nem fog beállni Gyurcsány Ferenc mögé. A Demokratikus Koalíció mögé pedig ezért nem, mert nem történt meg az általuk megálmodott 20 százalékos fordulat, Gyurcsány Ferenc pártja az LMP szintjén mozog népszerűségben” – mondta a lapnak a szocialisták egyik országosan ismert politikusa.

A Gyurcsány-röpiratban az új gondolatok száma nulla – mondta az MSZP egy másik vezető politikusa. Szerinte Gyurcsány Ferenc az MSZP árulója lett, amikor kilépett, megalapította a Demokratikus Koalíciót, fragmentálva ezzel a baloldalt.

Az Együtt részéről nyilatkozók szerint talán nem Gyurcsánynak kellene meghirdetnie az Orbán-kormány leváltásának a programját.

Lehet, hogy Gyurcsány Ferenc azt mondja, nincsenek olyan ambíciói, hogy egy egységes balliberális erő élére ő álljon, de ezt senki nem hiszi el neki

– fogalmaztak a lapnak. Nem a röpirat téziseivel van a baj, hanem azzal, hogy ő hirdeti meg.

 


A cikk eredetije: Baloldali axióma: Gyurcsánnyal nem lehet nyerni


Hozzászólások

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Amint látom, Te sokkal pontosabban fogalmaztál. Egyébként, mindezeket csak az nem tudja, aki nem is akarja tudni a valóságot.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Valahogyan én is így gondolom! Én igen kedvelem katiicabogarat, de mivel ugysem tudnám meggyőzni, vitázni meg nem szeretnék Vele, nem szeretném magamra haragítani, hát inkább nem válaszolom meg a téves elmondottakat. Természetes, hogy egy elvhű szoci szájából ez mind érthető, azonban a tények, a történések azért nem ezek voltak. Nem akarom menteni Gyurcsányt, hisz együtt, valamennyien sokat hibáztak. De, most ilytávlatból mindent ráfogni, hát nem éppen tisztességes a párt részéről. Kezdem azzal, hogy a párt-székházat sem egyedül akarta megvenni, ekkora hatalma az akkori MSZP-ben sem volt, nézve a "régi" öregeket, ha mást ne is mondjak. Tehát, ez egy rágalom, semmi más. Az, hogy Ő tette volna tönkra a pártot és alakított egy újat, hát ez is egy csúsztatás, de nagyon is rosszindulatú. Gyurcsány tényleg egy szoc demokrata féle pártot akart volna az MSZP-ből. Ez való. Azonban abban az időben már sokan elfordultak a párttól, sok választónak egyre kényelmetlenebb lett a párton belüli veszekedés, az egymás ócsárolása, a belső széthúzás. Jöttek is egymás után a pártvezetők, de hiába. A párt csak egyre jellegtelenebb lett. Hiába ment el Gyurcsány, mégsem nőtt a párt támogatottsága, sőt. Hogy a DK és személy szerint Gyurcsány mire viszi, azt majd meglátjuk, de abban teljesen igazat adok Neked, ha így megy tovább, akkor a maradék szavazók is büntetni fognak, egyik balosnak mondott párt sem jut be a következő parlamentbe. Mi kapisgáljuk, de ezek a pártvezetők még mindíg játszák kisded játékukat, hogy meddig csinálhatják, ez titok!

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Látom már, hogy a múlton való rágodás esete forog fenn, természetesen azzal a következtetéssel, miért is nem.... (fogunk össze, működünk együtt, dolgozunk közösen, stb.).

A történeti hűség kedvéért:

1./ Az együttműködés nem Gyurcsány ötlete volt, hanem az Együtté (Bajnai)

2./ Az MSZP ott tett keresztbe ennek, ahol tudott (mert ők egyedül is nyernek)

3./ Gyurcsány felkarolta az ötletet, majd az MSZP is, de Bajnaiék nélkül.

4./ Majd az MSZP "együttműködött" de Bajnai val, és a többiekkel, kizárva a DK-t

5./ Majd az utolsó utáni pillanatban mindenkivel együttműködött az MSZP (addigra sikerült Bajnait lenullázni) ráeröltetve Mesterházyt a többiekre.

Ez a "Gyurcsány kottájából való játszás"?. Ez viccnek is rossz. Az MSZP soha nem játszott Gyurcsány kottájából, még akkor sem, amikor miniszterelnök és pártelnök volt. Inkább lett öszödi beszéd, de nem kottából játszás. Ne gyerekeskedjünk már...

Ami a DK-t és Gyurcsányt illeti,. természetesen ők sem az anygalok kara. Annyi baromságot tudnak (főleg Gyurcsány) néha összehordani, hogy utána egy egész hadnak kell valahogy rendbetenni a dolgokat.

De ha a magyar demokratikus ellenzék ott marad, ahol most van (jól köpködjük egymást), akkor nem 2018-ban, de még húsz év múlva is a vesztesek oldalán lesz, ha ugyan meg nem szűnik. (Megjegyzem, az MSZP (is) kezd a parlamenti küszöb széléhez kerülni. Mire ez a nagy magabiztosság? Dolgozni kéne, jó sokat, program kéne, méghozzá érthető és jó.

Jut eszembe, civil szervezetek... Hol van ott az MSZP? Kivel is kötnek majd mit is? A civilek attól civilek, hogy nem pártfüggőek és magasról tesznek a pártpolitikára.

lilla- képe

lilla-
3 éve

Világos beszéd!

Vagy mégsem!

2004-ben GyF előállt egy gondolattal: új szociáldemokrata pártot kell létrehozni a bad godesbergi elv szerint, mert másként az mszp elveszti kormányzóképességét.

a társadalom egészét kell kormányozni.

Jött a szerencsétlen Őszöd, ahol a kétségbeesett költségvetési rossz adatokat, korrigálni kellett, GyF látott egy utat , elmondta, Szanyi ott azonnal bezárójelezte: "a magadéval ne a "népével" --jelige alatt

Onnan kettős ellenállás lett, aktív a fidesz részéről, passzív a megszavazottak ellenére belülről. 

(Orbán ugyanazon lépések mentén alakított át pontról pontra máig ellenőrizhető csak az Orbán előadásában rendszer változtató is volt , míg az eredeti változat egészen más lett volna.)

Azóta megy a vita erről . Szépen csúnyán, nyltan rejtve, minden módon, érdek rétegpárt--kormányzópárt

van erősen preferáltja az átalakításnak vagy méltányos legyen

és

mindez felett ott van az is, hogy hogyan lehetséges.

Itt nem a személyek miatt nem lesz közös párt

Itt az elvek nem egyeznek, itt kellően sok embernek VÁLASZTANIA kell mert a kettő nem megy együtt.

Ez a küzdelem oka.

A személyek mit sem érnek. Az igen, hogy melyik verzió látszik járhatónak, és mennyien támogatják majd.

Egyébként az összes mszp, dk, pm, együtt mind parlamenten kívüli lesz.

de küzdhetünk még tovább 

Összefogás meg akkor lesz bárkivel, ha a válsztás megtörtént az ajánlatra, és azt kellően sokan el is hiszik.

Ne legyünk már mind felszínesek!

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Tévedsz Attila. Harangozó Tamás egyáltalán nem szajkózza Tóbiás József gondolatait - de ha azt tenné, akkor sem jelentene gondot, hisz Tóbiás József az MSZP elnöke még akkor is, ha nagyon sok embernek ez nem megfelelő.

Az MSZP nem fog többé Gyurcsány kottájából játszani, - megtette - meg is lett az eredménye. Csak mást ne hozzak elő, elég az MSZP hatalmas adósságát megemlíteni, amit az ő elnöksége alatt sikerült összehozni - főleg a Jókai uti székház vásárlásával - aminek a hitelét a mai napig nyögi a szocialista párt. Mindezt azért, mert Gyurcsánynak rossz emlékű volt a Köztársaság tér és más hely kellett...

Megértem, elfogadom, hogy nagyon sokan még mindig rajonganak Gyurcsányért (ugyanúgy, mint a másik oldalon Orbánért) - ha észrevettétek a Kapcsolaton sem vitatkozom a gyurcsányistákkal - mert teljesen értelmetlen.

Most viszont elegem lett abból, hogy állandóan a mieinken köszörülitek a nyelveteket. Nem kell az Orbán-kormány, de tudomásul kellene venni, hogy az MSZP megkerülhetetlen, nélküle nem fogja még a nagy Gyurcsány sem leváltani. És vele sem, ha folyamatosan próbálja amortizálni a DK és a követői.

DK-val összefogás? Eljátszották. Nekem is az volt a véleményem, hogy össze kell fogni, és naivul hittem is abban, hogy a DK is belátja, hogy ez a közös érdek. Azonban úgy nem lehet valakivel házasságot kötni, ha a házasságkötés előtt mindenféle süket, meg púpos, meg mocskos meg.... -nek elhordják azt, akivel össze szeretnék kötni az életüket. A DK-sok olyan gyűlöletet fröcsköltek és fröcskölnek folyamatosan a szocik felé, hogy attól tartok ebből már nem lesz semmiféle összefogás.

És... ha tetszik, ha nem igaza van annak az írásnak, amit beidéztem. A DK eddig az MSZP hátán (és az MSZP kárára) érte el a parlamenti bejutást és ezért kellene nekik újra az együttműködés. Csakhát..., mint említettem az nem megy, hogy utállak, szarnak tartalak - de azért a szavazóitok kellenek...

Elárulok egy titkot. Nem csak a DK-ról, és nem csak a Gyurcsányról szól az élet. Vannak civil szervezetek és vannak még más ellenzéki formációk is Gyurcsányon kívül. Biztos vagyok abban, hogy a szocik fognak együttműködést kötni. Majdnem biztos vagyok azonban abban is, hogy a DK ebből ki fog maradni.

És most - hosszú idő után - de leírtam a gondolataimat. Ezzel be is fejeztem, mert nem fogok senkivel sem itt erről vitatkozni. Vagyunk jópáran az MSZP-ben, akik a szócséplés helyett inkább a konkrét munkával próbálunk javítani a helyzeten. Őszinte vagyok - egyáltalán nem azt látom, hogy nagyon sokan segítenének ebben. Legalábbis itt a kapcsolaton nem.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Elnézést, kedves katiicabogár, de ismét elolvasva az én hozzászólásomat, ott nem találtam olyasmit, amit sok mocsoknak lehetne nevezni Harangozó T.-al szemben. Az, hogy fiatal politikus létére a TV-ben, a nagy nyilvánosság előtt oly lekezelően beszélt Gyurcsányról, meg a DK által összeállított írásos anyagról, amely a pártok részére, mint megtárgyalási alap készült, hát bizony, nem vállt becsületére. Ez egy részemről egy megállapítás, semmi más. De nem mocsok dobálás, mert a magam szóhasználatával, csak idéztem a nevezett megszólalását. Hogy nem tartom Őt egy komoly politikusnak, akinek önálló gondolatai és kifejezés módja van, ez is egy egyéni megállapítás, amely abból fakad, hogy Tóbiás gondolatmenetét szajkózza ott, ahol lehet, hogy pl. a DK-val nem képzelik el a választási összefogást. Arról nem is beszálve, hogy amikor csak módja van rá, szeretettel használja, mint átkos szót, hogy a DK. élén Gyurcsánnyal, liberális politikát testesít meg. Ez szerinted helyén való kifejezések olyan párttól, amelyik a népszerüségben egyre lejjebb csúszik, azonban nem győzi hangsúlyozni, hogy a következő választás után, amikor ez a FIDESZ kormány megbukik, akkor.... Ki fogja megbuktatni ilyen körülmények között? Az MSZP egyedül? Hisz többször is kijelentették, köztük maga Harangozó is, hogy nem szövetkeznek senkivel, még az Együtt-el sem! Csak nem egyedül akarnak nyerni? Na, ez lenne a világcsoda. Hát ezek a megnyilvánulások nem "népbutító" kifejezések? Ki hiszi el egyáltalán, igy azt is lehetne mondani leegyszerűsítve, hogy hülyének néznek engem és mindnyájunkat, mint választópolgárokat. Nem képesek belátni, hogy matematikailag, ha az összes demokratikus baloldal összefog, még az esetben sem garantálható a siker! Akkor miről is beszélnek? Ez nem "dumamatyi" benyomást kelti jogosan? Tehát, nincs mire megsértődni. Azt meg csak hallványan jegyzem meg, hogy az MSZP a volt és a mondott szándékait nézve, legalább annyi liberális vonást tartalmaz, mint a DK-ra vonatkoztatva. A mai, a 21.-ik sz.-ban, nem is értem, hogy hogyan is lehetne tiszta baloldali politikáról beszélni, hiszen, nézve a környezetünk, benne az Uniós államokat, bizony a liberalizmus a mai baloldali politikában vastagon ott van! /Csak megjegyezném, hogy tiszta baloldali politikát folytató pártot nem hiszem, hogy tudnál mondani itt Európában./ És ha ez így van, akkor miért kell minduntalanul liberális pártnak nevezni a DK-t? És ha ezt Harangozó is állítja, akkor el lehet rá mondani, hogy egy nagyon jó felkészült politikus? Szerintem nem, csupán azt szajkózza, amit a szájába adnak.

Azt pedig , Hogy Gyurcsány miatt, vagy a DK miatt van ott az MSZP, ahol van, hát ez bizony messze áll az igazságtól. Az MSZP, az elmúlt 10-15 éve politikájával nagyon is megalapozta a mai állapotot. Ezt egy személyre, vagy egy azóta megalakult pártra levetíteni nem más, mint kibújni a felelősség alól. Ha csak azt nézem, hogy Gyurcsány nem volt egy Orbáni hatalommal felvértezve, amikor Ő volt a párt vezetője, ezáltal a döntések sem egyedül tőle származtak. Volt az MSZP-ben sok fajta irányzat, feszültek is egymásnek eléggé becsületesen. Nem kellett oda csak Gyurcsány. De hát erről ugye legjobb elfelejtkezni, kedves katiicabogár. Nem is folytatom tovább, mert úgy néz ki, mint ha ellened szólnék. De ezt nem szeretném, ha így tünne, mert végsősoron becsülendő az elkötelezettséged, még ha egy kicsikét túlzásnak is néz ki. Tehát, amit írtam az nem ellened szól, hanem az a párt ellen, akinek sok sok éven át hű szimpatizánsa voltam és sokat is dolgoztam érdekében. Hogy hiába, azt mostanában érzem igazán!   

lilla- képe

lilla-
3 éve

Csak részben, mert mindhárom cikk leírja azt is , hogy miért nem a másik, bár az mszp csak egy minősítő szóval(no kettővel)

Mert  bizony ott vannak a politikai üzenetek, csak éppen a pártok tagjai sem értik azokat.

bizony nem személyekről van szó, csak úgy egyszerűbb és látványosabb zsigeri indulatokat is kiváltani

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

A hozzászólásokat olvasva számomra az az érdekes és tanulságos, hogy minduntalan az kerül előtérbe, hogy X, vagy Y miért is olyan, amilyen és hogy tulajdonképpen ő egy mocsok alak. Oszt nagyjából ennyi. Nem látom, hogy mondjuk a politikai üzenetekről beszélgetnénk (no jó, az MSZP-nek momentán nincs ilyen, meg a többinek se nagyon) . 

Nem leendő kormányprogramról, sem a szükséges intézkedésekről, a mit akarunk és mit fogunk megszüntetni kérdésekről van szó, hanem liluló fejjel, vagy éppen mérsékelt hangnemben, de megy a mantra , hogy Guyrcsány e, vagy Tóbiás, esetleg Szanyi.... És ami ebben a szomorú, hogy mintha a pártok is erre álltak volna be... 

lilla- képe

lilla-
3 éve

http://www.origo.hu/itthon/20151102-egy-mas-mszp-t-szivesen-vezetne-szanyi.html

 

és itt már kétség sincs

A kérdés csupán: kikre terjed ki a "nép" hangsor fogalma?

a rezsit fizetni tudókra

a rezsit nehezen fizetőkre

a rezsit fizetni nem tudókra? 

És miféle az ő arányuk.

ez utóbbitól függ minden, no meg a hatékony bűnbak megtalálásától, Igaz az meg semmit meg nem old!

 

lilla- képe

lilla-
3 éve

http://nol.hu/belfold/harangozo-tamas-partunk-lete-a-tet-1570713

és

http://nol.hu/belfold/gyurcsany-szabad-hasznalni-az-erot-1572645

 

Nem pont ugyanaz munkál az ellentét kifejezéseként Harangozó szavai mögött, mint amiről itt kommentet váltottunk?

Annyit hozzá:

Ha egy párt érdeket képvisel, akkor hogyan akarja az összest vezetni, a társadalom egészét?

Mondjuk ez is vita tárgya.

lilla- képe

lilla-
3 éve

 

http://nol.hu/belfold/gyurcsany-szabad-hasznalni-az-erot-1572645

és

http://nol.hu/belfold/gyurcsany-szabad-hasznalni-az-erot-1572645

 

Nem pont ugyanaz munkál az ellentét kifejezéseként Harangozó szavai mögött, mint amiről itt kommentet váltottunk?

Annyit hozzá:

Ha egy párt érdeket képvisel, akkor hogyan akarja az összest vezetni?

Nondjuk ez is vita tárgya.

lilla- képe

lilla-
3 éve

Kedves katicabogár!

dehogy sároz itt bárki bákit.

Főleg nem személyt! Legfeljebb gyurcsányoz, de az meg egészen mást jelent.

Harangozó Tamás tényleg tehetséges.Csak épen nem tud agitációs mondanivalót adni az aktivistáiknak.

Nem az ő  hibája.

Ezt vitatjuk.

A fidesz ostorozása mit sem jelent, bármekkora is a vehemencia--az duma sajnos.

"Nem lehet fideszes mentalitással nem fideszes világot építeni.

Harangozó Tamás azt mondja: Gyurcsány vállalja végre, hogy nem baloldali, hanem liberális!

- Miben? A kommunistázást, a fasisztázást, a liberálisozást pedig meghagyom azoknak, akiknek csak ennyire telik.

Ez nem része a politikai versenynek?

- De, csak méltánytalan eszköz,"

ez pedig az általad ezek szerint el nem olvasott részlete, ahol a folytatásban több kérdés is érintve van.

Erről vitatkozunk.

Hogy lehet-e összegyeztetni a ""A baloldaliság nem az, hogy őrizzük a tíz vagy az ötven évvel ezelőtti lángot, hanem építkezés, alkalmazkodás. Nem baloldali a vizitdíj, amely megtöri a feudális viszonyokra épülő egészségügy kultúráját, és megteremti azt a tudatot, hogy fizetek a szolgáltatásért, ezért másokéval azonos színvonalú ellátást követelhetek? Hogy megtöröm a kiváltságosok rendjét?""

 

ezt meg ezt:"""Ez annyi mintha azt akarnád mondani, hogy a náci időkben a sok rossz közül  válasszuk a Nyilasokat. Kb ezt a hasonlatot próbálod erőltetni. ( Bocsi de Gyurcsánytól, még a neohorthyzmus is előbbre van.)"""

 

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Harangozó Tamás egy jól felkészült, tehetséges szocialista politikus - egyáltalán nem illik rá az a mocsok, amit ráhordtál.

Ne haragudj, de kicsit el vagy varázsolva a DK-val kapcsolatban, mintha nem is azt a politikai képet látnád, ami a valóság. Nem hallottam még Harangozó Tamást, hogy sározta volna a DK-t (baloldal? Hmmm....) - de ha ezt tette volna, nagy valószínűséggel jogosan. Hisz elég sokat tett a vezetőjük annak érdekében, hogy a szocialista párt ott legyen, ahol most van. Ne várd már, hogy az MSZP-sek szeressék az általad olyan nagyon preferált DK-sokat :( Érdekes, hogy azt nem veszed észre, amikor a Gréczy Zsolt elemében van és ezerrel nyomja a szöveget az MSZP ellen, amikor Gyurcsányból fröcskölnek a szavak a szocialisták ellen. Visszakérdezek: ők akarnak ilyen mocskolódás után közös nevezőre jutni velünk? Ugyan már.

Nézz körül itt a Kapcsolat hozzászólásaiban. Ti (DK-t szeretők) nyomjátok a szöveget az MSZP, az MSZP politikusai ellen - hozz egy kommentet, amiben mi - szocialisták - tesszük ugyanezt a DK-val kapcsolatban. Ne töltsd vele az idődet, ne keress... nem találsz ilyent.

Szóval..., kéretik Harangozó Tamást nem "dumamatyizni"

Harangozó Tamás a parlamentben

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Nem tudom, hogy mit akarsz Harangozó T.-al, nem értem, hogy miért hivatkozol rá! Csak egy dumamatyi, vele aztán nem sokra megy a párt. Egyre alkalmas, azt jól is csinálja, mégpedig sikeresen sározza azt, aki neki nem tetszik a baloldalon, főleg, ha DK-s az illető. Ilyen emberekkel közös nevezőre jutni?

lilla- képe

lilla-
3 éve

kiemelhetnék több bekezdést is ami az alábbi kommentváltást aláhúzza, de az egész eyyben szól valamiről.

http://nol.hu/belfold/gyurcsany-szabad-hasznalni-az-erot-1572645

és Harangozó Tamás csak 40-es :)

 

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Én is így gondolom, azonban ez egy öngyilkos nézet. ugyan is, a nem mindenáron való hatalomhoz törekvés hiánya azt is okozhatja, hogy sokan közülük az új parlamentbe már nem jutnak be. Ezáltal elfogy a pénz, megszünik az a pici  hatalom is, amely volt. A bejutottak mögül meg elfogy maga a párt.  És akkor?

Ez tényleg egy öngyilkos cselekedet lehet, amelyet a látszat szerint most játszanak. És ezek értelmes emberek? Józan ésszel fel sem fogható!

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Nem tudom, mert nem látok bele egyik párt belügyeibe se. A politikusok egy része lehet képzetlen (bár elsősorban az is a pártja felelősége), de ettől még lehet jó, ha úgymond érti és érzi az idők szavát. Sajnos abban nagyon is igazad lehet, hogy a jelen vezetői gárda egy-egy ügyet képvisel, vagy éppen egy-egy körzet érdekeit, de különben semmi másra nem jó. 

Amúgy szerintem ezek az emberek nem fantáziátlanok és a saját ügyeik intézésében sem gyakorlatlanok. Csak egész egyszerűen nem érdekli őket, hogy mi lesz az országgal... Bent rgadtak a párjuk keretei között, onnan nem látnak ki és nem is akarnak onnan kimenni... (bár lehet, túlzottan pesszimista vagyok)

lilla- képe

lilla-
3 éve

megtiszteltél!

Nekem a véleményem ettől sanyarúbb!

Vannak a mai baloldali politikusok között ott ragadt személyek, még a koruk okán is elvégeztek minden tanfolyamot esti kurzust, ahogy én is.A fiatalabbak meg semmit.Szót sem értenek.

A középgeneráció , mint  a 30-40 esek meg ki tudja?Ügyeket képviselnek, és ettől azt hiszik máris elegendő egy párt képét mutatni.Ettől még azok az ügyek 1-3%nyi embert magukhoz vonnak.

Az mszp és dk viszont azért kettő, mert az mszp úgy amúgy playA elvét vallotta és nem tágított.

Végigéltem.Ezért aztán nem pénz és állás, hanem gyakorlatlanság, fantáziátlanság, képzetlenség, meg még egy csomó más.Igaz nagyon könnyű elvitatni azt hogy dolgoznának, mert hatalmas erővel támasztják a falat.

Ki tudja mi lesz a vége? A népek sürgetése lesz-e erősebb, a siránkozásunk, vagy tényleg nagyobb lesz a sürgetés, mint a GyF utálat, aki volt már minden, és befolyást csak a támogatottsága arányában kér, ha ő a pártja elnöke.

 

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Persze, hogy nem akarnak. Mert minek? Kormányozni rohadtul nehéz dolog pláne ezek után az orbanisztáni idők után. Fogalkozni kéne egy csomó új dologgal, leszakadt régióktól a kultúrával bezárólag. Méghozzá úgy, hogy megvalósítható legyen, no pláne a népek boldogulását is hozza magával. Ezek nehéz ügyek, ezekhez szakértelem, elkötelezettség és komoly megfontolt munka szükséges. De most? No hiszen... Ülni lehet a széken, felvenni a fizetést és a pótlékokat, néha kicsit a cirkusz kedviért kekeckedni, családtagokat és ismerősöket amúgy be lehet uttatni jól fizető állásokba, a vagyon szépen gyarapszik, még az unoka is megél majd belőle... No jó, legföljebb eladjuk a pártszékházat meg egy-két vidéki szervezet székházát (ha van) oszt azzal is jól elvagyunk még...

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Nem arról van szó, hogy ne legyenek elveik. legyneke, sőt... Muszáj, hogy legyenek. Nekem is vannak. Miért ne lennének? De itt arról van szó, hogy tudomásul veszem e, azt amiben élek és még remélhetőleg egy darabig élni fogok, azaz a kapitalizmust, avagy fogom magam és elkezdem amagam felszabaító forradalmát és hazaárulónak, vagy legalábbis nem "igazi baloldalinak" titulálva mindenkit, aki tőlem eltérően gondolkodik. Mert ha tudomásul veszem, hogy sajnos, de momentán kapitalizmus és piacgazdaság vamn  és még lesz is huzamosabb ideig, akkor azon leszek, hogy magamnak és a családomnak ebben a környezetben a lehető legjobbat nyújtsam. Ettől még az elveimet nem adtam fel, de ennyi. 

(A jelen vezetők meg olyanok, amilyenek. Pénz és állás... semmi több, kevés kivétellel persze..)

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Ezek alapján, még inkább megerősítve látom nézetem. Az, hogy egyes pártok viszolyognak a gyurcsányi felvetésen, azon meg nem igen, mert ezek pártok vezetői nem valók egy pártot vezetni, nem látnak tovább az orruk hegyénél. El sem tudom képzelni, ha egyáltalán tényleg kormányváltást akarnak, azt hogyan akarják úgy megvalósítani, hogy közben nagyképüen kijelentik, hogy nem tárgyalnak senkivel. Gondolom, egy új eljárási szabadalom igénybevételével "gyártani" tudnak majd szavazókat, ily módon a 10 % alatti támogatottságukat, akár 50 % fölé is tudják vinni. Komolyra fordítva, ha valaki így el mer határolódni a többitől, az csak azt erősíti meg, hogy nem is akarja valójában a kormányváltást, csupán a továbbélésra játszik. Na, ezek az igazi megélhetési politikusok, miközben szavazóbázisát lenézi, nevetségessé teszi.

Ha ez így marad, Orbán tényleg költözhet a várba, mint örökös győztes!

lilla- képe

lilla-
3 éve

Egyetlen megjegyzés csupán:

Ha valaki tudja, akkor én tudom, hogy a népek nem olvasnak (csak kevesen) elvont szövegeket.Csakhogy cselekedni meg mégis elvek mentén szoktak.

Ha azok, akik cselekvő helyzetben vannak ,elvek mentén vetik el egymást,akkor legalább lennének tisztességesek, és mondanák el az elutasítás elvét világosan érthetően.

A népek belátják a matematikai szükséget: összefogást

rendszert szerkezetileg liberális demokráciára visszaváltani szekularizált maradni 

Csakhogy a vezetőiket meg nem ez motiválja, hanem a köz számára rejtett elvek szétválasztó, de köz elé nem tárt rendszere.

Így aztán a népek sürgetése célba soha nem ér!

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves Nick társak!

Nem tudom, hogy észrevettétek e, hogy egy kedves nick társunk már egy ideje hiányzik, nevezetesen, kwepi-ről van szó. Mi lehet vele? Csak nem valami történt Vele Dél-Afrikában? Remélhetőleg jól van, csupán nagyon elfoglalt. Nekem legalább is hiányzik, hisz nagyon jó hozzászólásai voltak.

Ha olvasod ezt, kedves kwepi, akkor jelentkezzél, légyszíves!

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Olvasva a beírásokat azon töprengek, hogy miért köldöknézéssel vannak emberek elfoglalva. Bizonyára igen fontos, hogy egy pártot minek határozunk meg (liberális, szociáldemokrata, stb.) de szerintem ez egy igen szűk kört kivéve a kutyát nem érdekli. A választópolgárok tetemes részét az érdekli, hogy milyen élete van ma és milyen élete lesz holnap. Lesz e munkája, orvosi ellátása, nyugdíja, értelmes jövője neki és a gyermekeinek. Hogy ezt vajh, szociáldemokrata alapokon, avagy liberális alapokon nyugvó párt valósítja meg, egyremegy. 

A másik kérdés, ami megint csak köldöknézés, azt hiszem (legalábbis egyelőre), hgy vajh szeretjük e a kapitalizmust, avagy sem. (Én utálom). Nos tehát, ha valaki úgy határozza meg magát jelenleg, hogy de most azután bizonyisten nekilátok a kapitalizmus lebontásának, akkor a nép többsége bambán bámul maga elé és legyint egyet. A kapitalizmus ma van. Ez azt jelenti, hogy belekékülhet az erőlködésbe bárki, de ezen a tényen nem fog tudni rövid idő alatt változtatni. Mert ez nem így működik (tessék kérem Marxot olvsagatni). Tehát ha valamit üzenni akarok a választópolgárnak, akkor nem a levegőbe kell beszélni és megmutatni, hogy mondjuk kétszáz év múlva milyen fájintos szocializmus lesz, hanem azt kell megmutatni, hogy a jelen kapitalizmusban élve, hogyan teszem az életet elviselhetőbbé és élhetőbbé. Mert a választópolgárt ez érdekli. 

Az együtt működés kérdésében pedig ugyanerről van szó. Adva van egy velejéig korrupt, cinikus és hatalommániás ember, akinek az uralma mocskos hazugságokon és populista szólamokon alapszik. De úgy tűnik erre a választók jó része veveő. nem a nagyobbik része, de a többiek passzivitása miatt (mert ők meg nem látnak alternatívát) uralkodhatnak. A feladat az, hogy a demokratikus erőket hogyan lehet egy közös cél és program mentén mozgósítani a kisstílű egymás elleni hadakozás helyett. 

Az összes többi (szerintem) üres szócséplés, abszolút félreértése a helyzetnek és tehetségtelenség....

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Kedves PlalyA!

Látod,látod mennyire igaz amit leírtam. Hozzászólkásod tökéletesen igazolja a véleményemet. Miért rajtam keresed, hogy miért nem állok ki egyszerű ember létemre, én politikus vagyok?  Azokon kérd számon akik ebből nagyon jól megélnek és nap mint nap hülyének néznek bennünk. Vagy talán miért nem gondolsz önmagadra? Válaszod tipikus politikusi másra mutogatás. Avagy szerinted nekem kellene az infókat és lehetőségeket megkeresni? Na ne már épp ez a gond itt a baloldalon, hogy ti ezt gondoljátok, hogy a nyájnak kellene a pásztort megkeresni. Fogadd el ez egy kurva nagy tévedés. Szerinted hiteles és hadrafogható ember aTóbiás. Evvel nem tudok egyetérteni, sokkal több spiritusz szorult a Kunhalmiba, de azt látom, hogy nem engedik, hogy járja a saját útját. Kissebb sikerek esetén máris jött a kritika. Elméleti eszmefuttatásaid megalapozottak, de sajnos most nincs itt a hablaty ideje, most másra lenne szükség és az a baj, hogy az MSZP ezt a valamit nem találja. Sajnos az az igazság, hogy én is Plesatt barátommal tudok egyetérteni.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves plalyA!

Figyelmesen elolvastam a hozzám címzett írásod és az a véleményem, hogy elméleti síkon teljesen igazad van. De, csak az elméletben. Ugyan is a nagy magyar valóság és ez alatt a választópolgárt is értem, egészen más. A választópolgárt a jelen állapotban nem érdekli, hogy a szociálliberális krédó, a baloldali pártok összessége, vagy éppen a FIDESz kormány teszi lehetővé a számára azt, hogy a mindennapokban több pénz legyen a zsebében, könnyebben fizesse ki a rezsit, vagy még elmehessen a Széchenyi kártya terhére nyaralni a gyerekekkel. Ez érdekli a magyar választókat és ez szerint szavaznak, azaz a pillanatnyi érdekük alapján. Ez, ha tetszik, ha nem, ez van! Továbbá, a Gyurcsány féle "dolgozat" foglalkozik azzal, hogy egyenként a baloldali pártok egyike sem érheti el a jelen kormány bukását, ezt csak valamiféle közös alapon létrehozott választási szövetség érheti el. És, hogy ezt nem csak én, vagy a gyurcsányisták gondolják így, de felhívom a figyelmedet, hogy éppen a tegnapi Havas műsorban nyilatkozott ebben a témában egy volt főbírónő, egy volt politikus, valamint egy mai is főszerkesztőként dolgozó, az MSZP-hez közeli egyén, akik min, egyöntetüen kijelentették, hogy szerintük is Gyurcsánynak minden szava igaz, amit leír, valamint mindnyájan azt is mondták, hogy csak is az összefogás képes felvenni a küzdelmet Orbánék ellen. Tehát, hidd el, még az MSZP jelenlegi támogatóik is nagyon sokan így gondolkoznak. Persze, ez nem itéli el a Te elméleti eszmefuttatásodat, de ennek nincs itt az ideje, erre most nem ér rá ez a nemzet, ehhez egy évszázad is kell, mire az elméleted itt az országunkban megvalósulhatna. És addig? Maradjon ez a jobboldali kormány? Addigra az itt élőnek már semmi nem maradna a munkaerején kívül! Járjunk már a földön. Ha igaz az a tétel, hogy meg kell akadályozni, hogy a jobboldal, vagy akár a JOBBIK ne juthasson hatalomra 2018-ban, arra csak egy esély van, a baloldalnak valamilyen szinten össze kell fogni, közösen kialakított programmal, ami a többség érdekét szolgálja, csak ebben az esetben győzhet a jobboldallal szemben! Itt most nincs helye még jobban megzavarni a fejeket és a pártokat filozófiai eszmefuttatásokkal, politikai berendezkedések, célok hangoztatására, a jelen pártok egymás ellen fordításának. Most, ahhoz is az utolsó órákban vagyunk, hogy elkezdje a baloldal a közös beszédet. Ugyan is a választók most ezt igénylik. Minden épeszű ember tisztában van azzal, hogy sem az MSZP, sem a DK, az Együtről meg a többi nem mérhető pártról nem is beszélve,  de külön-külön még labdába sem rúghatnának a FIDESZ-szel szemben. Ha most, filozófiai kérdések boncolását akarjuk és ebben mérjük a különböző pártokat, akkor végzetes hibát követünk el. Mert ebben egyetértés ugysem lenne, az idő meg megy, a vereség pedig borítékolható! Gondolom, kedves plalyA, Te sem ezt akarod. Abban meg igaza van NewTiborcnak, hogy sajnos vezető a baloldalon nem látszik. Már pedig minden párt, minden nép rendelkezik egy olyan vezetővel, aki mögé lehet állni, ha csak egy időre is. Ilyen nálunk jelenleg nincs! Felhozod Tóbiást! Érdekes, pont Ő jön elő olyan oportonista gondoatokkal, hogy általános, 50 %-os béremelés kell azonnal, stb. Mondd, mi lenne ebből? Minden gazdasági háttér nélkül mindezt meglépve, tényleg belerokkanna ez az ország! Engem bírálsz, mert azt mondtam, hogy Gyurcsány bele akarta építeni a nyugdíjba a maradék 50 %-ot a 13-ik havi juttatásból. Hidd el, ezt kibirta volna az országn hisz ennél többet költöttek a Gyurcsányt követő kormányok évente a felesleges célokra. Azonban, ez a lépés valamit is enyhített volna az átlagember közérzetén és most a baloldal nem tartana ott, ahol. És ezt is Gyurcsány hibájának feltüntetni, hát furcsa! Csak megjegyzem, hogy Tóbiásnak éppen eléggé inog a széke, szerintem nem sokaig lesz pártelnök, de az is elmodható, hogy igéretéből sem valósított meg semmit, maradandót nem alkotott még az MSZP -én belűl sem! Az, hogy az embereknek pénz kell, az nem vitatható, de nem ilyen formában. Csak megemlíteném, hogy a DK is szeretné rendezni a béreket, az ÁFÁ-t, a járulékokat, a vállalkozói adókat, de következetesen, nem tönkretenni a gazdaságot még jobban. Ezt talán, még az egyszerű emberek is jobban elhinnék, hisz mindenki emlékezik már az 50 %-os emelésekre2002-ben és mi lett annak is a következménye?

És ismét hivatkozom NewTiborcra, aki szerint nagy probléma, hogy nincs a baloldalon egy igazi vezetői alkat. Ez pedig nagy hiba, az emberekbe bele ívódott, hogy vezetőre van szükség, a vezető után megy. Így van ez nálunk jelenleg is /Orbán/, de így van ez a világ minden részén! Sajnos, a baloldal ebben is gyengén áll, általam sem elfogadott egyik párt prominense sem. Ezekkel a személyekkel nehéz a megegyezés egy választási szövetségre, ezek személyek mögé nem tudom elképzelni, hogy a tömeg felsorakozzon. 

Összegezve, továbbra is állítom, hogy a Gyurcsány által felvázoltak a jelen magyar állapotokra viszonyulva, helyesek, továbbá, a jelenlegi kormányt leváltani csak valami azonos, hasonló módszerrel lehet. Ha ezt is elveti a baloldal és vitatkozik tovább, vagy azt hangoztatja, mint az MSZP, hogy Gyurcsánnyal, a DK-val nem, akkor tényleg bukásra lesz itélve, magára fogja vonni a választók haragját és a Lengyel példára fog jutni, azaz a süllyesztőbe kerül. Hát tényleg, ezt akarjuk? Mert én nem és azt hiszem, hogy sokan gondolkozunk így, csupán a mi szerepünk ebben korlátozott!

Még annyit, kedves plalyA, hogy mindezeket nem ellened írtam, ugyan is az, amit Te kifejtettél írásodban, az vitathatatlan, csupán a mai magyar viszonyok között egy időkorláton belűl, megvalósíthatatlannak tartom. Ettől függetlenül, nagyon is értékes, amit írsz, kedves plalyA! 

 

lilla- képe

lilla-
3 éve

https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.socialistsanddemocrats.eu/&prev=search

ez a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja oldala

http://gepnarancs.hu/2015/10/gyurcsany-europabol-hianyzik-a-vizio-es-az-emberek-felnek/

Ez pedig egy hír amely kapcsolatos hozzá

 

Ez az Eu parlament képviselő csoportjai

http://mandiner.hu/cikk/20140625_het_frakcio_lesz_az_ep_ben_koztuk_ketto_eu_szkeptikus

az mszp és dk azonos képviselőcsoportban van

 

"Ugyan is azonnal „lekomenistázzák”, ha valaki ezt felvállalja. Nem tudod, miért van ez így"

mert már 1900 körül leírták a túlvilági megváltást a kérdésben:

"A marxi tan pedig nemcsak képes rá, hogy elméletileg megcáfolja, hanem egyedül ez a tan az, amely abban a helyzetben van, hogy az opportunizmust meg is magyarázza mint történelmi jelenséget a párt fejlodésmenetében. A proletariátus világtörténelmi elonyomulása gyozelméig csakugyan „nem olyan egyszeru dolog”.

 

A mozgalom egész sajátszerusége abban rejlik, hogy a történelemben itt eloször maguk a néptömegek - és valamennyi uralkodó osztály ellenében - érvényesítik akaratukat,

ezt az akaratot azonban a mai társadalom jövojébe, e társadalmon túlra kell irányítaniuk

 

. Ám ezt az akaratot a tömegek megint csak a fennálló rend ellen vívott állandó harcban, csak a fennálló rend keretei között tudják kifejleszteni. A

nagy néptömegek egyesítése az egész fennálló renden túlmutató céllal,

a mindennapi harc egyesítése a nagy világreformmal, ez a nagy problemája a szociáldemokrata mozgalomnak," 

 

 No ezt aztán már 1959-ben felülírták , mert kormányzásképtelenné tette a baloldalt a létező keretek között.

 

 Most pedig 2015 van!

Egyébként a baloldal változásáról írott cikkek mindegyike tudja, hogy 2015. van! Érdemes olvasgatni őket.

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves New Tiborc!

Sok mindenben igazad van, és sok mindenben nincs.

Én például, nem gondolom, hogy Gyurcsány Ferenc hülyeségeket beszélne. Sőt azt gondolom, hogy a Szociálliberális credó szempontjából nagyon is helyén való dolgokat mond.

Csak hogy kell-e a szociálliberális credó?

Ezt el kell dönteni.

Az hogy hiteltelen? Azt gondolom, hogy van akinek hiteles, és van akinek hiteltelen. Minden esetre az a tény, hogy azokért a hibákért, amiket elkövetett, ő személyében nem igazán akarja vállalni a felelősséget.

AZ ugyan is hogy kollektive felelősek vagyunk az –már ne haragudj az nem személyes felelősségvállalás. (Mint azt sok-sok alkalommal elmondta - már, mint a kollektív felelősséget.) Azt is mindenkinek magának kell eldönteni, hogy ez elég-e neki a hitelességhez.

Plessatt nick társunk felhozta az öszödi beszédet- anélkül, hogy ezzel különösebben fogalkoznék- csak az ominózus mondat. „Hazudtunk éjjel nappal ……” Ha hiteles akarna maradni, akkor azt kellene mondani.” Hazudtam éjjel, nappal …. „ A kollektív felelősség mögé bujni sajnos hiteltelenné teszi, legalább is számomra.

Azt írod:

Az is nagyon tetszik, hogy kritizálni azt tudunk, de könyörgöm álljon már valaki ki a farbával: itt vagyok én, majd én megmutatom. Erre várok a Viktor országlásának első napjától”

Megkérdezhetem, hogy miért vársz? Miért nem cselekszel? Ha mást nem, akkor megpróbálsz tájékozódni és nem csak arra hagyatkozol, amit a számodra szimpatikus emberek mondanak, hanem megpróbálsz másfelől is források után nézni. AZ is egy cselekvés és akár nagyon hasznos is lehet.(legalább nem tudnak megvezetni olyan könnyen)

Javaslom olvasd el néha az S&D cikkeit, vagy akár elméleti  írásait( Socialists&Demokrats in the  European Parlament) Sok érdekes írás van benne és képet lehet kapni, hogy merre is tart az európai baloldal és mi milyen távolságra vagyunk tőlük. HA nem tudsz angolul ott a google fordító - használható információt ad.)

Miért kell neked, hogy valaki kiálljon és azt mondja előre- te nem tudod? Csak könnyebb valakire mutgatni, és azt mondani, hogy  ő mondta – ha esetleg baj van. Eléggé kényelmes megoldás, nem gondolod?

Azt írod:

Elolvastam a hozzászólásokat és olyan érzésem van, hogy ilyen hozzáállással a baloldalon sohasem lesz béke és összefogás

Ha olyan érzésed van, akkor miért nem teszel ellene? Ez azt jelenti (már, mint hogy olyan érzésed van) hogy érdeklődsz dolgok iránt viszont még mindig a kényelmesebb utat akarod járni. Miért is? Mert ez a sikk? Vagy azért mert akkor azt mondhatod, hogy te milyen okos vagy? Vagy miért?

Azt írod: „Azt sem értem, hogy a jobboldalom sokkal nagyobb ökörségeket mondanak és cselekszenek, mégis hitelesek?”

Kinek hitelesek? A jobboldaliaknak? Az az ő gondjuk? A balodalnak? Az már gond – mert ha a legnagyobb hülyeséget is hitelesnek fogadjuk el baloldalon, akkor nincs baloldal.

Csak hogy itt is az a kérdés, hogy kell-e mindenféle hülyeséggel foglalkozni a baloldalnak? Mik azok a pontok, amikkel kell, és mik azok, amikkel nem kell, hanem legyinteni rá.

Azt gondolom hogy a világ legkényelmesebb dolga az hogy oda dobok valamit aztán letudtam a dolgot és hátradőlhetek- mert jól megmondtam, kiosztottam a pofonokat ahogy Lendvai tette, és akkor most már minden rendben van. Nézhetjük tovább, hogy majd csak lesz valami. Majd mások tesznek valamit, aztán lehet őket pocskondiázni, hogy milyen  „okosnak” képzelik magukat miközben a legtöbb dolog, amiről irogatunk ezeken az oldalakon,  komoly munkával kell összehozni. (nehogy a „széplelkek” megsértődjenek, ha esetleg valami túl kemény dologról van szó. Az nagyon könnyű)

Azt írod:

Persze az "ellenséget" a baloldalon keressük. Gratula. Azt is merem állítani, hogy a baloldali értelmiség, újságíró gárda egy nulla és gerinctelen. Úgyanúgy eladták magukat a kussolással, mint pl. a jobboldali tapsolók”

Miért, vannak „ellenségek” a baloldalon?(Már, ha keressük – akkor meg is szoktuk találni)

Talán azt kéne először tisztázni, hogy ki is az a baloldali értelmiség, aki állítólag eladta magát?

Te tudod? Nem mondanád meg? Mert egyelőre az sem tisztázott. Aztán utána lehet nézni, hogy tényleg azok, akik baloldaliak – eladták e magukat.

Azt gondolom, ma nem divat baloldali értelmiségnek lenni Magyarországon.

Ugyan is azonnal „lekomenistázzák”, ha valaki ezt felvállalja. Nem tudod, miért van ez így?

 

Azt írod:” Ugyan már mondjon valaki egy személyt, aki hiteles és nyakon felül használható.”

Mondjak? Pl. Tóbiás – meghallgatod, amit mond? Érted, amit mond?

Az, az érzésem hogy meg sem hallgatod, és nem is igazán figyelsz arra, amit mond. Sőt, mivel nem felel meg a szépen kialakított konfortos diktatórikus vezető képnek, nem is igen  tartod vezetőnek.

Vagy mondjuk Vajnai Attila- hallottad már, figyeltél már rá mit is mond? Érdeklődtél már utána? Rendeztek egy konferenciát amire az MSZP – meghívták ( Szanyi el is ment) Aztán volt róla valami? Tudunk róla valamit? ( Én igen, mert megszereztem a video anyagot.) És a tisztelt balodal? Talán tudja, hogy mi is hangzott ott el? Ugyan már. Ha nem akarunk találni értelmes embereket, akkor nem is fogunk. Tán kéne keresni őket - nem gondolod?

 

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Kedves Attila!

Elolvastam a hozzászólásokat és olyan érzésem van, hogy ilyen hozzáállással a baloldalon sohasem lesz béke és összefogás. Az itteni hozzászólásokból is nyilvánvaló, hogy egy baloldali "gondolkodónál" okosabb senki nem lehet, vastagon kioktat másokat és csak ő hiteles személy. Csak nem tudom, hogy mitől csak neki van igaza és miért csak Ő hiteles? Jó, elhisszük, hogy a volt miniszterelnök hiteltelen személy és hlyeségete beszél -  Ő legalább beszél -, de kérem  akkor ki az? A Szili K.. A Szekeres I., A Puch? Ugyan már mondjon valaki egy személyt aki hiteles és nyakon felül használható. Az is nagyon tetszik, hogy kritizálni azt tudunk, de könyörgöm álljon már valaki ki a farbával: itt vagyok én, majd én megmutatom. Erre várok a Viktor országlásának első napjától. Azt sem értem, hogy a jobboldalom sokkal nagyobb ökörségeket mondanak és cselekszenek, mégis hitelesek? Érdekes azok kritikája csak csendes, vagy nulla. Persze az "ellenséget" a baloldalon keressük. Gratula. Azt is merem állítani, hogy a baloldali értelmiség, újságíró gárda egy nulla és gerinctelen. Úgyanúgy eladták magukat a kussolással, mint pl. a jobboldali tapsolók.

lilla- képe

lilla-
3 éve

"Ez annyi mintha azt akarnád mondani, hogy a náci időkben a sok rossz közül  válasszuk a Nyilasokat. Kb ezt a hasonlatot próbálod erőltetni. ( Bocsi de Gyurcsánytól, még a neohorthyzmus is előbbre van.)"

 

Ez lagalább világos beszéd.

". ( Nincs ideológiai alap,nincs pátszervezet, nincs agitációs hálózat stb.stb.)"

mert mi a francra agitáljon az agitációs hálózat?

Ez meg a tény!

 

Gyurcsány meg opportunista az 1900-as idea alapján igaz a bad godesbergi program is az volt bizonyos szempont szerint és az 1959-ben írta felül az előzőt gyakorlatilag  és most 2015. van! Kicsit lassúak vagyunk nem? Dehogy dagonyáznánk? Az nem igaz, Hogy az osztályharcosok nem tudnak agitációs alapot letenni , és azt még tisztességtelenül titkolják is.

 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Plessatt!

Abból, amit válaszoltál, azt tudom leszűrni, hogy végképp nem érted, hogy miről is írtam. Ezért tudnak megvezetni ilyen Gyurcsány féle dokumentumokkal és lózungokkal.

Először is azt írtam, hogy a baloldalnak ma nem Orbán a legnagyobb ellenfele, hanem önmaga.

Ez nem tudom, miért jelentené azt, hogy elfogadom Orbán hatalmon maradását.

Azt írod:

„Te is elfogadod az Orbáni hatalom rendíthetetlenségét, ugyan is hivatkozol arra, hogy amig a hatalmat szolgálja, addig Orbán marad”

Ez így van – már mint az, hogy Orbán addig marad amíg a Hatalmon lévők érdekeit szolgálja. Ebben nem lehet vita. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Orbán pozíciója rendíthetetlen.

Éppen itt van az eb elhantolva. Ha a baloldal hibázásra készteti Orbánt, a hatalma azonnal megrendül. Csak hogy ez a baloldal erre képtelen. Nem azért, mert Gyurcsány vagy nem Gyurcsány hanem azért amit leírtam. ( Nincs ideológiai alap,nincs pátszervezet, nincs agitációs hálózat stb.stb.)

Tudod mi a legnagyobb hibája a szociálliberális credónak( Gyurcsányi elveknek) Az hogy  már bocsáss meg, de a pocsolyába hagy téged dagonyázni és azt próbálja veled elhitetni, hogy abból a dagonyázásból kikiabálva el lehet érni valamit. Nem lehet, akárhogyan is összefog a dagonyázók közössége. Nem dagonyázni kell, hanem kimászni a pocsolyából és tenni valamit.

Ne sértődj meg, nem rád értem amit  leírok, csak veled személyesítem meg. Te azt hiszed, hogy az hogy ha leírod hogy ez nem mehet tovább, meg ez türhetetlen, meg  nem kell Gyurcsányozni, meg össze kell fogni meg meddig türjük még és az ehhez hasonló sztereotípiák  - az elég. Nem elég,. Miért nem követeled például azt, hogy szüntessék meg a Minimálbért, ami a szoc.lib credó alappilére és a tényleges piaci viszonyok alakuláséának kerékkötője a munkabér piacon.(Leírhatnám, hogy ezzel például hogyan lehet megingatni Orbán pozícióját, de azt hiszem amíg a pocsolyában dagonyázol addig felesleges hisz pont ez teszi lehetővé a dagonyázást.)

 Vagy miért nem látod be azt, hogy ha nincs minimálbér a pártok nem veszik át a szakszervezetek szerepét, csak ideológiai támogatást úgynevezett szolidarítást kell biztosítanak – akkor sokkal ütőképesebb az Orbáni ellenzék. ( Gyurcsány nélkül is sőt az ő ellenére- emrt ő például nem igazán szereti az erős szakszervezeteket mivel a szoc.lib credó nem támogatja az erős érdekképviseletet, mondván majd ők elintézik neki mennek a gaz tőkésnek a munkás csak robotoljon szépen és várja hogy majd a minimális különség alapján felépül a demosztokrácia bűvös társadalma- badarság)

Vagy az miért nem érthető, hogy a művelődést kell  hozzáférhetővé, elérhetővé tenni széles tömegek számára, és nem az oktatást?

 A kettő nem egyenlő. A művelődés sokkal szélesebb, mint az oktatás.

Miért nem érthető hogy a látszólagos jólét az nem jólét, hanem egy  elnyújtott visszafizetés idejű  hitelből megkreált valami, ami csak egy dologra jó, arra, hogy a  társadalom szövetét szétszakítsa ( Gondolok itt a Gyurcsány féle Jóléti államra)?

Miért nem fogható az fel, hogy az, szociális ellátórendszer mostani állapota tarthatatlan egy teljesen más irányba kell elindulni (ennek egyik példája lehetne a FNA- ha kellő komolysággal kidolgozzák és alkalmazzák)? Miért nem érthető az hogy a jelenlegi FKR nem tartható( Még Gyurcsány kedvéért sem) és komoly  megszorításokat kell tenni a Horn féle Kádári szent tehenek kárára.?

És végül is miért nem látható az be hogy a baloldalnak egy lehetősége van a hatalomba való kerülésre, ha kihasználja a tőkebirtokosok és Vállalkozók ellentétét és ezzel megdönti nem csak Orbán hatalmát, hanem magát a kapitalizmust is.

Folytathatnám a sort vég nélkül, de a fanatikus Gyurcsányhívők szemében, meg a pocsályaban dagionyázó kényelmes kikiabálók szemében ezek istenkáromlással felérő dolgok.

Nem kedves Plessatt nem érted és csak odáig látsz el,  hogy Gyurcsány – pedig ő aztán ezekből semmit sem akar megvalósítani, csak rész dolgokat, amiket te a pocsolyában dagonyázó szívesen fogadsz és úgy értkelsz, hogy ez az elérhető maximum, pedig a fenét ez az. Ő egy  kapiatalista társadalomban érdekelt valaki, aki szeretné megállítani az idő kerekét. Pontosan olyan, mint az öreg Baradlay  „ Az idő álljon és ne forogjon” ez az elve.

Miért nem lehet azt meglérteni, hogy ez már a múlt – tovább kell lépni és nem lehet a múlba révedni?

Nem kedves Plessatt nem érted, és sajnos az a helyzet hogy nagyon kevesen értik meg egyelőre, de egyre többen fogják megérteni. Akkor lehet majd a baloldalnak esélye, arra hogy győzzön. Lépésről lépésre. De ez nem Gyurcsányon keresztül  és nemGyurcsánnyak kart karba öltve vezet- Ő a szociálliberális crédóval az ellenfél ( nem ellenség hanem ellenfél)

Olyan ellenfél aki az „ellenség” érdekeit szolgálja és nem a tiédet. Itt a probléma.

Nem az a gond hogy ez a magyar viszonyok között nem valósítható meg és az ehhez hasonló sztereotipiákkal jellemezhető megalkuvás ( az is gond)  de az igazi hogy a pillanatnyi érdekek vezérelnek és utána piszokul meg vagy sértődve ha a pillanatnyi érdekek lépései hosszabb távon ellened fordulnak. ( most hivatkozzak arra, hogy mekkora hülyeség lett volna például a 13. havi nyugdíjjat betagolni a Nyugdíjjárulékba- azóta már nyugdíjjárulék sem lenne kedves Plessatt. )

Bocs, de ha a sok rossz közül a legkevésbé rosszat kell választani, akkor inkább nem Gyurcsány.

Ez annyi mintha azt akarnád mondani, hogy a náci időkben a sok rossz közül  válasszuk a Nyilasokat. Kb ezt a hasonlatot próbálod erőltetni. ( Bocsi de Gyurcsánytól, még a neohorthyzmus is előbbre van.)

 

lilla- képe

lilla-
3 éve

Ide kell jozni még a megváltás történeteket is:

túlvilági(a mi életünkön túli) megváltások

(jobb lesz majd az élt, szebb, harmonikusabb)

a világvallások, környezetünkben a kereszténység

és ilyen a marxizmus is (hiába koherens a dogmarendszere, a kereszténységé is az mára)

És vannak az evilági megváltástörténetek: 

(Ha ezt a csatát megvívjuk, ha ezt a tényezőt kiiktatjuk jobb lesz a világ)

No ezek az összeesküvéselméletek, ha a burzsuáziát, ha az oligarchát, ha a tőkést, ha a másik országot stb.Extrém köztük, ha ezekeket az embereket...

 

és nem tudom linkelni Darányi Kálmán Győri beszédét 1938-ból.

de a nyomorban élők számára munkahelyeket a fegyverkezés teremtett.

http://katalogus.kkmk.hu/jadox/portal/displayImage.psml?offset=1&docID=43490&limit=10&schemaId=10&qdcId=1121&resultType=0&libraryId=-1&origOffset=3&filter=%22Gy%C5%91ri+Nemzeti+H%C3%ADrlap%22&limit=10&site=browse

3. oldal

 

http://mandiner.hu/cikk/20151030_orban_a_migracio_baloldali_osszeeskuves_europa_ellen

Igaz Darányi idejében  a szociáldemokrata pártnak volt 30%-a , és mégis megtörtént ami megtörtént, és akkor is volt ügyeletes bűnbak

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves plalyA!

Hidd el, értem a gondolataidat. Azonban azt nem értem, hogy mivel, az általad felvázolt dolgok nem "ülnek", mindezek miatt, Te is elfogadod az Orbáni hatalom rendíthetetlenségét, ugyan is hivatkozol arra, hogy amig a hatalmat szolgálja, addig Orbán marad. Már pedig Őt tartom olyan politikusnak, hogy mindezzel tisztában van, ebből pedig következik, hogy még sokáig, talán a végelgyengülésig marad hatalmon. Látod, én ezt azért nem szeretném és ha más nincs, aki tehet azért, hogy ne ez legyen, akkor igen is, még Gyurcsánynak is szívesen drukkolk, hogy tegyen meg mindent, hogy a változás ne olyan távoli időben történjen meg. Már csak azért is rá szavaznék, mert jelenleg rajta kívül nincsen senki, aki igazából akarná a változást, akinek lenne hozzá fantáziája is arra, hogy mindezt miként lehetne megcsinálni. Ha a Te elméletedet nézem, ami valóban igaz, azonban a jelen és a belátható jövőben mivel Magyarországon belül ez elképzelhetetlen, marad az a végső konfúziód, hogy , minden marad a helyén, azaz Orbánnak nem kell semmitől sem tartania. Ezek alapján a baloldal azonnal, akár fel is oszlathatná magát. Na, ez az, amiben eltér a véleméyünk. Ugyan is, én továbbra is azért drukkolok, hogy ha nem is a Gyurcsányi szisztéma szerint, de végre lássa be az egész demokratikus baloldal, ha most sem alakítanak egy választási szövetséget, azzal a jelszóval, hogy meg kell buktatni ezt a kormányt, akkor sokáig erre már nem lesz lehetősége. Sőt, az eddigi egzisztenciáját is elveszíti és ha más nem is, de ez érzékenyen érinteni fogja. És nekünk, ha tetszik , ha nem, Gyurcsányt ebben az ügyben nem lehet a partvonalon kívülre taszítani, mert sok támogatója van, és ezekre a szavazókra nagy szüksége van a baloldalnak. Ezt a többi pártvezető is tudja. A megoldást, ha ismét nem akarnak egy nagy kudarcot, amiből már nem tudnának felállni, ezért reménykedem abban, hogy meg fogják találni.

Hát, ezért nem tudom elfogadni, hogy arra kelljen várni, amíg a hatalom meg nem unja az Orbáni kormányzást. Ha erre várnánk és ebben reménykednénk, akkor becsapnánk saját magunkat is, kedves plalyA!

Egyébként a gondolataid valósak, csupán a mai magyar viszonylatokban nincs semmi realitása. Mindezek alapján a "sok rossz közül a kevésbé rosszat kell választani"!

lilla- képe

lilla-
3 éve

no és akkor mi van a liberális gondolatokkal, mert azok is vannak  és mérhetően sokan! és a konzervatívval, amely ma 631 problémát azonosított a társadalomban :) 

Keresztény értelmiségiek konferenciáján elmondták mind :) 

http://www.atv.hu/videok/video-20151030-kora-esti-hirado-2015-10-30

Itt aztán ott a nemzetállam viziója, ami Európát szét is fogja verni. 

az összeesküvéselmélet teljes pompájában :) 

Mindegy, de Neked a legfontosabb: GyF opportunista :) 

a bad godesbergi értelemben :) 

A helyzet meg komoly!

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Plessatt!

Azt gondolom, hogy nem kell beállnunk a népbutítók sorába. Éppen ezért írom, azt amit írok. Nem véletlenül

Mint írtam tényállás az, hogy maga az MSZP prakticista tömbje volt az, aki nem támogatta Gyurcsányi reformtörekvéseket. Ezzel nem lehet vitatkozni.

Mint ahogy azzal sem érdemes vitatkozni hogy milyen személyes felelőssége van Gyurcsánynak abban, hogy 2006-ban nyert és 2009-ben meg le kellett mondania. Milyen személyes felelőssége van a presztizs vesztésben (utalnék itt a Szili féle cirkuszra, vagy a szabaddemokraták radikális szárnyával szembeni kudarcra - nem kell ezen végig menni, azt hiszem)

Nem ezek befolyásolnak akkor, amikor elitélő véleményt mondok, hanem az, amit mond.

A Szociálliberális credó nem megoldás.

Hiába akarja elhitetni, hogy az igásló is lehet versenyló – nem lehet. Hacsak az Epsomi derbit  ezek után, nem igásfogatok részére fogják rendezni ( ha érted az átvitt hasonlóságot)

Nincs olyan, hogy a kapitalizmust meg lehet javítani, és ki lehet alkudni valamiféle  egyezséget a tőke birtokossal vagy a tőke forgató és felhasználó vállalkozóval. Nem lehet. ( Ezt már a 19. században De Sax úr elmélete  után is bizonyították) De saját életedből is láthatod.(2008-2010) A vállalkozó és a tőke birtokosa abban a pillanatban mihelyt a profitja veszélybe kerül, azonnal új irányítási sémát és hegemon projektet indít, amihez természetesen az „istenadta nép” félrevezetésével megszerzi a legitimációt.

Ezt nem tudja Gyurcsány überelni, semmilyen megjavítási kísérlettel. A Tőke birtokos és a vállalkozó csak addig partner, amíg a profitja nincs veszélybe.

Persze most jön lilla a maga Marsovszki féle összeesküvéselméletével - és nem látja hogy ez is csak a problémák elkendőzésére íródott – de mindegy)

Ezt a kapitalizmus keretei között semmilyen törvénnyel, politikával nem lehet biztosítani. Csak is a kapitalizmus meghaladásával.

Ez az, ami a Gyurcsányi javaslatok legnagyobb hibája.  Ezért nem elfogadható. Most mondjam azt, hogy jelenleg is zajlik ez a „hülyités” amivel az irányítási séma és hegemon projekt legitimálását végrehajtják. Nézd meg, milyen célt szolgál Magyarországon a menekült kérdés?

Nem azt szolgálja, hogy a jelenlegi irányítási séma és hegemon projejt megmaradjon? Szerinted honnan veszik a szükséges anyagi forrást ennek a  „megdolgozásnak” a  költségeire:

Szerinted, ha a baloldal akár egy Gyurcsány vezettte összefogással élne, milyen lehetőségei lennének ez ellen a projekt ellen – semmilyen. Mindaddig marad Orbán kormányon, míg a    „hatalom” érdekeit szolgálja, és akár mit is cselekszik, ha a  „hatalom” úgy látja, hogy már nem tudja biztosítani az érdekeit, akkor azonnal meneszti és új irányítási sémát és hegemon projektet fog alkalmazni.

Az a baj, hogy nem érted ezt meg.

Ebben Gyurcsány nem segít. Sőt, ő inkább rontja a helyzetet, mert egy állandó ellenségeskedés forrása.

 Nézd már meg minden és mindenki ezt a projektet szolgálja. Lilla az összeesküvés elméletével, meg kulturrasszizmusával – csak ártalmas mert egyrészt nem igaz, másrészt pedig a legnagyobb problémáról igyekszik elterelni a figyelmet. Arról, hogy a tőke birtokos és vállalkozó nem fog soha abba beleegyezni, hogy a kiszolgálók, a munkások  még csak megközelítő olyan szintre is jussanak az anyagi javak elosztásából, mint ők.  Hamvába hótt az a megállapítás hogy majd egy ésszerű társadalmilag elfogadható minimális különbséget kell kialakítani. Hogy is ne. A Tőke birtokos és a Vállalkozó ebbe mindaddig bele megy, amíg a saját profitja nincs veszélyben de azonnal ellene fordul, ha a veszély fellép. Mivel pedig ők rendelkeznek a munkaerő feletti uralommal így a munkás verve van.

Jelenleg azt lehetne kihasználni a baloldali pártoknak, hogy a tőke birtokos és aVállalkozók egymással szintén harcba állnak. A tőke birtokos szeretné visszaszerezni a „hatalmát” a tőke mint termelő eszköz felett, a tőkét forgató és működtető vállalkozó meg nem akarja megengedni, hogy a tőke birtokos beleszóljon a döntésekbe.

Ezt az ellentétet kell a baloldalnak kihasználni és felkészülni egy olyan  küzdelemre  amikor ezek ketten végső sorban egymásnak esnek. ( minden esélye meg van rá és van eszköze is a harchoz)

Magyarán: sajnos azt kell mondanom, hogy ma Magyarországon, Orbán a legkisebb gondja a baloldali pártoknak. Ettől sokkal nagyobb gondjaik vannak. Például az, hogy nincs  kézzelfogható ideológiai alap - amin állva, aztán fel lehetne készülni erre az előbb említetett összecsapásra, Például az hogy a pártszervezetek munkája silány, a pragmatizmus helyett még mindig a prakticizmus a fő irányelv. Például az, hogy nincs sikeres aktivista hálózat, akik nem csak értik de el is tudják mondani, amit a pártjuk akar - értő módon, közérthetően.

Bocsi de ilyen közegben Gyurcsány javaslatai kb annyit érnek, mint halottnak a beöntés.

 Nem azt mondom, hogy ha nem lennének ezek a problémák, és nem lenne ő az állandó ütközőzóna hordozója - amit mondjuk meg az őszinteséget néhány alkalommal még provokált is - akkor igazándiból lehetnének a javaslatai építő jellegűek egy együttműködésre nézve. Addig azonban semmi értelme az egésznek kedves Plessatt. Pont ez az, amit  meg kellene értened neked is. Sajnos igaz az, hogy ma nem Orbán a legnagyobb ellenfele a baloldalnak, hanem saját maga.

Erre az ilyen Gyurcsányi javaslatok csak rátesznek egy lapáttal. Most is igaz a mondás - ha csendben marad akkor bölcsebb maradt volna.

Ez a dolog lényege. És nem a Gyurcsány ellenesség, vagy nem ellenesség.

Igen lehet tőle félni.

Na, nem azért, mert olyan kvalitás lenne – hanem inkább azért, mert azt a kis lehetőséget is elpuskázza, ami még megvan.  És sajnos ez nem politikai filozófia, hanem a kőkemény valóság kedves Plessatt.

 

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves plalyA!

Természetesen ismerlek már annyira, hogy amit modasz, azaz állítasz, annak súlya van. Én sok mindenben nem vagyok Veled egy súlycsoportban, messze alattad vagyok ált. műveltség tekintetében, ezt elismerem és örülök mindannak, amit Tőled tanulhatok. Mindezek ellenére, most úgy látszik, hogy nem jutunk ebben a témában közelebb egymáshoz. Tudod, én nem filozófiai alapon közelítek ehhez a kérdéshez, hanem csupán tapasztalati úton,felhasználva magamban a sok tizéves tapasztalatokat, amelyeket ez életben gyűjtöttem. na meg a megérzéseimet, amelyek a politikai síkon ezidáig nem hagytak cserben, mondhatnám, hogy főleg a 89-es rendsz.váltózás óta, szinte minden fordulatot elöre tudtam és ezt barátaimmal meg is szoktam osztani, akik sok esetben elismerően szóltak arról, hogy lám, Plessatt ezt már hónapokkal előbb már megmondta.

Mindezek alapján, politikai filozófia tekintetében nem tudom felvenni a versenyt, ezirányban nem vagyok vitapartner. Abban azonban biztos vagyok, hogy az az út, amelyet vázolsz, az a politikai magatartás, amit felvázolsz, az bizony a jelen Magyarországában nem működő képes. Ha, netán adódna egy olyan csoda, hogy a baloldali pártok abban az irányban indulnának el, amelyet felvázoltál, egy biztos lenne, ebben az országban, ezzel a szavazópolgárral a háttérben, bizonyára nem lehetne egy újabb rendszerváltozást megvalósítani. Sőt továbbmegyek, még a FIDESZ-t sem lehetne legyőzni. Márpedig, ha változást akarunk, oda először is le kell győzni a FIDESZ-t. Márpedig , ezzel a baloldallal, ezzel az egymás elleni gyűlölködéssel nem lehet!   A baloldali honi pártok, ahányan csak vannak, azok mind mást és mást mondanak és akarnak. Csupán egyben értenek egyett, tovább fújják a Gyurcsány ellenes szólamokat, ugyan is benne nagyobb ellenfelet látnak , mint magában Orbánba. Nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen tartanak, sőt, félnek tőle. Őt tartják az igazi ellenfélnek. És politikai mindennapjaikban is ez tükröződik, nem is igazán az Orbán ellen tevékenykednek, ha nem minden alkalmat megragadnak, hogy a DK-t és magát Gyurcsányt próbálják mind jobban meggyűlöltetni a választópolgárral. A FIDESZ meg örül, lám van egy baloldali pártcsaládnak mondott valami, amelyik elvégzi helyettük is a piszkos munkát. Nem elég ezt látni, de sajnos, mi mezei emberek is ráteszünk minderre egy lapáttal! Kinek jó ez? Természetesen a FIDESZ-nek.

Eszembe jutott egy momentum. Amikor Gyurcsány már közvetlenül a lemondása előtt volt, azt javasolta a pártjának, hogy  a nyugdíjasok még megmaradt 50 %-os 13.-ik havi maradékát épitsék be a havi nyugdíjösszegbe, ezáltal kisebb sérelem érné majd 3,5 mill. embert. Természetesen a z MSZP azonnal elutasította, holott ez az összeg nem volt olyan hatalmas szám, amelyet még az akkori büdzsé is el tudott volna viselni. Főleg azt is nézve, hogy ekkor már bizonyosan lehetett látni, hogy ez az MSZP-SZDSZ kormánynak csak napjai vannak és a következő választásnál sem lesz semmi esély. Tehát, még az előrelátó politikai megoldás ezt támasztotta alá. Ennek ellenére megfúrták ezt a javaslatot, ezzel a következő választáson el is veszített vagy 3 millió szavazót a baloldal. Sőt, még Gyurcsányt okozza a mai napig mindkét tábor, hogy Gyurcsány időben csökkentették a nyugdíjat! Úgy látszik, sokunk nem akar erre emlékezni. Vagy a másik. A mai napig minden valamirevaló politikus biztos abban, hogy a nevezetes öszödi beszédet MSZP-s politikus szivárogtatta ki. A buktatást tehát magában a pártban készítették elő. Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, ki mennyire ismeri a szöveget, de én el merem mondani, hogy szinte minden szava igaz, amit GyF. mond. Akkor, hát, miről is van szó? Ki akarta egyáltalán a változást? És ki nem akarta, ki fúrta meg? Ha mindezt nézzük, akkor a jelen Magyarországon a fejlődést ki is akarta már 2006-ban. És ki nem akarta a háttérben? Most, akkor miért kell mindenáron szembe fordulni azzal az emberrel, aki tényleg azon van, hogy ez a kormány bukjon meg és egy demokratikusabb ország legyen Magyarország. És mégegyszer mondom, az első lépés az orbáni kormány megbuktatása, majd csak ezekután lehet beszélni egy újabb rendszerváltozásról és nem pedig fordított sorrendben! Persze, most sokaknak, baloldaliaknak csípi a szemét, hogy ismét GyF. tesz le egy olyan irományt az asztalra, amely alapot szolgáltatna egy valamiféle összefogásra és ami a lényeg, még időben. De nem, mert Ő javasolta, csipőből tüzelve elvetik, ezen még elmegy a csámcsogás egy évig és akkor mindenki rádöbben, hogy ismét lekéstünk mindenről. Ha ez így megy tovább, a végeredmény csak ez lehet, de úgy látszik, a jelek azt mutatják, hogy a hangzatos kormányváltó szólamok ellenére, az ezt hangoztatók is tisztában vannak ennek kudarcára. A tömeg meg várakozik és közben rájönnek, hogy ismét megvezették őket ezek a kibékíthetelen baloldali megélhetési politikusok. Mond, plalyA, nekünk is be kell állnunk a népbutítók sorában? Nem lenne becsületesebb, ha egyszerübb megfogalmazásokkal azon munkálkodnánk, hogy a lehető legszélesebb körben, mi is azt hírdetnénk, hogy csak egy közös politikai megállapodással lehet választást yerni 18-ban, amely időpont már nem is olyan távoli. Nem beszélve arról, hogy a FIDESZ-nek is több meglepetés van a tarsolyában, ugyan is azok a sokat szidott fiuk, ezirányban is sokkal képzettebbek, mint sokan gondolják!    

lilla- képe

lilla-
3 éve

https://www.marxists.org/magyar/archive/luxemburg/1908/tarsadalmi-reform-vagy-forradalom/ch03/05.htm

Íródott:1900 körül.

Tényleg nincs mentség.

A civilizációs fejlődést nem lehet felülírni.

"A marxi tan pedig nemcsak képes rá, hogy elméletileg megcáfolja, hanem egyedül ez a tan az, amely abban a helyzetben van, hogy az opportunizmust meg is magyarázza mint történelmi jelenséget a párt fejlodésmenetében. A proletariátus világtörténelmi elonyomulása gyozelméig csakugyan „nem olyan egyszeru dolog”. A mozgalom egész sajátszerusége abban rejlik, hogy a történelemben itt eloször maguk a néptömegek - és valamennyi uralkodó osztály ellenében - érvényesítik akaratukat, ezt az akaratot azonban a mai társadalom jövojébe, e társadalmon túlra kell irányítaniuk. Ám ezt az akaratot a tömegek megint csak a fennálló rend ellen vívott állandó harcban, csak a fennálló rend keretei között tudják kifejleszteni. A nagy néptömegek egyesítése az egész fennálló renden túlmutató céllal, a mindennapi harc egyesítése a nagy világreformmal, ez a nagy problemája a szociáldemokrata mozgalomnak," 

Ha ma is itt tartunk GyF bírálatban, akkor nincs mentség!

lilla- képe

lilla-
3 éve

élvezettel olvastam amit írtál. 

Tökéletes baloldali antiszemitizmus!

Itt az antiszemitizmus az összeesküvéselméletességet jelenti.  

"Az u.n. "baloldali antiszemitizmus" (terminus technicus) egyik legjobb kutatoja Thomas Haury. Az u.n. "baloldali antiszemitizmus" a volt szoc. orszagokban nagyon elterjedt, s az ervelesi rendszerere jellemzö az antikapitalizmus, az antiimperializmus (lasd "EU mint birodalom"), valamint az, hogy a fasizmust az 1935-böl szarmazo dimitrovi definicio nyoman a „financtöke legreakciosabb, legsovinisztabb, legimperialistabb elemeinek nyilt terrorista diktaturaja”-kent hatarozza meg. Evvel kiemeli a fasizmust az altalanos ervenyü kulturalis problemakörböl, es keletkezeset monopolkapitalista hatalmi harcca redukalja.

Ugy erzem, Magyarorszagon nem tudatos, mennyire uralja a mostani ellenzekben is az ervelesi rendszert az ebböl eredö u.n. ökonomizmus, melyben az egesz fasizalodast pusztan ökonomiai kerdeskent kezeli az ellenzekben szinte mindenki (miközben a fajelmelet elött - ami a fasizmus lenyegi eleme - kitarjak az ajtot).
Ez az ervelesi rendszer elsösorban (leegyszerüsitve) az u.n. keleti marxizmusra jellemzö, vagyis a marxizmus stalinista es leninista, a realszocializmusban tanult valtozatara. Ezzel szemben all az u.n. nyugati marxizmus, amely (leegyszerüsitve) a Frankfurti Iskolaban fejlesztette tovabb a marxizmus tanait es a fasizmust elsösorban szocialpszichologiai es kulturalis problemakent kezeli. A transzformacios, volt szocialista orszagokban eppen ezert tovabb kellene lepni az u.n. keleti marxizmus tanitasain."" Marsovszky Magda  összefoglalásában.Nomármost hogy ki az oportunista, no aza nézőpont kérdése.

Mára avít nézet!Mindegy!Csakhogy az mszp mai vezetői közül sokan gondolják így , a népek meg közben Orbánra szavaznak. Mert tényleg nem kormányváltás kéne, hanem rendszer visszaváltás. legalább  1989-re. Mára már ott tartunk.

A baloldali gyurcsányozásnak ez az aoka, a jobboldalinak meg más, tehát a dk árulósága realitáson alapul: ma másként nem lehet(ne)!

 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Plessatt!

Azt hiszem, hogy ismersz már annyira, hogy tudod rólam, ok nélkül nem szoktam Gyurcsányozni.

Nem tagadható Gyurcsány érdemei, meg az a tény sem, hogy annó bizony, az MSZP prakticista tömbje támadta a párton belül is igen keményen.

Felesleges is volna tagadni. Az sem tagadható, hogy volt éppen elég melléfogása Gyurcsánynak, mint például a Pártelnök és Miniszterelnök funkció egyesítése.

Ha tanult volna a hibájából? Nem gondolom, akkor nem járna ugyan azon a nyomon kedves Plessatt.

Az nem elég, hogy ha az egység azt kívánja akkor háttérbe vonulok - ez ma már kevés.

Hogy úgy mondjam hiteltelen.

Ugyan olyan hiteltelen, mint amikor Lendvai Ildikó osztja az észt.

Ami pedig a Kormányváltást illeti. Azt gondolom, ma már a Kormányváltás nem elegendő. Teljes szemléletváltozásra, volna szükség. Csak hogy, az opportunizmussal nem megy.

Mondhatnék ilyen nagy szavakat, hogy a válság nem múlt el, hanem egyre mélyebb és mára visszafordíthatatlanná vált, meg minden de egyrészről úgy sem hiszik el, másrészről pedig nem vagyunk felkészülve arra, hogy egy teljes szemléletváltáson menjünk keresztül.

Gondolj bele. Lilla még mindig ott tart, hogy élhető kapitalizmus, amikor  már az is kérdéses, hogy kapitalizmus marad-e egyáltalán a közeljövőben( no nem holnap, de lehet hogy már holnap után) 

Még mindig ott tart, hogy ortodox baloldal, meg kritikai filozófia és egyéb.

De arra nem figyel, hogy  új hatalmi centrumok között folyik a hegemonisztikus harc (Lásd az ukrán válság, vagy éppenséggel a menekült áradat) és ezt holmi belső politikai  hatalmi csatározásnak fogja fel . Sajnos az a gond, hogy nem csak ő – hanem még mondjuk a politikailag egy kicsit tájékozottabbak is.

Nem látják, azt, hogy ha a baloldal ma Magyarországon belemegy egy adok-kapokba Orbánnal, akkor menthetetlenül leszakadunk és ténylegesen „balkániak leszünk”

Ezt, bizony a Gyurcsányi szociálliberalista credó nem szolgálja – hanem ellene dolgozik.

Talán ha türelmesebben és gondosabban nézzük a dolgokat, és főleg felülemelkedünk a pillanatnyi helyzet adta kihívásokon és egy picit is nagyobb léptékekben gondolkodnánk ( ahogy gondolom az MSZP vezetésének egy része is teszi - vagy próbálja tenni) akkor előbbre jutnánk.

 

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedve splalyA!

Az elemzésed pontos, azonban ettől a baloldal még nem lép egyről a kettőre. Lehet még Gyurcsányozni akár 20 éven át is, ez azonban végleg megakadályozza, hogy a baloldal egy belátható időn belül kormányra kerülhessen. Vagy nem ez a baloldal célja? Ha igen, akkor pedig abba kellene már hagyni ezt a Gyurcsányozást. Ez az a téma, amely szinte végleg kirekeszti a baloldalt a hatalomra való törekvéstől. Ha a jelen politikai felállást nézzük, a DK az, amely a legkövetkezetesebben támadja Orbánékat.  Miért és kinek az érdeke a baloldalon, hogy állandóan csak a Gyurcsányozással kendőzik el a többi baloldali párt semmittevő politikai megnyilvánulásait. Most már ideje lenne belátni, hogy ez a művi lejáratósdi politizálás sehová sem visz. A 14 -es választások előtt is csak ment a gyurcsányozás a baloldalon, majd az un. összefogás jött, azonban az emberek teljesen meg voltak zavarodva ettől a kettős viselkedéstől. Akár mit is állít bárki is, ez is közrejátszott a baloldal bukásába. Egyik nap még tücsköt bogarat mondtak a szövetségesre, majd a következö nap az összeborulást hirdették a baloldali pártok. közben, a szavazókat teljesen hülyének tekintették. Csoda, hogy ennek a szavahihetetlen tömörülésre nem mentek el nagyon sokan szavazni annak ellenére, hogy baloldali szimpátiájukat nem tették félre?

Hallgatva a gyurcsányi nyilatkozatokat, én ki merem mondani, hogy Hilleren és Gyurcsányon kívül egyetlen egy baloldali politikus nem tud érdembe, figyelemrekeltően megszólalni a médiában. Bárki gondolja, ha főleg magába is néz, hogy valaki nem tud az évek múlásával megváltozni, akár az előnyére? Miért nem lehet ezt feltételezni Gyurcsányról is? Biztosan, hogy a múlt hibáit már Ő sem követné el. Miért nem lehet ezt elfogadni? Vagy miért kell elzárkózni attól a politikai irányvonaltól, amit Ő képvisel? Az ellenkezőjét sem bizonyította senki!  Sőt, ha nézzük a többi baloldali párt politikai nyilatkozatait, pl. az MSZP-jét, akkor az mennyivel jobb, előremutatóbb, támogató növelőbb. Semmivel, sőt, egyre kevesebb lesz a támogatója. Ezzel, vagy atöbbi kicsi pártocskának politikájával lehet szavazókat nyerni? Nem, legalább is a jelek szerint nem! Akkor így hogyan lehet kormányváltást kieszközölni? Gyurcsányozással, meg politikai /balos/ nézetek ütköztetésével, meg éppen hogy nem lehet, sőt, mindezekkel csak az emberek fejében lehet zavarokat okozni. Ez lenne a cél? Nem a kormányváltás? Ha reálisan nézzük a helyzetet, akkor Egy mai Gyurcsány által vázolt baloldali politika is jóval többet érne mindenki számára, mint a jelen Orbáni kormányzat. Talán lehetne ebből is kiindulni, még időben mert nem sokára késő lesz, ha alternatíva akarunk lenni a 18-as választáson. Ezért, ideje lenne a baloldali pártoknak abbahagyni a Gyurcsányozást és arra kellene fordítani energiájukat, hogy próbáljanak a gyurcsányi felhivás alapján megbeszélni közös tennivalóikat abban az irányban, hogy egyáltalán esély lehessen 18-ban. Az, hogy ki legyen a vezetője ennek a tömörülésnek, azt közösen megbeszélhetik. Szerintem, Gyurcsány sem akarna vezető lenni, mert nem egyszer hangoztatta, hogy a cél érdekében, ha kell, hátrébb vonul, csak egység legyen, mert csak így van esély.

Nem ragozom tovább, de végre abba kellene hagyni az ellentétek szítását és minden erővel egy közös platform, vagy nevezhető bárminek is, de még időben valamit alakítani kell. Ennek hiányában, szidhatunk bár kit is, állíthatunk fel politikai irányvonalakat, téziseket fogalmazhatunk meg, azonban mind ezek csak üres fecsegések maradnak, mert ezekkel a baloldal a belátható időn belül sikert nem tud elérni. Ismét megteremtjük az Orbáni hatalmat.

Egyébként, ha a jelen felmérési adatokat elemezzük, akkor az összes baloldali párt együttesen sem éri el a FIDESZ támogatottságát. Ha mást nem, de ezt is mindenki figyelmébe ajánlom, mielőtt ismét mindenki rákezdene a baloldal további bomlását elősegítő sárdobálásra, a pártok között lévő ellentétek szítására, vagy politikai ajánlásokra. Ezek egyike sem célravezető. A megoldás kulcsa csak az lehet, ha minden balos párt vezetése félreteszi valós, vagy képzelt ellentéteit, leülnek és megteremtik annak lehetőségét, hogy a baloldali érzelmű emberek érdekében megpróbálnak egy olyan választási egységet létrehozni, amely esélyes lehet a kormányváltáshoz. Más esély nincs, jó lenne, ha minden érintett ezt tudomásul venné! A mi szerepünk ebben pedig csak az lehet, hogy a magunk módján mindezt elősegítsük, kedves plalyA! 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Kataaa!

Dmolnárnak igaza van – hozzá teszem - sajnos, hogy igaza van.

Valóban igaz az, hogy ahogy írtad, a múlttal nem kéne ennyit foglakozni. De az is igaz, amit a dmolnár ír - hogy a múlttal szembe kell nézni, és okulni a hibáiból.

A magyar baloldal nehezen barátkozik meg ezzel a gondolatmenettel. Sőt mi több igen nagyon fogadja el, hogy a konzekvenciákat le kell vonni – és azok, akik ebben hibásak, vagy hibát követtek el -  tisztességesebb dolog, ha hátra vonulnak.

Ezt Gyurcsány Ferencnek is meg kellene érteni. De nem teszi.

 Sőt, valamiféle  „megmentőnek” karizmatikus  caesárnak képzeli ömagát, pontosabban ezt a szerepet vindikálja magának.

 A lilla azt kéri számon, hogy miért nincs ideológiai közös pont?

A kérdés az, hogy lehet-e Gyurcsány Ferenccel közös ideológia pont.

A válaszom az, hogy  közös pont lehet, de közös ideológia az nem, ( még idea sem)

Gyurcsány Ferenc egy szociálliberális politikus, aki, ahogy a lilla jellemezte az eddig megjelent 22 művében a kapitalizmus fenntartása úgynevezett „megjavítása” mellett tette le a voksát.

Vagyis tudatosan elfogadja a magántulajdon létezését, a kizsákmányolást, és lopást - szentesíti a profit hajhászás és harácsolás művészetét. Azt mondja ugyan, hogy  a kapitalizmusban a lehető legtisztességesebb eljárásokat kell megvalósítani, de hogy mik a  lehető legtisztességesebb eljárások egy kizsákmányolás közepette, arról nem szól egy szót sem.

Nem ellenzi a munkaerő kihasználását, kifosztását, megrablását és minden olyan nézetet, amely ezzel nem ért egyet ortodox baloldali nézetnek titulál. Miközben egyszerűen opportunista lett, a szónak a legmegalkuvóbb  értelmében. Magáévá teszi az individuum elsőbbségét és a hamiss „Emberi jogok egyetemes nyilatkozatára” hívatkozva teszi mind ezt. Nem utasítja el például az EJENY azon pontját, amely nem tesz különbséget a „tulajdonok” közt, elfogadva a polgári közgazdászok szándékos összemosását a birtok és viszonya valamint a munkaerő uralma között. Nem tesz különbséget azok között az ideológiák között, amelyek az emberiséget pusztulásba taszítják, és amelyek az emberiséget előre viszik( Minden embernek joga van a nézeteit kifejteni  annak hatásaira való tekintet nélkül mondja az EJENY- azaz a náci nézeteket nyugodtan ki lehet fejteni mert az EJENY jogot ad rá.)

Megköveteli ugyan a vallás és erkölcsiség szabadságát, de ezt csak is úgy  gondolja hogy meghatározott keretek között lehet csak érvényesíteni(l(lásd például Angela Merkel  által megfogalmazottakat a szeptember 9-i beszédében a Bundestag alsóháza előtt.)

No, akkor kérdezem csendesen, anélkül,  hogy mélyebben bele mennék – egy opportunista szociálliberális politikát folytató párttal, miért is kéne ideológiai közös pontoknak lenni egy magára valamit is adó baloldali pártnak?

Más az együttműködés és más az összefogás. Együttműködni lehet Gyurcsány Ferenccel - de összefogni azt nem lehet.

Egy baloldali párt - ha tényleg baloldali, semmiféle ideológiai közösséget nem vállalhat, egy opportunista szociálliberális nézeteket valló párttal.

Jól teszik a balodali pártok, ha nem akarnak összefogni Gyurcsány Ferenccel.( ami persze nem zárja ki az együttműködést)

Csak hogy ugyebár Gyurcsány Ferencnek az együttműködéshez nem fülik a foga. Hisz ott nem ő lenne az, aki diktál, hanem a közös kitörési pontok lennének a diktáló szükségszerűségek - az meg neki nem tetszik.

 Vajon miért is nem tetszik ez neki? Csak nem azért, mert ha ez utóbbi következne be, akkor nem biztos hogy ő lenne a „balliberális oldal” felkent vezére?

Ha tényleg annyira önzetlen, akkor ez miért akadályozó tényező a számára?

( Ugyan is az nem mentség, hogy kell egy karizmatikus vezető- egy  együttműködésben nem lehetséges, hogy karizmatikus vezető irányítson - mert az akkor már nem együttműködés.)

Mi az, ami akadályozza ebben Gyurcsány Ferencet?

Talán csak nem az, hogy „Akkor meg kellene találnia a módját a baloldal hitelének, erejének és egységének helyreállítására.”

Igen de ehhez nem elegendő önmaga imádata,  „Mint a röpirat egyik kísérő interjújában maga mondta, nem érdekli a többi baloldali párt vezetői, sem a „nárcisztikus” elemzők és újságírók, „a perc emberei”.”

Akkor jó, mert itt a válasz lilla kérdésére. Viszont az is igaz ezek után, hogy olyan vezető nem kell, teljesen érthetően a többi baloldali pártnak, mert „ még Gyurcsány Ferenc sem bizonyította be, hogy történelmi szerepe több lenne, Orbán Viktor teljhatalomhoz juttatásánál”

Érthető nem?

 

lilla- képe

lilla-
3 éve

. A pártok építkezzenek, de legyen egy közös pont, amit minden baloldali érzelmű elfogad. akkor biztos lehetünk a "sikerben..."

 

 a közös pont,  a közös ideai alap is hiányzik.

sajnos!

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Nem szidok senkit. Mindenkinek voltak, vannak jó dolgai. Van akiket  az  emberek nem fogadnak el. Ezért is bízom abban, hogy  van  más, új arc, új programmal akit  elfogadnak a balodali szimpatizánsok. Az sem baj, ha a  jobboldal is támogatja. Van szinte  minden baloldali pártnak fiatal, elszánt alkalmas politikus. De nem is kell, hogy politikus legyen. A pártok építkezzenek, de legyen egy közös pont, amit minden baloldali érzelmű elfogad. akkor biztos lehetünk a "sikerben..."

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Úgy  tűnik, hogy  az elmúlt héhány év, kevés volt  a  tanulásra...Bár én hiszem, hogy valami vagy  valami azért  van  a háttérben, talán épp ő lesz az, aki belép az ajtón... :)

 

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Egyrészt nagyon igazad van. A múlt sérelmeinek felhánytorgatása nem hoz semmit. Az is igaz, amit az "összefogásról" írtál, mert az sok minden volt, csak nem összefogás. Egyet azért ne felejts el, a múltat felhánytorgatni hülyeség és káros, de tanulni az akkor elkövetett hibákból nagyon hasznos lehet(ne)

lilla- képe

lilla-
3 éve

Gyf letett eddig 22 írott munkát . Benne mindben ugyanaz--a kapitalizmus keretei között a lehető legtisztességesebb eljárásokat találjuk meg közösen a társadalom egészére. Ez nem ortodx balos, nem küzd a megváltoztathatatlannal. Magával a civilizációs fokkal, a létező kültúrával.

Emiatt volt minden. 

Akik ezt a nézőpontot elfogadják, azok is voltak minősítve mindenhogyan.

Ha csak e kérdésben végre lenne nyugvópont, máris arra vetülhetne a figyelem, hogy demokratikus megoldások, avagy nem azok .

Így pedig a lényeg elmarad, a közbeszédből . Orbán meg 43%-on a többi meg sehol.

Valljuk meg ha van miért GyF-et szidni , akkor ezért van az összes ma magát baloldalinak mondó pártnak:

Felvetette ezt a kérdést! választ kéne rá adni!

" Egy új, baloldali liberális párt létrehozásával megpróbálta a futópálya külső körére szorítani a szocialistákat, akiknek nemigen maradt más választásuk, mint a hagyományos – szükségképpen ódivatú – baloldaliság felé mozdulni. Most sem hagy kétséget, hogy ő akarja megszabni az események menetét – miután arra másoknak, részben miatta, esélyük sincs."http://nol.hu/velemeny/gyurcsany-szerepe-1571043 

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Úgy  érzem a baloldal nem tud kibújni a Fidesz árnyékából. Úgy értem, hogy át  vették az ő szokásait. Az  ellenzékre mutogatást, csak a baloldal az egymásra mutogatásra nagyobb hangsúlyt  fektet, mint az Fidesz kormány leváltására tett energia. Szerintem a többpártrendszernek az az ereje, hogy  a pártok egységet alkossanak. Azt látjuk, hogy a jobb oldalon egység van, nem kívánom részletezni, hogy  milyen. A  balodalon meg inkább  széthúzás. Valaki próbál  erősebb  lenni, azt  szét kell verni jelszóval, támadják. Akinek van vállalható és elfogadható programja, azt  támogatni kellene. Közben felépíteni egy  vezetőt. Lehet, hogy  most  még  nincs  ilyen ember, de az ajtóba  állhat, engedjük be és támogassuk. A múltat  pedig el kéne felejteni, azon már nem tudunk változtatni, és nem mutogatni, ennek meg semmi eredménye, ill. van - a kormányzó pártokat erősíti... Nincs  nálam a bölcsek köve, nem is szeretném- ez  a véleményem. Nem olyan öszefogásra gondolok, ami  volt  az  utóbbi  választáson.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Ha továbbra is így utalják egymást, főleg az MSZP prominens személyeivel az élen, akkor a FIDESZ egy évtizedre biztosan bebetonozhatja magát a hatalomba. Ezta baloldali politikai elitnek nevezett bandát világgá kellene zavarni. Mást nem tudnak, csak hülyíteni a népet. A lényeg nekik csak az, hogy a következő választáson ismét egy páran bekerülhessenek a parlamentbe, biztosítva megélhetésüket. Leváltani a kormányt, eszükbe sem jut, hiszen akkor meg kellene szüntetni az ellenállásukat a mási baloldali pártokkal szemben. Gyalázatos, amit egyesek művelnek baloldali politikusként!

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Most azon gondolkodm, hogy az ien tisztelt nyilatkozók mikor is vitték győzelemre az MSZP-t? Tudomásom szerint az ő "áldásos" tevékenységüknek köszönhetően van az MSZP a kormányzástól oly messze, mint még soha... Mert ugye jhat év után ugyan könnyűmég mindig Gyurcsányra mutogatni, csak tök értelmetlen. 

Amúgy tényleg nem sok új gondolat van, csakhogy ezek vezettek (volna) egy normális politizáláshoz, nem a "belülről építkezünk" és "futunk a szekér után" módszerek. 

Oldalak