A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Annyian verik a kalauzokat, hogy a Btk.-t is szigorítani kellene miatta

via Népszava.hu

2018. október 10. 16:23 | 0 hozzászólás

„A szakszervezet szerint az atrocitások során sokszor a kalauzok élete is veszélybe kerül.”

Akár 15 éves börtönbüntetést is szükségesnek tartana a Vasutasok Szakszervezete a jegyvizsgálók bántalmazása miatt. A kalauzokat napi szinten éri verbális vagy fizikai erőszak munkavégzés közben.
Női vasútőrt rugdosott össze egy részeg délegyházi férfi tavaly decemberben Kunszentmiklóson; egy kalauzt bicskával fenyegettek a debreceni vonalon – fővárosi kollégáját pedig a 24.hu szerint úgy megverte áprilisban egy bliccelő utas, hogy három helyen is eltört a bokája.
A bántalmazások lassan mindennapossá válnak a vonatokon; a probléma súlyát jelzi, hogy a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) már a büntető törvénykönyv szigorítását követeli a döntéshozóktól.
A szervezet MTI-hez is eljutott közleményében adott tippeket a Btk. módosításához: 1-5-ről 2-8 évre emelnék a közfeladatot ellátó jegyvizsgálók elleni erőszak büntetési tételét, és további térfigyelők felszerelését kérték a vasútállomásokon, és a már forgalomban lévő szerelvényeken.

A VSZ szigorítaná a minősített esetek után járó szankciókat is: javasolták, hogy csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén 5-10 év börtönt is kaphassanak a résztvevők, a támadás hangadóját pedig 5 évtől 15 évig tartó börtönre ítélnék
A szakszervezet szerint az atrocitások során sokszor a kalauzok élete is veszélybe kerül, a megtámadott munkatársak gyakran elhagyják a pályát az átélt trauma miatt – ez pedig nagy vesztességet jelent.az amúgyis létszámhiánnyal küzdő MÁV-nak.
Ököljog a vonatokon
A vasúttársaság júniusi beszámolója szerint tavaly 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás.
„Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket.

Tovább...


A cikk eredetije: Annyian verik a kalauzokat, hogy a Btk.-t is szigorítani kellene miatta


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges