Szerkesztők ajánlják Vásárhelyi Mária: Nomen est omen
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az orvosok negyede elhagyta az országot vagy a pályáját

via HVG

2015. december 21. 10:19 | 3 hozzászólás

Az elmúlt kilenc évben a magyar orvosok 12 százaléka költözött külföldre, az itthon maradtak 16 százaléka pedig otthagyta a kórházakat. Sokan annak ellenére váltottak itthon, hogy anyagi előnyük nem származott belőle, ami a kiábrándultságukat is jellemezheti

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Kutatóközpontjának kutatója, Varga Júlia tanulmányában kiszámolta, hogy hány magyar orvos hagyta el az országot és hányan hagyták el a pályát az elmúlt kilenc évben - a tanulmányt a 444 foglalta össze. Az adatok szerint az orvosok 12 százaléka költözött a határon túlra, ahol a magyar fizetés hét-tízszeresét kereshetik meg.

A tendenciák szerint a fiatalok az alacsony fizetésük miatt mennek el, ráadásul a körükben egyre erősödik az kivándorlási szándék. Az idősebbek közül viszont pont azok mennek el, akiknek magasabb a fizetésük a tapasztalatuk és a szaktudásuk miatt, ezért tárt karokkal várják őket a fejlettebb gazdaságok egészségügyi intézményei.

Tovább...


A cikk eredetije: Az orvosok negyede elhagyta az országot vagy a pályáját


Hozzászólások

lilla- képe

lilla-
3 éve

Amíg ki nem alakul a nagy rendszerek átalakulása, és ki nem derül, hogy mi van az áátmeneti időben, addig bizony ez így marad. (A szemészetre 2016. márciura kaptam időpontot egy sima vizsgálatra :) ) Magánrendelésen azonnal, ahol a vizsgálati díjat ki kell fizetni.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Észrevenni az orvos és ápoló hiányt a kórházakban. Én is többször voltam ennek részese. Szerintem, a helyzet csak rosszabb lesz!

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Nagyon beteg ez az ország. Akik tehetnének ellene elmennek.. Nem csak az orvosokra gondolok, a gyógyítókra - úgy  általában...