Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az orvosi ügyeletről nem akartak kimenni hozzá, a mentők három perc múlva szirénázva vitték el – Nincs szükség a botrányos ügyeleti rendszerre

via 168 Óra Online

2017. október 24. 09:54 | 8 hozzászólás

Az orvosi ügyeleteknek jó, ha a felében rendel orvos, aki ráadásul sokszor csak papíron van jelen. Az ügyeletes doktorok óránként nettó ötszáz–ezerötszáz forintért dolgoznak, akad, aki három napon át megállás nélkül. Eközben van olyan ügyeleti hely, ahol több millió forintos nyereséget tesz zsebre a szolgáltató. Abszurd rendszer ez, amelyben egyre sorjáznak a botrányok az ellátás hiánya vagy színvonala miatt. A szakemberek szerint ki kell mondani: szükségtelen az ezer sebből vérző ügyeleti ellátás jelen formában történő fenntartása.

A főváros XI. kerületében szeptember 29-én éjszaka az orvosi ügyelet telefonját senki nem vette fel, reggelig üzenetrögzítő válaszolt a hívásokra. A bejáratra a nővér nemes egyszerűséggel kiakasztotta a táblát: zárva. Utóbb a közösségi portálon így kommentálta az esetet: 

„Utolsóként bezártam az ajtót. 29 év után nem betegirányítóként szeretnék dolgozni.” Egyedül maradt ugyanis a vártán, orvos nélkül neki kellett volna ellátnia a betegeket.

Később az is kiderült, a szolgálatot működtető cég orvoshiány miatt nem tudta kiállítani az ügyeletet. Az ügy azért kavart az átlagosnál nagyobb vihart, mert egy nagy budapesti kerületben történt, százak értesültek a történtekről, és akadt, aki a sajtóhoz fordult.

Az eset legfeljebb abból a szempontból egyedi, hogy itt akadt egy öntudatos nővér, aki bezárta az ajtót. Informátoraink szerint az ország több mint kétszáz ügyeletének jó, ha a felében van orvos, így aki egyáltalán elvállalja a szolgálatot, általában egyszerre több körzetben próbál helytállni. Holott a jogszabály szerint másodmagával kellene ügyelnie. Sok helyen a saját ügyeletüket vivő mentőtisztek „helyettesítik” az orvosokat, akiktől előre bélyegzett recepteket kapnak. Amivel óriási kockázatot vállalnak. Épp a napokban „bukott le” egy XII. kerületi mentős, eljárás is indult ellene, mivel főnökének felszólítására bevállalta a doktor munkáját.

És akkor még nem beszéltünk arról az orvosról, aki a következő kiírással fogadja az ügyeleten a betegeket: „Laci tudja, hogy minden csipcsup balfaszsággal nem kell bemennie egy sürgősségire. Ha pánikrohamot kap, azt otthon a négy fal között teszi. Négyhetes panasszal szintén nem megy be egy sürgősségire, hanem szépen eltakarodik a háziorvosához, mert Laci nem egy életképtelen szardarab. Laci okos. Légy olyan, mint Laci!”

De az az orvos sem bizalomgerjesztő, aki kétórás várakoztatás után mogorván közli az emberrel, aki beteg édesanyjának szeretne hatásos, receptköteles fájdalomcsillapítót, hogy „én csak szívességet teszek magának”.

Tovább...


A cikk eredetije: Az orvosi ügyeletről nem akartak kimenni hozzá, a mentők három perc múlva szirénázva vitték el – Nincs szükség a botrányos ügyeleti rendszerre


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Drága jó Katám!
Ugyan már, ne mentegetőzzél!
Igazán jól elszórakoztam közben, s tudod, szeretek alaposan utána nézni az általam vagy nem ismert, vagy már elfepedett tudnivalóknak.
Röstelltem magam nagyon, hogy felejthettem el ennyire Dargay Attila filmjét? Mert nyilvánvalóvá vált, csakis az Ő remekbe szabott animációs filmjében van benne a "javasasszony banya" neve: BIRI NÉNE!
Így legalább kiderült azok számára is, akik hozzám hasonlóan szintén nem tudták.
Mert bizony, igen régen volt kisiskolás a mi korosztályunk, mikor Fazekas Mihályról tanultunk.

Itt jegyzem meg, hogy fiatal lány koromban Debrecenben szinte naponta jártam el Fazekas Mihály IGAZI sírhelye mellett, mely az azóta felszámolt DOBOZY temetőben volt a Csapó kertben, és melyet még akkoriban exumáltak ki a Nagyerdei köztemetőbe, mikor diák voltam. Így Fazekas Mihály sírja is ma ott kinn található meg díszsírhelyen.

A diafilmnek meg külön örülök, hogy betetted! :)))
Nem is tudtam, hogy ilyen is készült belőle. Kár, hogy a diafilmet valószínűleg már nem lehet kapni. Pedig a németben élő unokáimnak a lányom direkt vett diavetítőt, és vadászik a régi diafilmekre.
Jó lenne megszerezni.
Így marad csak a youtube linkje, de az is jó!
Nem árt, ha megismerik ezt a magyar költőt, és a híres rajzfilmrendezőt is.

Én köszönöm a remek lehetőséget, melyet általad kaptam.
No meg Kirschnernek is köszönöm, hogy "továbbzongorázta" a témát, és inspirált engem.

Akár a "Beszélgessünk" rovatban is kitárgyalhattuk volna, de itt is jó. Bár - talán - azt többen látogatják, gondolom én. Talán Ferdinánd harci lövegesünk is olvashatta volna...

Ő szokott még néha megjelenni.
 

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Bocsi  mégegyszer. Nem  gondoltam, hogy  ekkora munkádba kerül. :)  Én  is  találtam  egy  jelenetet Biri nénéről: https://www.youtube.com/watch?v=5hAtbroCn2k 2:22 prcnél található. :) 

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Kedves Kirschner!

Nocsak, nocsak!
Milyen kedves Tőled, hogy még mindig azon kevesek közé tartozok, akik figyelemmel kísérik a Kapcsolatot, sőt! Néha még reagálnak is néhány beírásra! :)))

Igazad van, művelődni sohasem késő, bár az én esetemben az "Ismétlés a tudás anyja" lenne érvényes, mert láttam én Dargay Lúdas Matyiját, de AKKOR régen, mikor bemutatták a mozik (70-es évek II. fele), és valamikor a tv.ben is, de azt már tényleg nem tudom, mikor volt, azonban jó rég, az biztos!

Namármost!:
Abban biztos voltam, hogy Fazekas Mihály a Lúdas Matyi verses meséjében NEM írt Biri nénéről, hisz tanultunk róla az iskolában, de az felejthető régen volt (talán tíz éves lehettem?), és igazam lett, mert megkerestem, elolvastam, és tényleg NINCS benne a név. Bizonyságul be is tettem az írásomba a Fazekas mű linkjét. 
Sőt! Az alapját képező népmese linkjét is, abban még banya sincs!
Nos, valahol viszont olvastam a neten egy írást valakitől, de sajnos, megzavartak, és azt a linket nem mentettem el.
Kár, mert arról volt benne szó, hogy Dargay Attilának külön érdeme, hogy az animációs filmjében egy boszorkányt - nevezetesen Biri nénit - is megörökített. Sajnos, hiába kerestem, nem találtam meg többet azt az írást!:(((

Az este megnéztem a filmet, mert ugye az ember agya szelektál, a hosszú évtizedek alatt nem találta fontosnak, hogy megjegyezzem, ezért nem emlékeztem a Biri néni nevére.
/Bocs, Katám!!!..../

Pedig jó hosszú rész van róla, a 36. perctől kezdve jelenik meg, Gobbi Hilda a hangja, és nagyon SZUPER!
A 40. percig lehet őt látni, nagyszerű jelenet! :)))

Ezen röhögtem a legnagyobbat:
Kapuőr:
- Állj! Ki vagy, BIRI NÉNE???" :DDD

Szegény Ispánt jól átváltoztatgatja (nekem tetszett a szép lepkeszárny is, de az 5 béka jobban), amit te is (meg én is!, nézd csak vissza!!!) betettünk. 

Azt szerettem Dargay rajzfilmjeiben, hogy remek, híres színészek adták a figurái hangját. 
Jut eszembe!
Tudod-e, hogy Vörösmarthy Csongor és Tünde c. drámai költeményének színre vitelében is Gobbi Hilda volt Mirígy, a boszorkány?! Bizony ám! Érdekes, hogy erre emlékszem, most is a fülembe a hangja. Akik látták, mesélték, a színpadon valami kötélen húzták a levegőben a seprűjével...
Én még ifikoromban hallgattam a rádióban, mert tv még nem is volt akkoriban nálunk!

Szóval Dargay Attila mindenképpen fontosnak tartotta a MINŐSÉGET!

http://gyerektv.com/wp-content/uploads/2014/08/ludas-matyi.jpg
Első verés az erdőben.

Kedves Kirschner!
Köszönöm az írásodat a tanácsaiddal együtt.
Így jó ez, ha egymást segítjük! :)))

Békés emlékezős ünnepet Neked és családodnak!
Mindannyiónknak vannak halottjai, akikre emlékezhetünk.
Itt egy szép gondolat:

http://img5.lapunk.hu/tarhely/sronika-kepeslap/galeria/833947.jpg

"A mélybe csak tested merült el,
csak ő tűnt el a föld alatt,
de lényed lényege ezer felé
szóródva is köztünk maradt."
/Keszei István/

 

kirschner képe

kirschner
1 éve

Tanulni , művelődni, látókört szélesíteni sohasem késő.

Egy perc két másodpercnél jelenik meg Birinéne a javasasszony.

https://www.youtube.com/watch?v=1wvnG2vsXKY

De jobb ha végignézed a teljes rajzfilmet , megéri.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Drága Katám!

Hááát... jól feladtad a leckét, nem mondom!
Azóta is ezen a BIRI NÉNE dolgon studérozok, mert én a névre nem emlékszem.

Ezért utánanéztem alaposan a neten.
De Fazekas Mihály verses meséjében csak egy BANYA van megemlítve, és Ilyés Gyula: Hetvenhét magyar népmeséjében is:

http://mek.oszk.hu/00600/00648/00648.htm

1./ FAZEKAS MIHÁLY: LÚDAS MATYI

 "... egy banya két pint
Szappanos égett bort kent széllyel rajta"

Tehát eszerint az ELSŐ botozás után volt Biri néne jelenése, de név nélkül.

2./ Itt a népmese is:

http://www.nepmese.hu/mesetar/mesek/ludas-matyi

" - Nem ács volt az! Hanem a gazember Ludas Matyi, akinek a lúdjait egyszer elvettem. De mikor volt az! Én már el is feledtem! Õ meg azt mondta, hogy még kétszer eljön, és megver! Hazavitték Döbrögi urat, lepedőben; majd hogy végleg meg nem kukult az ijedtségben. Ki sem kelt az ágyból. Leveleket küldözgetett mindenféle doktoroknak, hogy jöjjenek orvosolni, de semmiféle doktor nem merte felvállalni a gyógyítását. Egy pár nap múlva azonban Matyinak is fülibe jutott a dolog."

Itt szó sincs még banyáról sem.
Megnéztem a Soós Imre féle Lúdas Matyi filmet, abban sincs banya:

https://gloria.tv/video/WapAqChYVxHE3zgaqnqLQr2Hc

Ludas Matyi (film - 1949.) Gloria tv.

Ez eléggé meg van dramatizálva, másítva a meséhez képest, de Biri néne nem szerepel.

Találtam egy kis részletet Dargay Attila rajzfilmjében róla:
https://www.youtube.com/watch?v=1wvnG2vsXKY

Ispán (Lúdas Matyi) 

Itt egy pillanatra látni Biri nénit, sajnos, mást nem találtam.
Van viszont egy groteszk jelenet róla, ki is volt ez a boszorka:
https://www.youtube.com/watch?v=8oDj9fHUd7s

Pirinéne - (Az elnevezés megváltoztatása nem véletlen!)
Ez csak hanganyag, Gobbi Hildától.

Hát ennyit tudtam találni róla, sajnos a teljes Dargay Attila filmet nem sikerült megtalálnom a neten!:(((
Ugyanis a Videán megleltem, de nagyon akadozik, élvezhetetlen... Most nem volt időm kivárni, hogy megnézhessem ezt az akadozós jelvételt!:(((

Azért ide teszem a linkjét, hátha másoknál jobban bejön:
https://videa.hu/videok/film-animacio/ludas-matyi-1976-dargay_attila-FaShJyPs5mBB4AEn
Lúdas Matyi (1976) - Rajzfilm Dargay Attila rendezésében

Egy szöveges ismertető:
https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%BAdas_Matyi_(film,_1976)#Szerepl.C5.91k

Kedves Katám!
Hát sajnos csak ennyit tudtam tenni.
De Biri néni valóban létezik, a párom emlékszik rá, hogy EZ a neve, és valóban az ELSŐ botozás után jelent meg.

Ha valaki talált jobb felvételt Biri néniről, legyen szíves ide tenni a linkjét, köszönöm!

 

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Drága  Zsidikám!  Nem tudod? A Ludas Matyiban a ő kezelete Döbrögi nagyságos úr hátsóját, a mittudom én, hányadik botozás után. :) Lehet, hogy  rosszul emlékszem a nénje nevére, úgy  bocsi. :)

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

:DDD

Katám!
Ki a fene az a BIRI nénje, és miféle "praktikái" vannak?!

Vasárnap a tv-ben vetített "Kampókéz" mintájára akinek ügyeletes orvosra van szüksége, mondja a tükörbe ötször:
"Ügyeletes orvos!" - hátha egjelenik! :P:P:P
 

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Minegy  mi derül ki, egy  a lényeg: tönkre tenni  az  egészségügyet, minél több ember  pusztuljon, sokan  vagyunk  a Földön, de még t"többen " kicsike országunkban... :( Nincs  szükség betegellátásra - előbb  utóbb  ez  lesz  a legfontosabb. Mindenesetre én  már próbálgatom  Biri nénje praktukáit...