A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Anya, én elmegyek innen. Kolozsváros Hir-Telen Beszólunk

via Kolozsvári Szalonna

2017. július 20. 08:24 | 3 hozzászólás

Ma elérkezett az a pillanat, amit hónapok, évek óta reszketve vártam. Kisebbik lányom elém állt: „Anya, én elmegyek innen”– és bár azonnal görcsbe rándult a gyomrom, és elindult a gombóc a torkomban felfelé, csak bólintottam és annyit mondtam. „Megértelek”.

Nem tudom, zokogjak, üvöltsek vagy hányjak, esetleg mindezt, ebben a sorrendben.

Ma elérkezett az a pillanat, amit hónapok, évek óta reszketve vártam. Kisebbik lányom elém állt: „Anya, én elmegyek innen”– és bár azonnal görcsbe rándult a gyomrom, és elindult a gombóc a torkomban felfelé, csak bólintottam és annyit mondtam. „Megértelek”.

Várható volt már egy ideje. Két diplomával, két nyelvvizsgával alig boldogul itthon, pedig rengeteget dolgozik. És én tudtam valahol tudat alatt. Tudtam, és vártam a bejelentést. És azt hittem, felkészültem rá ennyi idő alatt.

Hát nem. Erre nem lehet felkészülni. Pedig azt hittem, erős leszek és megfontolt. De nem megy. Nem tudok, és nem is akarok erős lenni. Nem akarok ott állni a repülőtéren, búcsúzkodva, erősen ölelve a gyerekemet, kapaszkodva belé, hátha meggondolja magát.

Mert nem fogja. Ha mégis megtenné, én küldeném. „Menj, kicsim, mert itt nincs már jövő. Még a bizonytalan is jobb, mint a meleg szar, ami többünket visszatart.” Mert, bár nem könnyű az élet, mégis ideköt a hosszú évek alatt felépített életünk, az otthonunk. De előbb-utóbb az otthonból már csak ház lesz, rideg, kihűlt téglarakás, amelyből eltűnik az öröm, a nevetés. Marad az egyre komorabb hallgatás, a hiányérzet, a fájdalom.

Tudom, az a világ rendje, hogy a gyerek elhagyja az otthont, és új életet kezd. A leválás a szülőkről már pár éve megtörtént nálunk, de egy városban maradtunk, így sokszor összejövünk, van, hogy csak egy futó ölelésre. Most pedig marad a telefon, a Skype.

Elborzaszt, hogy ma, Magyarországon egyre több család tapasztalta, tapasztalja mindazt a fájdalmat, amit én most élek át. Hogy szinte minden sorstársam, anyák, apák, nagyszülők kimondatlanul is tudják, a búcsú nem rövid időre szól. Ha minden így marad, véglegesen elveszítjük gyermekeink közelségét.

Márpedig úgy tűnik, semmi nem változik, vagy ha mégis, csak rosszabb lesz. Addig, amíg olyan emberek, akik nem hajlandók kinyitni a szemüket, amíg büszkén hangoztatják, hogy az ország szárnyal, amíg dicsekednek azzal, hogy kormánypárti politikusokkal való véletlen találkozások során – a megtiszteltetéstől, hogy leereszkednek hozzájuk, az egyszerű kisemberhez, kótyagosan a boldogságtól – „üzenik a Viktornak, hogy tartson ki”, addig nem változik semmi. És addig sem, amíg leüvölthetik a fejünket, mert mi még be merjük vallani, hogy nem támogatjuk ezt a kormányt, mert átlátunk a mesterkedéseiken, mert nem gyűlölünk velük együtt egy idős férfit, más nemzethez, más valláshoz, vagy – kimondani is szörnyű – saját nemükhöz vonzódó embereket.

Tovább...


A cikk eredetije: Anya, én elmegyek innen. Kolozsváros Hir-Telen Beszólunk


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Na azok is "megérik a pénzüket", akik Téged beplusszoltak, nekem meg kiosztották a szokásos mínuszaikat!

Ó, ó, emberi balgaság!:DDD

Az ilyesmire azt szokta mondani a bátyám:
"Boldogok a lelki szegények, mert azt hiszik, övék a mennyek országa!"

A TE plusszoló barátaid meg azt hiszik, hogy nálatok van a bölcsek köve....
Pedig csak a "bölcsek kövére" a Tiétek! ;o)
/Igaz, a fele - talán! - esetleg páncélmellény, mint a középkori lovagok páncél ruhája?!... Azért nem minden miniszterelnök ilyen félős! :DDDD/

Egészségetekre kívánom!

Kellemes hétvégét mindkét pólus híveinek! :)))

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Tudjuk...
Sokan tudjuk!
DE!
Nemcsak azt tudjuk, ki mondta, hanem azt is tudjuk, hol, miért, és kiknek mondta!
Te tudod?! :P

Mert nem mindegy ám!
Szövegkörnyezetből bármit ki lehet ragadni úgy, hogy olyan értelmet kapjon, amilyet az IDÉZŐ akar! :(((
És máris az ellenkezőjére fordul, mint amiért a mondás megszületett!
Tudod: "A kiráynőt megölni"... etc.

Nem elég idézni, ÉRTELMEZNI is tudni kell! :P

4 órája írtad?! 
Asztaaaaa! És nem reagált senki?!
Ennek két oka lehet:
1./ Nem veszik már semmibe, bármit is írsz.
2./ Nem járt erre 4 órán keresztül senki rajtam kívül! :DDD
 

kirschner képe

kirschner
1 éve

Klasszikusokat csak szó szerint : " . . . El lehet menni magyarországról.  Itt lehet bennünket hagyni kérem szépen. Tessék. Lehet menni. . .  " Nnna. . . . , kitől idéztem?