A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Áder visszaküldte a takarékszövetkezeti törvényt

via Stop

2013. július 3. 11:51 | 5 hozzászólás

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt.

Az államfő több ponton sem ért egyet a törvényben foglaltakkal.

A múlt kedden beterjesztett és kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt jogszabálytervezetet csütörtökön fogadta el az Országgyűlés, 214 igen és 42 nem szavazattal. A múlt csütörtökön elfogadott jogszabály célja a preambulum szerint a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, mivel annak tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

Áder János köztársasági elnök leszögezi, hogy a törvénnyel nem ért egyet, a jogbiztonság elvére és a "normavilágosság követelményére figyelemmel" a törvény szövege pontosításra szorul a jogrendszerbe való beilleszkedés érdekében.

Az elnök szükségesnek tartja az Integrációs Szervezet és a Takarékbank, illetve a tagok közötti viszony szabályainak újratárgyalását a tulajdonkorlátozás szükségességének és arányosságának szempontjából.

A köztársasági elnök annak megfontolására szólította fel az Országgyűlést, hogy az abban foglaltak összhangban vannak-e az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a hitelintézeti tevékenység megkezdéséről szóló 2006/48-as irányelvével. Annak vizsgálatát is ajánlja az elnök, hogy a törvény rendelkezései indokoltak és arányosak-e és egyáltalán megfelelnek-e a tulajdonjogra vonatkozó alkotmányos követelményeknek. A részvényesi jogok maradéktalan érvényesülése érdekében az államfő vizsgálandónak tartja a törvényben meghatározott szervezetek feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályozást.

Az elnök felülvizsgálni javasolja a jogorvoslati lehetőségek korlátait és vizsgálandónak tartja a kormánybiztosnak a törvénybe foglalt jogkörét is.

Tovább...


A cikk eredetije: Áder visszaküldte a takarékszövetkezeti törvényt


Hozzászólások

nikkolaus képe

nikkolaus
5 éve

Nem véletlen a macskaköröm, kedves Katicabogár.

Vagy csak simán a szavazás után jöttek rá, hogy valami kimaradt vagy elkúrtak benne valamit. És úgy gondolták, jobb lesz inkább újra megszavazni, mintsem hogy azonnal módosítani kelljen...

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Dehogy tárgyalják! Azt is el tudom képzelni, hogy előre megegyeztek Áderrel, hogy vissza fogja dobni - csakhogy mutassák, hogy lám, lám... a köztársasági elnök végzi a dolgát a Fidesztől függetlenül....

nikkolaus képe

nikkolaus
5 éve

És akkor most mi van/lesz? Újra "tárgyalják", esetleg beillesztenek egy "és" szót, és elfogadják. Akkor meg már köteles aláírni.

Ugyan, kérem! Elnök " úr" mossa kezeit. Ő visszaküldte. De minek?!

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Tutyi-mutyi az egész amit  csinál-nak.