A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Amnesty International: Magyarország új mélységekbe süllyedt

via 168 Óra Online

2018. február 22. 11:22 | 0 hozzászólás

Lesújtó hangon tesz említést Magyarországról az Amnesty International éves emberi jogi jelentése – derül ki az MTI híréből. A szervezet szerint Magyarország új mélységekbe süllyedt annak a törvénynek az elfogadásával, amely az ország területén szabálytalanul tartózkodók mindegyikének visszaküldéséről, illetve a menedékkérők őrizetbe helyezéséről intézkedik, az EU-jog nyílt megsértésével.

Az AI szerint Magyarország módszeresen megsérti a menekültek, a menedékkérők és a migránsok jogait azzal is, hogy mindössze két határmenti tranzitzónát alakított ki, amelyekben naponta legfeljebb tíz menedékkérelmet lehet benyújtani. Az emberi jogi szervezet európai irodájának az igazgatója kedden levélben bírálta Magyarországot és az Orbán-kormányt a Stop Soros néven elhíresült törvénycsomag miatt is. (Két nap alatt ez már a második elítélő jelentés Magyarországról. Szerdán a Transparency International hozta nyilvánosságra az éves korrupciós jelentését, amelyből kiderül,, hogy Magyarország a második legkorruptabb ország az Európai Unióban.)

Bár az EU-tagországok fokozták erőfeszítéseiket a szabályozatlan beáramlás megakadályozására és növelték a visszaszállított emberek számát, az AI szerint ehhez olyan módszereket is alkalmaztak, amelyek rossz bánásmódnak, kínzásnak és egyéb visszaéléseknek tettek ki migránsokat a tranzit-, vagy a kiindulási országokban.  Az EU-s országok segélyekkel, kereskedelmi és egyéb eszközökkel, megfelelő emberi jogi garanciák nélkül ösztönözték a határellenőrzés szigorítására a tranzitországokat, köztük olyanokat is, amelyek dokumentált módon széleskörű és módszeres visszaéléseket követtek el a menekültek és a migránsok ellen. E gyakorlat miatt ezrek rekedtek olyan országokban, amelyekben nem kaptak megfelelő védelmet, vagy emberi jogaik súlyos mértékben sérültek. Ezrek gyűltek össze az előírásoknak nem megfelelő szerbiai táborokban.

Tovább...


A cikk eredetije: Amnesty International: Magyarország új mélységekbe süllyedt


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges