A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az igazságügyi miniszter mélyen antidemokratikusnak tartja, ha a bírók átértelmezik a jogot

via 444.hu

2018. május 26. 11:48 | 0 hozzászólás

Trócsányi igazságügyi miniszter úgy látja, "hogy a bírók befolyásolni is képesek a politikai küzdelmeket a politikai ügyek vitele során."

Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormányzati Magyar Időknek adott interjújában visszautasította azokat a kritikákat, amik „azonnal a bírói függetlenség sérelmét vizionálják, ha az igazságügyi miniszter kiejti a száján a bíróság szót”.

De közben a miniszternek mégis komoly gondjai vannak a bíróságok működésével. Szerinte azért fontos, hogy a bírói szerepkör tisztázott legyen, mert „ha a bírók átértelmezik a jogot, vagy olyan kiterjesztő értelmezést adnak egy fogalomnak, amely szemben áll a jogalkotó által adottal, akkor bírói kormányzás valósul meg, ami mélyen antidemokratikus”. Úgy látja, hogy a bírók befolyásolni is képesek a politikai küzdelmeket a politikai ügyek vitele során.

A kormány egyébként a jövő héten viszi a parlament elé azt az alkotmánymódosítást, amivel létrehozták a kényes ügyeket tárgyaló, közigazgatási bíróságokat. Ezekről az interjúban azt mondta, hogy ezt az intézményt mindenkor mostohagyerekként kezelték a bírói szervezetrendszeren belül, hiszen 1989 óta nem történt meg a szervezetileg elkülönült közigazgatási bíróságok felállítása. Úgy látja, most lehetőség van arra, hogy „a kommunista pártállam által 1949-ben megszüntetett önálló Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság felállítását ismét célul tűzzük ki, amivel történelmi adósságunkat törleszthetjük”.

Tovább...


A cikk eredetije: Az igazságügyi miniszter mélyen antidemokratikusnak tartja, ha a bírók átértelmezik a jogot


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges