Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az MSZP előválasztási javaslata


2013. augusztus 24. 08:09 | 38 hozzászólás

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Bajnai Gordonnal folytatott péntek délutáni megbeszélés után arról tájékoztatott, hogy – tekintettel az Együtt-PM által előállított ultimátumszerű helyzetre – valódi előválasztást javasol a demokratikus ellenzéki oldalon.

A Mesterházy Attila által vázolt javaslat szerint valódi szavazáson méretne meg a Fidesz leváltásában egyaránt érdekelt MSZP és az Együtt-PM Szövetség. Az előválasztás nem csak a miniszterelnök-jelölt személyéről, hanem a 106 egyéni képviselőjelölt és a közös választási lista mandátumarányáról is döntene.

Mesterházy a mai sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy felidézte: az egyeztetéseknek az MSZP az együttműködés és szövetségkötés szándékával indult neki, mert az ország érdeke az, hogy minél szélesebb társadalmi támogatottsággal bíró összefogás álljon szembe Orbán Viktor rendszerével 2014 tavaszán.

Mint elmondta, az elmúlt hetekben, hónapokban folytatott tárgyalások során végig hitt abban, hogy a konfliktusokat csak őszinte és egyenes beszéddel lehet megoldani. Az MSZP, miután a párt különböző döntéshozó fórumain ez kikristályosodott, korrekt és tiszta ajánlatot tett le az asztalra. Ez megyéről megyére, valamint a fővárosra is kitérve részletesen tartalmazta az MSZP-s egyéni jelöltek listáját, valamint azokat a konkrét körzeteket, amelyeket az MSZP tárgyalási alapnak tekint. Ezek több mint 35 körzetet jelentenek a 106-ból – ismertette az MSZP elnöke. (Bajnai Gordon mai javaslata 35-71-es arányról szólt az MSZP javára.)

Az MSZP által már korábban javasolt kettő az egyhez arányú elosztásban vannak esélyes és kevésbé esélyes körzetek is, de az MSZP tekintettel volt arra, hogy az Együtt-PM ezek közül melyekre tekint esélyesként. A felek közötti tárgyalást nehezítette, hogy Bajnaiék nem egy körzetben olyasvalakit jelöltek, akikről később kiderült: valójában nem is akarnak az Együtt-PM jelöltjei lenni. A mai megbeszélésen Bajnai Gordon további elvárásokat fogalmazott meg, többnyire a legerősebb baloldali körzetekre tartva igényt a maga 35 körzete tekintetében.

Mesterházy Attila a mai nap eseményeit úgy értékelte, hogy ultimátumszerű helyzet állt elő.
Ezért saját javaslatot osztott meg előbb Bajnaival, majd a nyilvánossággal. Mint mondta, ezt a javaslatot az MSZP már hónapokkal ezelőtt összeállította, de bízott benne, hogy tárgyalásos úton is rendezni lehet a vitás kérdéseket.

Ennek lényege, hogy Magyarország történetében először előválasztásokon dőljön el, ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, valamint az egyéni képviselőjelöltek és az esetleges közös választási lista szereplői. Hús-vér kampányról lenne szó, hús-vér szavazással a végén – tette világossá az MSZP első embere. Hozzátette: ez a lehető legdemokratikusabb, legkorrektebb módja lenne annak, hogy kiderüljön: melyik párt mennyi szavazót tud elvinni az urnákhoz, ráadásul a ma még bizonytalan szavazók megszólítására is kiváló lehetőséget nyújtana. A közös lista pedig az egyéni eredmények ismeretében állhatna össze, vagyis a felek az egyéni győzelmek arányban részesülhetnek a listás helyekből is.

Mesterházy Attila az MSZP elnökeként kijelentette: vállalja a Bajnai Gordonnal való megmérettetést a magyar választópolgárok előtt. Ugyanígy mind a 106 MSZP-s egyéni képviselőjelölt is hajlandó megvédeni magát és a programját az Együtt-PM indulójával szemben.

Az MSZP az előválasztáshoz kellő infrastruktúrát biztosítani fogja, az ehhez szükséges források is rendelkezésre fognak állni - jelentette ki, hozzátéve, hogy a költségeket értelemszerűen a két ellenzéki erőnek közösen kell vállalni. Kiderült az is, hogy a jövő héten az MSZP Országos Elnökségének ülésén delegáció alakul az előválasztás technikai lebonyolításának mielőbbi kidolgozására.

Hozzászólások

jadzia képe

jadzia
5 éve

Ha nem lenne foglalt a nick nevem átváltanám én is kiábrándult értelmiségire.(((( A sok sok ész osztó megmondó ember meg próbáljon meg élni egy jó pár évet   kiszolgáltatva   jobb oldali városban vezetésben balosként és rögtön megérti miről is írok  többedmagammal .((

jadzia képe

jadzia
5 éve

Rossz kedvem  lett olvsva a  kommenteket  füves ésa többi.(( Mindjárt  jön a libás is és nincs rászólva sem !!! Mi akik együtt akartunk fellépni az  ellenféllel szemben,  egymást sértegetjük jelzőkkel illetjük??  Itt látható ebből soha sem lett volna együttműködés nekünk annyi.(( az előszavazásra   senki sem fog vidéken elmenni azt tudom, magam sem , lévén minek ? másrészt ahol kellene szavazni az épp a főu tcán van a polgármesteri  hivatallal szemben  akinek még van állása szeretne delgozni és nem egy hülyeség miatt munka nélkülivé válni...

 

Kérem ne tessenek velünk már játszadozni, ehhez már nincs cérna ,ennél mi már jobban ki vagyunk mitn fizikálisan  mint idegileg is és minden téren.. a kétségbeesés két napja határtalan nincs már vigasz semmi.(( 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Majd órákat veszek tőled olvasásból ....

lilla- képe

lilla-
5 éve

Miután ezt a helyzetet Szanyi és köre idézte elő 

és ők következetesek is---csak éppen mikor a többiek leszavazták őket--nem vonultak vissza, hanem megakadályozták Mesterházyt is---"Jó kormányzást és az azt valló pártot felépíteni.

Akkor az mszp válassza Szanyit és a dolog egyértelmű lesz!

egyébként semmi nem lesz csak Orbánia 100 évig!

NewTiborc képe

NewTiborc
5 éve

Bocsánat klara5!

NewTiborc képe

NewTiborc
5 éve

Úgy látom nem tudsz olvasni. Olvasd elötte erika5 beírását!! Azért nem bizik Bajnaiban, mert a Gyurcsány barátja. Nagyon sajnállak bennetek. Lassan rosszabbak lesztek, mint egy fidesznyik. a reális gondolkodás úgy látom nem fertőző. Én személy szerint Szanyi Kapitányt többre becsülöm, pedig sokszor vitatkoztunk. Ha véleményünk különbözik, attól még nem tartom fertőzőnek és megvetetendőnek. Türelmes vagyok és várom, hogy szerintetek ki lesz a bűnbak 2014-ben?

lilla- képe

lilla-
5 éve

https://apps.facebook.com/126231547426086/gkarj

 

lehet , hogy a dk felülreprezentált, de szavazni a gép csak egyszer enged--tegyük fel, hogy mindenki több néven tud szavazni, akkor is!

 

Egyébként ez a szavazás csak azt mutatja, hogy tényleg a legjobb egy harmadik lenne---ha lenne arra elég idő

Ha Tóbiás vagy Szanyi lenne , akkor is

Ha Harangozó Tamás akkor is--meglátszana a támogatás valódisága

Mesterházy lavíroz---jól!

de

 a támogatottságot az országosat nem tudta növelni---és a látens megosztás miatt.

Amit felépített estére, az lerombolódott reggelre és viszont!

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Kedves  Tiborc  ügye  nem  magadra  gondoltál  "szeretet  ügyben  ",  ha  Attilát  nem  szeretik ,  képzeld  hová  kívánják  a  füvessel  szervezkedő  Bajnait  ,  ügye  ne  írjam  le  ,  te  is  jól  tudod  .

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves faluvégi!

Ami meg fog valósulni ( ha csak a baloldal el nem ügyetlenkedi és akkor marad az Orbán, vagy együttműködésre nem lép és akkor leváltják de ennek az utóbbinak kevés az esélye) – azt úgy hívják, hogy „szakértői kormányzás”

Nevével ellentétben ez nem azt jelenti, hogy az egyes területekre „szakértőket” kérnek fel, hanem azt jelenti- hogy a tőke kilép a háttérből és profitja megóvása érdekében nyilt szerepet vállal, amely egy új irányítási séma és hegemon project kereteinek a kidolgozását jelenti. Ez független a pártérdekektől és politikától. Valóban csak akereteket dolgozza ki aztán átadja a helyét egy konszolidált kormánynak amely a kereteket megtölti tartalommal- ( te röviden ezt írtad le csak nem a tőkevel, hanem úgy általánosságban)

Hogy ez miért és hogyan lehetséges ime.

A tőke a társadalmi és a természeti viszonyokra egyaránt kiterjedő totális szabályozó hatalom, az osztályviszonyok, a kizsákmányolást lehetővé tevő alapvető mintáinak fenntartása érdekében azonban ezt a szabályozó hatalmat a folyamatosan változó viszonyokhoz igazított rugalmassággal és dinamikával kell érvényesíteni”

(Ezt azért teszem idézőjelbe, mert már leírtam és idézem csak. Több ilyen lesz) Ez szabályzás amelyet alkalmaz az irányítási séma és hegemon project.

Ez az irányítási séma háromdologból tevődik össze: egyrészt a gondoskodás értelmében vett igazgatás ( beheren) másrészt az uralkodás vagy kormányzás értelmében vett irányításból ( behersen) illetve harmadrészt a „társadalom egészének reprodukciós igényeire adott válaszokat, amely felöleli többek közt a társadalom legszélesebb értelemben vett „biztonságigényére” adott választ”

Nos, amikor a politika nem tud dönteni, kiegyensúlyozottá válik és az első két rész közül egy is veszélybe kerül (akármelyik az első kettő közül) a tőke profitja kerül veszélybe. ( példáulnagyon megnövekedett a gondoskodás a projectben- szociális kiadások m3egnövekednek, vagy az uralkodás kerül veszélybe, azáltal hogy kiegyensúlyozottá válik a politikai helyzet, azaz nem tud egyik párt sem hatalmat szerezni) A tőke azonnal lép és megalkotja az új irányítási séma kereteit, amely biztosítja a profitját – aztán pedig átadja újra a helyét egy „választott” kormánynak, amely majd a kereteket kitölti tartalommal. (adókkal, gazdaságpolitikával, kül- és belpolitikával, intézményrendszer működtetésével, stb.)

Nos, ez az egyszerű állampolgárnak nem jó. Nagyon nem jó. Ez egyet jelent az elnyomás , a kizsákmányolás, és harácsolás fokozásával. Ezt el kéne kerülnünk. Éppen ezért volna szükség a baloldalon együttműködésre ( és nem összefogásra, mert az mint látszik nem életképes, bármennyire is szeretnék az összefogáspártiak)

 Röviden így áll a helyzet.

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves faluvégi!

Elképzelésed szép, csak kivitelezhetetlen. (ennek egy változata viszont kivitelezhető, és meg is lesz)

De nézzük miért kivitelezhetetlen.

 - Magyarországon a többség meg van aról győződve, hogy az állam egyenlő a kormánnyal meg a pártokkal – hát nem egyenlő

 - Magyarországon a többség meg van arról győződve, hogy az állam az állampolgáraiért van – nem azért van. Az állam az uralkodó osztály érdekeit védi és nem az állampolgárainak az érdekét. Neki mindegy hogy az állampolgárai nagy többsége nyomorog, és éhezik neki az a fontos, hogy az uralkodó osztály érdeke ne sérüljön.

 - Magyarországon a nagytöbbség meg van arról győződve, hogy egy demokratikus választáson a véleménye számít ( addig amig azt kell eldönteni, hogy melyik kézzel törtölje meg az orrát- ezen felül már nem számít) - nem számít a véleménye, mert Magyarországon a demokráciát( mint ahol kapitalizmus van)  hatalomgyakorlásnak és politikai haszonelvűségnek tekintik.

 - Magyarországon a nagytöbbség meg van arról győződve, hogy bár tudja hogy kapitalizmus van- még mindig a szocializmus tudatában leleldzik – nem szocializmus van, hanem kőkemény kapitalizmus van – ahol a választópolgárnak a politikus nem tartozik felelősséggel Azaz bármit tehet, nem vonható felelősségre.

Ezek a tényezők megakadályozzák azt hogy az az elmélet amit leírtál megvalósítható legyen.

Éppen ezért csak egy ettől nem sokban különböző változat valósul majd meg - az a nem sokban különböző viszont elég nagy különbség ahhoz, hogy ne az legyen amit te leírtál. Ehhez tartozik egy kis magyarázat. Ezt a következőkben írom le.

 

faluvegi képe

faluvegi
5 éve

Szerinted kivel lehetne legyozni Orbant: Mesterhazyval vagy Bajnaival?

Amit en leirtam az az, hogy egyikkel sem, mivel egyik sem tudna maga moge allitani az Orban levaltasahoz szukseges ellenzeket es bizonytalanokat. Ebben az esetben pedig teljesen felesleges akar az elovalasztas, akar a kozvelemeny kutatas.

En biztos vagyok benne, hogy nem egy aktiv politikus, hanem csak egy kozismert, koztiszteletnek orvendo szemely tudna levezenyelni az uj "rendszervaltast". Az illetonek nem kellene, sot nem volna celszeru, egyetlen mukodo parttal sem targyalni. A part megalakulasa utan kivalasztana a szukseges es alkalmas partonkivuli jelolteket, akik elindulnanak a kulonbozo valasztasi korzetekben. Szerintem a kulonbozo ellenzeki partok jeloltjei onkent visszalepnenek, mert vilagos, hogy csak egy partideologiatol mentes part gyozheti le Orbant, amely aztan, a demokracia visszaallitasa utan amugyis lemondana. Termeszetesen kormanyra kerulve le kellene valtani az Orban altal kulcspozicioba allitott fideszeseket, ahova egy demokraciaban partonkivulieket lehet csak kijelolni. (Koztarsasagi elnok, stb)

Olvasd el az egyel előtti kommentemet, és akkor beláthatod, hogy mennyire könnyű az előválasztást elcsalni. 

Ezzel szemben a közvéleménykutatásos megoldás azért tisztább, mert eleve két, különböző, független cég végzi a kutatást, egymástól különböző módszerrel különböző minták alapján, nem ismerve egymás eredményeit. Sokkal kisebb a tervszerű csalás lehetőse (noha csalni itt is lehet természetesen). Plusz érv, hogy két közvéleménykutató céget meg meg is tudna fizetni az MSZP-E14. 

Javallanám, hogy legközelebb, mielőtt klaviatúrát ragadna, gondolkozzon! Nem fog ártani! 

Abban talán, hangsúlyozom TALÁN még meg lehetne egyezni, hogy minden párt, amelyik nem a Fidesz, összefog, de megállapodnak, hogy mindösszesen két törvényt fognak alkotni: meghozzák az újonnan kidolgozandó alkotmány elkészítésének szabályait ÉS egy új választási törvényt alkotnak. Majd pedig feloszlatják a parlamentet, lezajlik az új választás és feláll egy új kormány. 

Ha a jelenlegi ellenzéki pártok valóban Orbán leváltását szeretnék, ezzel jó eséllyel elérhetnék. S habár társaságban nem illik sugdolózni, én azért megsúgom neked, hogy egyik párt sem fogja még csak felvetni sem.

Mesterházy javaslata minden realitást nélkülöz. Egyszerűen nem valósítható meg. Elmagyarázom, hogy miért -- mert így fair.

Kezdjük mindennek az alfájával és ómegájával, a pénzzel. Az nincs. Márpedig egy előválasztásra több milliárd kéne, amit a részes felek nem tudnak összedobni. Mert nincs miből. A kormány pedig nem fog adni, és nem csak azért, mert messze nem érdeke, de azért sem, mert a közpénzek ilyetén elherdálása még a Fidesznek is sok.

Az egész előválasztásnak akkor van meg a minimális esélye, hogy nem csalják el, ha van választási névjegyzék a szavazókról. Ha nincs, akkor akár az E14, de főképp inkább az MSZP úgy és annyi fake szavazólapot dobál be a dobozba, amennyit nem szégyel. De tételezzük fel, hogy lesz választási névjegyzék. Hónapokig tartana összeállítani. Pláne úgy, hogy az MSZP saját párttagjairól sem rendelkezik pontos összeállítással. Hogy tavaly (/tavaly előtt?), Gyurcsányék kilépése előtt egy nyavalyás elnökválasztást nem tudtak volna kivitelezni. Most meg ugye bárki feliratkozhat(na)  a névjegyzékbe. Ami ha kikerül, az azon szereplők százai-ezrei veszíthetik el az állásukat. A munkanélkülivé válásukért ki fogja vállalni a felelősséget? Márpedig ennek az esélye (mind az, hogy nyilvánosságra/Kubatovékhoz kerül és hogy emberek emiatt veszítik el egzisztenciájukat) igen nagy ma Magyarországon.

Hol lehetne szavazni? Ahogy azt már megbeszéltük, arra nem lenne pénzt, hogy sok ezer helyiséget emiatt kibéreljenek, ezért maradnának a pártirodák. És egyes egyedül az MSZP rendelkezik országos lefedettségű irodahálózattal (értsd: városok zömében van). Kötve hiszem, hogy akár a Fidesz, akár a Jobbik puszta szívjóságból felajánlaná egyetlen irodáját is. Tehát marad az MSZP-s hálózat. Ahol úgy csalhatják el a választást, ahogy nem szégyenlik. Hiszen ki ellenőrizné őket? Eleve szűrhetik, hogy ki mehet be, urnazárás előtt és után is buszoztathatják oda a híveket, vagy a szavazólapjaikat. És a kutya sem tudná ezt megakadályozni. Mivel független ellenőrökre nem fogja futni (erre biztosan nem). 

Egy-egy demokratikus választásnál alapvető feltétel, hogy minden választó egyformán hozzáférjen a szavazóurnákhoz. Na most, az ország cirka 3200 településéből legalább 3000-ban nem lesz lehetőségük helyben szavazni. Na most engedtessék meg nekem hogy a logikádat kövessem, és feltegyem a kérdést: azok az emberek, akik olyan településen laknak, ahol nincs MSZP-s pártiroda, azoknak a véleménye már nem is számít??? No de félre ezzel az ócska demagógiával. Ennek a durván 2,5-3 millió embernek aránytalanul több időbe, pénzbe, stb. kerül eljutni a szavazóhelyiségig, ami már megkérdőjelezi az egész választás demokratikus voltát. Merthogy az, hogy legalább egy szavazóhelyiség legyen településenként több milliárdba kerülne az MSZP-E14-nek. Ami a sokszorosa az éves költségvetésüknek. Néhány tíz, de maximum 100-200 millióból kéne finanszírozni az egészet. 

faluvegi képe

faluvegi
5 éve

Szerintem akar Mesterhazy, akar Bajnai lenne a miniszterelnok jelolt, Orban levaltasa nem sikerulhet annak ellenere, hogy jelenleg a lakossag 60-70%-a nyiltan vagy titokban Orbanek levaltasat akarja. Jelenleg egyik politikus sem kepes maga moge allitani a kormanyvaltast akaro valasztokat, mivel a kormanyvaltast akarok tobbsege egyik politikussal sem szimpatizal. A megoldas csakis egy partonkivuli jelolt lehet, aki partonkivulieket jelol ki az egyes valasztasi korzetekben. Egy ilyen jeloltre minden ellenzeki rossz szajiz nelkul szavazna.

Az igy megalakult kormany nem kepviselne semmifele ideologiat. Visszaallitana a demokraciat, lecserelne az alaptorvenynek nevezett nepellenes iromanyt, kidolgozna egy uj Alkotmanyt, majd ennek alapjan uj valasztasokat irna ki, amelyen olyan politikusok, akik reszt vettek a demokracia leepiteseben nem vehetnenek reszt. Ezt kovetoen lemondana.

A lenyeg tehat az, hogy nem egy aktiv politikus, hanem egy kozismert, koztiszteletnek orvendo szemely vezenyelne le az uj "rendszervaltast", azt a diktatorikus rendszert, amely ma mar sokkal rosszabb, mint a Kadar rendszer volt es amely meg a Horthy kormanyzosaga alattinal is nagyobb nyomorba es kilatastalansagba dontotte az orszag lakoinak nagy tobbseget.

Az elovalasztasi otlet es minden mas terv, amely a ket partelnok egyikenek a kivalasztasara iranyul nem mas, mint a gennyes seb vakargatas.

Hat nincs Magyarorszagon legalabb egy olyan kozismert, koztiszteletben allo szemely, aki ki merne allni a fenti tervnek a megvalositasara?

faluvegi képe

faluvegi
5 éve

Tehat te munkakepes voltal es nem rostelted felvenni a segelyt. Ha ugy erezted, hogy a segely emberi meltosagodban sertett, akkor miert nem kerted korabban, vagy amikor az orvos segelyre szorulonak minositett, akkor miert nem mondtad neki, hogy te tudsz es akarsz is dolgozni?

Sszerintem egy szavadba kerul es kiirtak volna munkara.

.

lilla- képe

lilla-
5 éve

Ez is ki van dobva az összefogás mai szereplői által

pedig nem kicsi érték!

lilla- képe

lilla-
5 éve

Schiffer azt mondja  folyton, hogy az mszp álbaloldali, mert "jó kormányzást " akar.

a "jó kormányzás " meg szerinte neoliberális, nem baloldali

 

ezért aztán Mesterházy is Bajnai is ---mert a jó kormányzás hívei  =  neoliberálisok--a schifferi szitokszó szerint

Gyurcsány meg az mszp szerint és folytatható a dominósor

csak marhaság az egész!

 

Nincs baloldali üzenet, mert ma a "baloldal" nincs már

Van viszont két tömb:

diktatúra(keméyn puha áéságos)

vagy demokrácia

 

Ez tiszta választás ( Ha belekeverjük a hülyeséget--akkor elvesztjük a kínlódó de konszenzusos demokráciát

vele az élhető országot is 4.6 millióan anyagilag is

a többiek pedig morálisan

 

((a gerinc megtörőben van))

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Valóban egyszer enged szavazni a gép. Minden nevet egyszer. Ha valaki három néven van fenn - akkor háromszor

A másik pedig az, hogy a DK nagyon jelen van az interneten és kitűnő a mozgósítási rendszerük.

lilla- képe

lilla-
5 éve

az mszp -ben nem egyedi amit mondasz!

Ezért vége is az idénre az esélyeknek--legalább a 2/3-ot meg kéne akadályozni , de a fidesz+ jobbikot együtt

most az sincs meg!

https://apps.facebook.com/126231547426086/gkarj

neked is azt mondom, hogy nem hiszem, hogy a facén a dk felülreprezentált--mert csak egyszer enged szavazni a gép

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Senki nem beszélt itt Gyurcsány Ferencről - rajtad kívül

103 -95
NewTiborc képe

NewTiborc
5 éve

Egyetértek! Az MSZP-ben jelenleg nem látok államférfit, csak torzsalkodó gyerekeket.

NewTiborc képe

NewTiborc
5 éve

Ejnye, ejnye Hölgyeim és Uraim! Látom még mindig nem az Orbán Viktor az ellenfeletek, hanem ősi ellenségetek a Gyurcsány Ferenc. Nagyon sajnállak bennetek. Megérdemlitek, hogy a Viki még legalább nyolc évig uralkodjon rajtatok. Pedig jobb ha tőlem tudjátok, nélküle nem fogtok nyerni. A nyalka Attilátokat az egyszerű emberek nem szeretik. Jó lenne ha leszállnátok az elefántcsont toronyból és meghallanátok az emberek szavát.

klara5 képe

klara5
5 éve

Nem tudok Bajnaiban megbízni. Számomra még mindig lezáratlan kérdés Gyurcsányhoz az állítólagos fitalkori baráthoz fűződő viszonya. Aki törtet és elhatározza, hogy miniszterelnök lesz, az nem rúghat bele a barátjába. Ráadásul az utóbbi 4 év politikájának tükrében a személyes életem kedvezőbben alakult, mint bármikor a szociálista kormányzások idején... Nem vagyok gazdag ember, és rokkantként átmentem egy kisebbfajta poklon, a felülvizsgálatok miatt. és most sem számítok jobbra... De 4 évig embernek néztek és elfogadták a munkám. Nem egyszerűen segélyre szoruló osztogatott voltam, akinek a lehetőségei a mindenkori GDP alakulásától függtek és nem terheltek megmondósdival. Örülök az MSZP-n belüli tisztulási folyamatnak, mert bízom benne, hogy ha a választók akaratából megnyeri a választást nem jön létre egy SZDSZ-hez hasonló, mindig más a hibás típusú szövetség... Szeretném, ha akárki is lesz, aki megnyeri a választást, egy cseppet jobban értene a piacgazdaság szabályai szerinti adórendszerhez, ami nem az osztogatáson, hanem valamiféle törvény szellemében megvalósuló gazdasági irányításon dolgozik... és végrehajtható és ellenőrizhető a nagyhalak csalásaival szemben is! Sajnos ebből a szempontból nem látok olyan formátumú pénzügyminiszter jelöltet szocialista oldalon, mint Varga... Nem, leszek boldogtalan, ha nem Önök nyerik a választást, de kétségeim miatt biztos sem abban, hogy előre fog menni a szekér. 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Ez nagyon rosszindulatú megjegyzés volt. Az MSZP nem szokott csalni a választáson. Nagyon jó ötlet volt, hogy kiterjesztik a szavazást a jelöltekre is. Így legalább tiszta víz lesz a pohárban. Utána már nem lehet hivatkozni arra, hogy kik a népszerűbbek, kik az esélyesebbek a választók bizalmára.

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Bajnai internetes szavazást javasolt. És mi van azokkal akik nem interneteznek? Az ő véleményük nem érdekes?

brendelmatyas képe

brendelmatyas
5 éve

azt mondod, az előválasztást el lehet csalni, de a közvélemény-kutatást nem?! hülye-e vagy?! a közvélemény-kutatást sokkal könyebb elcsalni.

brendelmatyas képe

brendelmatyas
5 éve

gyáva stratégiával nem lehet nyerni.

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Kár  csalásról  regélni  ,  a  Bajnai  által  javasóltat"  éppen  úgy  el  lehet  csalni  "főleg  annak  akiknek  jó  a  kapcsulatuk  a  kutatókhóz  .Ez  Karácsony  révén  megvan  ,  oszt  Bajnai  kapott  elég  ppénzt  Sorostól  ,minden  oké  lenne  -gondolta  .

Arról  nem  is  beszélve  hogy  Attila  vezeti  több  hónapja  az  ellenzéki  oldalon  a  népszerűségi  listát  !

Az  arcátlan  mégis  az  ,hogy  1  küszöb  alatti  farok  vindikálná  ewzt  magának  .Ilyen  nincs  se  Európában  se  a  világon  sehol  .

 

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Amúgy  nem  csak  Amerikába  ,itt  Európában  is  vannak  előválasztások  ,  pl  franciaország  .Nem  ördögtől  való  ,egyszer  moindent  el  kell  kezdeni  ,  meg  kell  haladni  a  mai"  langyos  ide-oda  passzolást  "a  semmiért  .

 

 

Erika1 képe

Erika1
5 éve

Én  meg  azt  mondom  ,gyáva  népnek  nincs  hazája  .  Mindenki  annyit  várjon  el  másoktól  ,mint  amit  saját  maga  tesz  ,  vagy  tenne  .  A  demokrácia  nincs választók  részvétele  nélkül  .Az  se  megy  hog y pofázunk  reggeltől  estig  hogy  csináljanak  ,  de  ők  soha  semmit  se  vállalnak  .Akkor  viseljék  Vityát  ,  jó  egészséggel  .

 

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Most még szinte semmit nem lehet tudni az ellenzék háza táján. Van még idő, de a nép már nagyon türelmetlen. Néha úgy érzem, nem is akar a baloldali ellenzék nyerni.... Úgy gondolom, 2/3 nélkül nem is lenne jó. Olyan "sodrásban " vagyunk, amiből már nincs visszaút - csak előre. Kérdés, hogyan, hogy jó is legyen. Azt hiszem ezt az ellenzék sem képes megoldani a jelenlegi körülményeket tekintve. Próbáljon csak Orbán mosakodni , a saját maga által kreált mocsokkal.

kanász képe

kanász
5 éve

Mesterházy nagyon rossz tanácsot kapott: ez az USA-ban bevált módszer Mgyarországon nem fog működni, ma sokan féltik az egzisztenciájukat, és főleg vidéken, ahol sokan ismerik egymást, el se mennek majd az emberek.

Arra gondolni se merek, hogy ez az "előválasztás" Mesterházy saját ötlete volt.

plalyA képe

plalyA
5 éve

Mit ne mondjak soká tartott a nagy összefogás. Nem érte meg a választásokat se. Így akarjuk leváltani Orbánt? Ez nevetséges.

Mikor értik már meg a balodalon, hogy nem esernyő párt kell, hanem érdek és elvpárt - nem általánosságban kell fogalmazni hanem az érdekek figyelembevételével együtt kell működni. Ezeknek a hiányát én soha sem értettem. 

 De hát én "csak" baloldali vagyok és nem MSZP-s, meg nem DK-s, és nem Együtt-es.

Csak simán balodali. Aztán lehet, hogy ezek nem is balodaliak? akkor meg mit keresek én köztük? Jó kérdés nem? 

Teljesen egyértelmű, hogy Mesterházy miért döntött az előválasztás mellett. Mert ezt el lehet csalni. És el is fogják. A Bajnai-féle módszerrel nem csalhatott volna, vagyis ott ténylég az emberek, a kormányt elzavarni akarók dönthettek volna. Azzal pedig, hogy az egész előválasztást kiterjesztik minden egyes egyéni képviselő helyre, az csak egyet jelent: elzavarta Bajnait a fenébe. Úgy fogalmazta meg, hogy "nem kapsz te semmit és örülhetsz". S miközben Orbán kényelmesen hátradőlt a hintaszékében és rágyújtott egy jóféle kubai szivarra, addig Mesterházy nagyon okosnak hitte magát, pedig épp akkor bukta el a jövő évi választást. Köszönjük szépen, Attila! Nem fogjuk elfelejteni neked! 

lilla- képe

lilla-
5 éve

ez bizony választás lenne

nem előválasztás a logikájából adódóan

mozgósítana , de ez se lenne a végső szavazás Orbán ellen

A like nem szavazat!

Bajnai azt cseszte el, hogy Ő lehetett volna a "harmadik"

de a választott színpad rossz lett--bár más színpad nem volt!

(ha dk-t ő is gyengének gondolta)

Szudoczky képe

Szudoczky
5 éve

Na, most szálltak el a reményeim a valódi összefogással és a 2014-es választások megnyerésével kapcsolatban! Mesterházi Attila, mint egy sértődött gyerek olyan ellenjavaslattal élt egy ésszerű felvetéssel szemben, ami kivitelezhetetlen. Másrészről olyan színezete van, hogy mindenáron ő akar kikerülni győztesen a megmérettetésből. Nem tudom a viselkedésében felfedezni a felelős államférfiúi magatartás csíráját sem!  Az meg egészen fals felfogása a dolgoknak, hogy a képviselő-jelölteknek is jár ugyanaz a megmérettetési lehetőség, mint a miniszterelnök-jelölteknek. A két pozíció nem ugyanaz, nem ugyanaz a tét, tehát fölösleges ugyanazt a procedúrát alkalmazni! A képviselő-jelöltekről meg kell egyezni, mégoly vérre menő viták árán is. Nem kell ilyen álszent szöveg, hogy nekik is jár a megmérettetés lehetősége! Ezzel csak a már eddig kialkudott megoldásokat rúgják fel! Visszamentünk a kezdetekhez, nagyszerű! Csak egy dolog még: félre kell tenni az önteltséget, ami sajnos nélkülözi a realitást és meg kell egyezni, bármi áron is! Orbán  most dörzsöli a kezét és kárörvendően vigyorog.