A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

"Az egész még csak Viktor fejében van meg"

via Hvg.hu

2018. augusztus 1. 10:26 | 0 hozzászólás

Lehet találgatni, mi lesz az új "szellemi" és "kulturális" megközelítés szeptembertől. Úthenger?

A Fidesz képviselőivel, a párt elnökségi tagjaival, kormánytagokkal, de még saját kulturális tanácsadójával sem osztotta meg tapasztalataink szerint Orbán Viktor, hogy milyen jellegű változtatásokra készül a kultúrában szeptembertől. A tusványosi előadásban beharangozott átalakításoknak csak a motivációja tűnik biztosnak: a 2009-ben Kötcsén vázolt időszaknak vége, a kultúra kitörhet a szűk kulturális elit köreiből, ahová akkor maga Orbán utalta, és a politika fókuszába kerülhet.

„Új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, és mi tagadás, szeptembertől nagy változások előtt állunk!” – fogalmazott a Bálványosi Szabadegyetem szombati zárónapján tartott előadásában Orbán Viktor. A tervezett változásokról a miniszterelnök részleteket nem árult el, de azt helyénvalónak nevezte, hogy a választások utáni időszak legizgalmasabb vitái a kulturális politika területén robbantak ki. (Azt nem tudni, hogy Orbán a kormánypárti Magyar Időkben a kulturális támogatásokkal, egyes intézmények irányításával vagy épp műsorával és ideológiájával kapcsolatban indult vitákra, vagy az időközben kiszélesedett vita három – szinte – állandó szereplőjének, L. Simon László volt kulturális államtitkárnak, a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergelynek és a lap kultúrarovatát irányító Orbán János Dénesnek a két nappal korábbi, éppen Tusványoson lezajlott ütközetére gondolt-e, a tényről azonban, hogy a vita zajlik, azt mondta: jól van ez így.)

Az előrevetített változásokról és az új szellemi-kulturális megközelítésről a miniszterelnöki beszéd óta tucatnyi kormánypárti politikusnál és kormánypárti értelmiségi szereplőtől érdeklődtünk, ám egyikük sem tudta megmondani, „mire gondolt a költő”. Saját elképzelései viszont szinte mindenkinek voltak arról, hogy hol, illetve min kellene változtatni.

Volt, aki a fent említett tusványosi L. Simon–Prőhle–Orbán János Dénes vitában is hangsúlyos szerepet kapó támogatási ügyek rendezését tartotta fontosnak, vagyis hogy a polgári oldal elkötelezett hívei közt tudható művészek kapjanak direktebb, hangsúlyosabb támogatást, míg mások épp a kereszténydemokrata szellemiséget hiányolták az áprilisban meghirdetett kereszténydemokrata kormányzásból és a kultúrairányításból.

Kurzus? Kell!

Tovább...


A cikk eredetije: "Az egész még csak Viktor fejében van meg"


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges