A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az MNB a gyermektelenek nyugdíjának 40 százalékát elvenné

via Magyarnarancs.hu

2019. március 11. 14:28 | 1 hozzászólás

Ez a Magyar Nemzeti Bank javaslata.

A harmadik utódtól felfelé 20 százalék a bónusz.

A MNB 330 pontos csomagjában mindössze négy pont foglalkozik a nyugdíjrendszerrel, de azok elég súlyosak – hívja fel a figyelmet Simonovits András nyugdíjszakértő az Élet és Irodalomban megjelent publicisztikájában.

Az MNB azt javasolja, hogy az induló nyugdíj függjön a felnevelt gyermekek számától. A kétgyermekesnek maradna a korábbi nyugdíj, a nagycsaládodosknak többletgyermekenként 20 százalék adódna hozzá. 0 és 1 gyermek esetén viszont 40 és 20 százalék vonódna le. Ez a nyugdíjszakértő szerint túl erőszakos reform lenne. Jelenleg csak a francia nyugdíjrendszer ad szerény, 10 százalékos bónuszt legalább 3 gyermek után, lefelé nincs büntetés. Magyarországon volt már gyermektelenségi adó a Rákosi-rendszerben, de akkor csak a férfiakra vonatkozott. Most a nők is fizetnének.

Az MNB arra is javaslatot tesz, hogy a családi adókedvezményt vegyék figyelembe a nyugdíjalapnál. Jelenleg a  nyugdíjszámításban figyelembe vett éves nettó kereset nem tartalmazza a 2011-ben bevezetett családi adókedvezményt. Így hiába marad egy viszonylag jól kereső 3 gyermekes családnak havi 99 ezer forintt az eredeti szja-ból, a nyugdíjban ez a többlet nem jelenik meg. Simonovits azonban úgy véli, hogy a nagycsaládosok adókedvezményének mértéke alapból eltúlzott a kétgyerekesekéhez képest, ez a javaslat pedig tovább növelné ezt az aránytalanságot.

Ezekhez képest a két másik pont egészen puha javaslat. Az MNB alanyi jogú tagságot biztosítana mindenkinek a kiegészítő nyugdíjalapokban. Ezt úgy érnék el, hogy a munkáltató minden dolgozóját minden évben, alanyi jogon beléptetné saját önkéntes kiegészítő nyugdíjrendszerébe, amelyben az egyéni megtakarításokat kiegészíti, de a dolgozó rögtön ki is léphetne belőle. Végezetül az állam támogatná az erre vállalkozó cégeket.

 


A cikk eredetije: Az MNB a gyermektelenek nyugdíjának 40 százalékát elvenné


Hozzászólások

eszteri képe

eszteri
1 hónapja

Részemről pedig az MNB, ill. alapítványai által vásárolgatott festmények, szőnyegek, ill. kastély teljes egészét elvenném. Ezek árából lehetne támogatni a rászoruló nagycsaládosokat. Kérdésem: mióta feladata az MNB-nek az emberek magánéletében vájkálni? Itt nem /sem/ áll meg az a szöveg, hogy elvesztette közpénz jellegét!