A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

"Az emberek már a ruháikat dobálták a tűzre". Vagy lopnak,...

via Vasárnapi Hírek

2017. február 6. 11:52 | 4 hozzászólás

Rongyokkal és szeméttel tüzel sok-sok ezer család, volt, ahol a ruhájukat is elégették – ugyanis rendkívül kevés a tűzifa. Az állam ugyan ad, de fukar kezekkel mér, és a pályázatokkal is késett, miközben több százezren képtelenek előteremteni azt a 120–140 ezer forintot, amiből egy télen át fűthető egy vidéki ház.

A tél hidegebb, a fa drágább, a szegénység terebélyesebb idén, mint tavaly – csak a kormányzati tűzifaprogram állandó. Nem akar elszakadni a 3 milliárd forint körüli keretösszegtől, nagyjából 2011 óta.

És az adást sem sieti el: a 2289 településnek kiutalt átlagosan másfél millió forintból beszerezhető fát csak február 15-ig kell „bedobni” a portákra. Pedig az utóbbi évekhez  képest nem viccel az időjárás: úgy egy hónapja durva fagyok dermesztik az országot (csak az utóbbi napokban engedett ki a tél), sűrűbben etetik a kályhákat, kazánokat. Hamarabb elfogyott a fa: a saját és az államé egyaránt.

Nagy lett hát a baj a fagyos napokban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkisebb településén, ahol az emberek zöme közmunkásként dolgozik, s a családok többsége halmozottan hátrányos helyzetű.

Az ukrán határhoz közeli négyszáz fős Uszkán, ahol a szociális tüzelőt még karácsony előtt szétosztották, de ez alig két hétre volt elég. A januári didergésben az önkormányzat vásárolt a legrászorultabbaknak fabrikettet, de ez is elfogyott.

A hideg viszont marad. „Az emberek már a ruháikat kezdték tűzre dobálni, így nem volt más hátra, kinyitottuk a helyi idősek otthonát, ahová éjjel-nappal, s hétvégén is bemehettek melegedni, s tudtunk adni egy kis ételt is” – meséli Sértő-Radics István, a kistelepülés polgármestere, háziorvosa. Szavai szerint a közeli Fehérgyarmaton is fűtöttek már mindennel, így olyan bűz terjengett a városban napokig, hogy azt le sem lehet írni.

Tovább...


A cikk eredetije: "Az emberek már a ruháikat dobálták a tűzre". Vagy lopnak,...


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Piros Pöfögő!
Elakadt a tű a lemezen?!
Jó, ha tőlem tudod, sem a CD-hez, sem a DVD-hez nem kell tű!
A laptopról nem is beszélve!

Úgyhogy szállj már le rólam, mert már rég profilképet kellene váltanod!
Ugyanis EZ jobban kifejezné a jellemedet:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/US_Air_Force_F-117_Nighthawk.jpg/300px-US_Air_Force_F-117_Nighthawk.jpg

/Lopakodó bombázó/

Én munkanélküliekről írtam ÁLTALÁBAN, hajléktalanokról ÁLTALÁBAN, közmunkásokról ÁLTALÁBAN!
Úgyhogy:
Bár nekem SEMMI OKOM a magyarázkodásra, de "gyengébbek kedvéért" mégis elmagyaráztam Neked, mert látom, TE képtelen vagy értelmezni a beírásokat! /PISA vizsgálaton megbuktál!!!.../
Ezért, mint látod, a szövegértelmezés hibájába estél.
Így tehát SEMMI OKOD NINCS A VÁDASKODÁSRA!!! 
Értve vagyok végre????!!! >( :P:P:P

 

kirschner képe

kirschner
2 éve

"ZSADIzene" te már megint rasszista vagy. Mielőtt megkérdeznéd miért . . .

De tudod te azt.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Gondolom, SEMENNYIT!
Bezzeg, ha TE "bedobtad volna" a kerítésükön, már csak a hamuja lenne! :o)

Ugyanez van a kertásással is tavasszal. Sok a munkanélküli, hajléktalan, mondják... 
De kertet ésni?!
Nah neeeeem!
Ezt a választ kapjuk:
- Én BETEG vagyok!
Vagy:
- Ennyiért? Na ne vicceljen már!!! (700 ft-os órabér)
Vagy:
- Kávét és sört kapok?

Hmmmm... Nekem ki adott, mikor aktív tanár voltam? Még Erzsébet utalvány se járt, csak a tanácsi közalkalmazottaknak, a tanároknak a KLIKK nem adott! :(((

Kíváncsi vagyok, a közmunkások mit fognak művelni az idén a főúton lévő kis cserjékkel?!
Lemetszik, vagy ismét csak "kaszabolnak", mint tavaly?! :(((
 


Walter
2 éve

Résztulajdonos vagyok egy erdőben. Az erdőt karban kell tartani, tisztítani , telepíteni . . . stb. 2016 márciusától nagyon sok embernek felajánlottam , hogy a hulladék fát ingyen elvihetik. Ez nem szemét. Többnyire 2-4 méter hosszú , 3-6 cm átmérőjű egyenes ágak , de akadnak karnyi vastag letört ágak is. A terület a város szélétől 1,5 km-re van, az odavezető út félútig aszfaltos. A többi földút , jó minőségű , normál személygépkocsival is egész évben járható.

Lehet tippelni mennyi fát vittek el ingyen a rászorulók.