A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Aggasztó, ami kiderült a kivándorló magyarok pénzküldési szokásairól

via Zoom.hu

2018. szeptember 27. 12:19 | 0 hozzászólás

Úgy látszik, sokszorosan túlbecsülte az állam, mennyi pénzt küldenek haza a külföldön dolgozók.

A magyar kivándorlók ötöde rendszeresen küld haza a családjának pénzt – a végösszeg a sejtett, ezer milliárd forintnál lényegesen kisebb lehet. Ez viszont komoly kérdéseket vett fel az ország fizetési mérlegének hitelességével kapcsolatban.

Évek óta folyik a találgatás a magyar közgazdászok, kutatók között, hogy az EU más országaiba migrált magyarok milyen összegeket küldenek haza. Egyes becslések szerint ez éves szinten elérheti a 2-3 milliárd eurót is, vagyis az ezer milliárd forintot. A sötétben tapogatózás háttere, hogy bármily meglepő, sem az MNB, sem a KSH nem rendelkezett eddig mérhető adatokkal. A mostanáig megjelent publikációk különböző becslésekre szorítkoztak – ezen bizonytalan számok alapján készült az ország fizetési mérlege. Ezt megelégelve Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatást indított, amelynek első eredményeit most publikálták a Hitelintézeti Szemlében, ám azok még inkább összezavarják az eddig sem tiszta képet, ugyanis roppant meghökkentő adatok születtek.

Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ám a szabad munkaerő-áramlás korlátai csak később bomlottak le, így a 2008-as gazdasági válság miatt 2011-12-ben indult meg igazán a külföldi munkavállalás. Igazából a kivándorlók nagyságáról sem rendelkeznek a statisztikai hatóságok pontos információval. Az első célországok Ausztria és Németország voltak – ezek a munkaerőpiacok 2011-ben nyíltak meg a magyar munkavállalók számára, emellett még jelentősebb magyar kolónia alakult ki Nagy-Britanniában. Az Eurostat 2014-es népszámlálási adatai szerint már 330 ezer magyar élt más EU-tagállamban. Nagy-Britanniába elsősorban a diplomás egyedülállók, míg német területekre szakmunkás férfiak indultak. A hazai kivándorlási adatok azért torzítanak lefelé, a sok helyen közölt becslésekhez képest, mert a kivándorló magyarok nem, vagy ritkán regisztrálják magukat idehaza kivándorlóként – ezért a fogadó országok bevándorlási adatai pontosabb képet mutatnak. Így lehetséges, hogy míg a 2011-es hazai népszámlálás szerint 143 ezer fő élt külföldön, addig a fogadó országokban már akkor 330 főt regisztráltak.

Pár tízezer család kap pénz külföldről
A Hitelintézeti Szemlében most publikált, 2017-ben készített reprezentatív magyarországi felmérés alapján elmondható, hogy a mintegy 4 millió háztartásból mindössze 67 548-ba érkeztek hazautalások, vagyis a magyar háztartások alig 1,6 százaléka érintett a külföldön dolgozók hazautalásaiban. A háztartások többségébe egy forrásból érkezett támogatás, 4435 háztartás kapott további második személytől is támogatást, de találtak 239 olyan családot, amely három különböző személytől kapott rendszeres pénzküldeményeket külföldről.

Tovább...


A cikk eredetije: Aggasztó, ami kiderült a kivándorló magyarok pénzküldési szokásairól


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges