A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Bajban a kamupártok

via Népszava Online

2017. október 25. 11:11 | 0 hozzászólás

Az utolsó pillanatban mégis szigorítaná a kampányfinanszírozást a Fidesz. Az ellenzék szerint ez jó, de önmagában nagyon kevés.

– Ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson félszázalékos eredményt sem ér el, vissza kell fizetnie a kampányra felvett összeget – ezt javasolja Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője. Ráadásul előre nyilatkozniuk kellene arról, hogy kik a párt legfőbb vezető testületének tagjai, akik – ha végül vissza kell fizetniük a kampánytámogatást – a teljes vagyonukkal felelnének ezért – mondta a kampányfinanszírozási törvény módosítását frakciótársával, Répássy Róberttel kezdeményező politikus.

A Népszavának nyilatkozó szakértő és az ellenzéki pártok képviselői meglepődtek, ugyanakkor fenntartásokkal kezelik a friss javaslatot.

– Gulyás Gergely két éve, 2015. október 15-én egy konferenciánkon már megígérte, hogy ezt meg teszik, hiszen belátta: rossz a rendszer, amit ők alkottak. Ehhez képest eddig nem történt semmi – fogalmazott lapunknak László Róbert. A Political Capital választási szakértője szerint a kamupártok burjánzása a Fidesz kedvére való volt, így nem érthető, hogy most miért döntöttek a módosítás mellett. Mivel kétharmados törvényről van szó – hangsúlyozta – a Fidesz-KDNP-nek kellenek más pártok szavazatai is, viszont az ellenzék nem engedheti meg magának, hogy ne támogassa a Gulyás-féle javaslatot.

A támogatás viszont még nem biztos. – Engem csak az zavar, hogy nem 1, vagy 2 százalékhoz kötik a visszafizetést – szögezte le a Népszavának Bárándy Gergely. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kamupártokat vissza kell szorítani, viszont kérdés, hogy az ellenzéknek szabad-e egy ilyen módosító javaslatot támogatni. – Annyi sebből vérzik ugyanis a választójogi és a választási eljárási törvény, hogy kiragadni abból egyet butaság – vélekedett.

Tovább...


A cikk eredetije: Bajban a kamupártok


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges