A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az új agrárminiszter visszahozná a zselléri rendszert, vagy valami hasonlót

via Zoom

2018. május 22. 13:00 | 2 hozzászólás

Feltalálta a szövetkezeteket!

Interjút adott a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter, aki elég részletesen megosztotta a lappal, hogy miniszerként milyen tervei vannak, hogyan fogja a magyar agrárium uniós szinten nagyon gyenge termelékenységét növelni.

A magyar gazdaság legnagyobb baja, hogy iszonyatosan rossz a hatékonysága. A magyar gazdák egy hektáron az uniós átlag csupán 59 százalékát tudják összehozni jövedelemben, mondhatni feleannyi pénzt termel egy magyar gazda, mint az uniós átlag. Nagy szerint a termelékenység egyik kulcskérdése az öntözés, szerinte ha sikerülne növelni az öntöhető területek számát, az nagyban növelné a termelékenységet.

„Most 85 ezer hektárt öntözünk, a csatornahálózatunk azonban 200 ezer hektárra van kiépítve, de elhanyagolt, öntözési igény pedig félmillió hektáron lenne” – mondta a miniszter.

Szintén a hatékonyságot növelő intézkedés lenne a miniszter elképzelései szerint, ha a középkori zselléri rendszer valamiféle újraértelmezett kiadását honosítanák meg azzal, hogy ötveneze közmunkást csatornáznak át a mezőgazdaságba.

„[M]eg kívánjuk duplázni az üvegházi zöldségtermelés kapacitását, támogatjuk a precíziós fejlesztéseket, a generációváltást, korszerűsítjük az agrárszakképzést, jövedelemstabilizáló alapot hozunk létre, vagy hogy átirányítunk a mezőgazdaságba 50 ezer közfoglalkoztatottat, méghozzá állandó munkaerőként” – mondta.

 

Tovább...


A cikk eredetije: Az új agrárminiszter visszahozná a zselléri rendszert, vagy valami hasonlót


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
10 hónapja

Kedves  Zsadi! Megyünk  visszafelé a  középkorba, hanem az őskorba. Úgy  gondolom a zsellér másnéven  jobbágy. Elnézést, ha  tévedek. Hasonló lehet, mint  amikor a TSZ-ben, harmadába dolgoztak az emberek a  földeken. Lehet  dolgozni a "hűbér - földesuraknak," betevő falatért. :( Tudják ezek, hogy kell még  több  pénzt kiszedni az  emberektől. Nem lesz  népszerű, ne  várják, hogy a  fiatalok a földekre mennek dolgozni. Tisztelet  a kivóvételnek. Gondolom, ez  csak egy eltévedt  bejelentés, megvalósulása nulla.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
10 hónapja

Kedves miniszter úr!
Mi az a ZSELLÉR, ugyan mondja már meg?!
Én még ugyanis -önnel ellentétben! - nem éltem a középkorban, hogy tudnám!
Magyarázatát előre is köszönöm! ;o)