A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

7-es cikkely: jogi csatával húzza az időt a Fidesz

via Népszava Online

2018. szeptember 17. 10:02 | 0 hozzászólás

A magyar kormány szerint súlyos jogsértés, hogy a tartózkodást nem számolták be a szavazatokba.

Újabb fordulatot vett a Sargentini-jelentés elfogadása körüli jogi huzavona azzal, hogy az Európai Unió soros elnökségét adó Ausztria bejelentette: a soros elnökként éppen általa irányított, kormányközi Európai Tanács jogi szolgálatától kér iránymutatást a múlt heti szavazás lebonyolításának a jogszerűségéről.

Tény ugyanakkor az is: ezt a Fidesz-barát Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke kezdeményezte a szintén FPÖ-s, és Orbánékkal korántsem ellenséges külügyminiszternél.   A magyar kormány – mint arról többször írtunk – semmisnek tekinti az állásfoglalást, mert szerinte az Európai Parlament (EP) a saját szabályait és az uniós szerződés előírásait felrúgva hagyta jóvá a szöveget.

A leadott szavazatokba nem számította bele a tartózkodásokat, ami súlyos jogsértés a kabinet szerint. Az EP jogi szolgálata a szavazás előtt meghozott véleményében ezzel ellentétes álláspontot képviselt, egyebek között a testület korábbi gyakorlatára hivatkozva. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint valóban vita tárgyát képezheti, hogy az EP az EU szerződésének és a saját eljárási szabályzatának megfelelően szavazott-e. Egyik dokumentum sem tisztázza, hogy a tartózkodás leadott szavazatnak számít-e, és csak közvetve nyújt fogódzót a kérdés helyes megválaszolására.

Tovább...


A cikk eredetije: 7-es cikkely: jogi csatával húzza az időt a Fidesz


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges