A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ajánlják, de nem teszik kötelezővé a latint

via 168 Óra Online

2013. január 9. 09:05 | 7 hozzászólás

Bár az Emberi Erőforrás Minisztériuma szerint nyelvi és kultúrtörténeti szempontok alapján egyaránt indokolt lenne a latin tanítása az iskolákban, azt még az elit képzésre szánt nyolcosztályos gimnáziumokban sem teszik kötelezővé szeptembertől.

Ezekben az iskolákban a 7. osztálytól csak választható második idegen nyelv lesz – ismerteti az Index szerdai cikkében.
A megjelent hírekkel szemben még a nyolcosztályos gimnáziumokban sem tennék kötelezővé a latin nyelv oktatását, közölte az Index kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A nyelvoktatási stratégiáról szóló fehér könyv valóban úgy fogalmaz, hogy „a nyolc évfolyamos gimnáziumok sajátossága, hogy kötelezően latint tanulnak a tanulók”, de a tárca hangsúlyozta: nincs olyan jogszabály, amely szeptembertől bárhol kötelezővé tenné a latin tanítását.

A nemrég megjelent kerettantervek szerint a latin a nyolcosztályos gimnáziumokban is csak második választható idegen nyelv lesz a 7. osztálytól. A diákok tehát ezekben az iskolákban az angol, német vagy francia mellett nemcsak egy másik élő idegen nyelvet választhatnak, hanem a latint is. A tárca szerint ezek az iskolák kiemelten tehetségfejlesztő intézményeknek számítanak, a latin nyelv tanítása pedig nyelvi és kultúrtörténeti szempontok alapján egyaránt indokolt. A tárca szerint a feladat ellátásához elegendő latintanár is van.

A nyolcosztályos középiskolákba az összesen 200 ezer gimnazista kb. 15 százaléka, 30 ezer diák jár. Az Index egyik forrása szerint a gyakorlatban nem mindenhol lesz a diák szabad választása a latintanulás. Ma is olyan a rendszer, hogy ha valaki humán vagy éppen biológia tagozatra kerül, akkor ott már helyben előírják, hogy az angol vagy német mellett a második nyelve a latin legyen – írja az MTI.


A cikk eredetije: Ajánlják, de nem teszik kötelezővé a latint


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
5 éve

Na igen, "holt" nyelv, de mégis használatos a gyógyászatban: orvosnak, gyógyszerésznek tanulók számára hasznos lehet.
Amikor én gimnazista voltam, még KÉT tagozat között lehetett választani: HUMÁN ÉS REÁL.

A humán tagozatosok latint tanultak a kötelező orosz mellett, mi reál tagozatosok franciát.
Főleg EZÉRT választottam a reált, nem mintha annyira szerettem volna a matekot, de jól jártam azzal a 2 év erős matektanulással, mert mikor harmadikban átkerültem a zenegimnáziumba,  "üdülés" volt az életem matematika, fizika, kémia terén a zenegimiben, ahol éppen ezek könnyített tantárgyak voltak. 

Szerény véleményem szerint NEM BAJ, csak hadd tanuljon "deákul", akinek ahhoz van kedve!
Amúgy annó az úri népség FRANCIÁUL beszélt egymással a "cselédség" jelenlétében, hogy ne értsék,  hogyan veszekednek pl.! :DDD

 

Babett képe

Babett
5 éve

Elit képzés. Képezik a jövő elitjeit, és lesz a pórnép. Vissza a feudalizmusba.

A latin egyébként holt nyelv.

Babett képe

Babett
5 éve

Elit képzés. Tehát képezik a jövendő elitjeit, és lesz a pórnép.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
5 éve

Ha-Ha-Ha-Ha!
Lassan a testtel, tisztelt tanár kolléga!

OFF! 

Valószínűleg egyikőnk sem nyelvtanár, de az vitathatatlan TÉNY, ha fellapozom Böhm László Zenei műszótárát, kb. 85- 90%-ban találunk olasz szavakat.
DE!
Akad szinte MINDEN oldalon  egy-két- vagy több LATIN kifejezés is!
Kapásból hoztam párat:
Pl. PSALMUS (203.o.); REGULA (208.o.); CORPUS (140.o.); és egy különlegesség, a kedvenc hangközöm!!!: "DIABOLUS IN MUSICA" (60. o.  , azaz TRITONUS - amely szintén latin! (254.o.).... És még folytathatnám!

Az viszont igaz, hogy bizony ezek a szavak erősen hasonlatosak az olasz zenei szavakhoz, és az is igaz, egy zenész nem azzal foglalkozik, MILYEN eredetű a szó, hanem hogy MIT jelent, azaz alkalmazni tudja.
Amúgy állítólag a ZENEI HALLÁS hozzásegít az adott nyelv kiejtésének megtanulásához (hanglejtése, ritmusa, tónusa) is. A lányom szintén zenetanár, és úgy beszél németül, hogy a németek sem veszik észre, hogy nem német... Ő erre gondol, emiatt van.

A matematika is stimmel, lásd ritmusok: egész, fél, negyed, nyolcad, tizenhatod, harmincketted, hatvannegyed...
A NYÚJTÓPONT jelentésénél szokott szolfézsórán kitörni a "parasztgyalázat", mennyit is ér bizonyos hangérték mellett?!... :(((
Ekkor biztos kiderül a nebuló tehetsége a matematika iránt, különös tekintettel a TÖRTEKRE!...

És akkor hol vagyunk még az "aranymetszéstől"?! ;-)

ON
 

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Hahaha... Még hogy az olaszt a latintól egy paraszthajszál... Igencsak vastagnak köllene annak lennie... Már akkor inkább az angol (ők rengeteg szót vettek át a latinból is, meg a franciából is). Én tudniiillik tanultam latint anno dacumálius.. sajnos elfelejtettem amajd az egészet, de ha olaszt hallok, akkor arra nem rímel a latin sehogy se...

Viszont a zenetanárok átképzése nem rossz ötlet.. Mondjuk matektanárrá, mert állítólag arra is igen nagy affinitásuk vala..:0))

ZSADIzene képe

ZSADIzene
5 éve

Átképezik az ÉNEKTANÁROKAT, az már úgyse kell! :(
Legalább lesz állásuk!

És még valami:
Azok legalább tudnak jórészt olaszul már (lásd: zenei műszavak olaszul vannak!), és a latint ettől csak egy paraszthajszál választja el... ;-)

Poco differential...

 

 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Honnan veszik hozzá a latin tanárokat?