A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

22 ügy, amiben a kormány előhúzta a mindent vivő kártyát

via Index

2018. december 7. 12:25 | 0 hozzászólás

Csak tessék megnézni, mit nevezett közérdeknek a kormány eddig.

Öt éve él a jogszabály, amellyel a kormány elvette a lehetőségét annak, hogy versenyszabályok miatt esetleg meghiúsuljon a nagy Fidesz-barát média-összefonódás. Eddig sem volt hiány nemzetstratégiai jelentőségre és közérdekre való hivatkozásban, ha olyan ügyletről volt szó, amit a kormány bármi áron keresztül akart vinni. Végignéztük ezeket, és bár van köztük pár meredek, a mostani testhosszal veri őket.

Szerda este olyan hír érkezett az új, kormánybarát médiaholdingról, amire még a harcedzett, NER-logikához hozzászokott közönség is felvonta a szemöldökét:

a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá nyilvánította azt az ügyletet, amellyel a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) több száz sajtóterméket bekebelezett.

Az Európai Unió sokszor fellépett már Magyarország ellen olyan lépéseket követően, melyek sértették az uniós versenyjogot, gondoljunk csak például az étkezési utalványokat forgalmazó multik kiszorítására, vagy a pálinkával és Unicummal történő adójogi kivételezésre. Míg ezek miatt eljárásokat indított az Európai Bizottság, a nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásokat a versenyjog hatálya alól kivonó törvény esetében ez nem történt meg.

A nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás nemcsak fennkölt kifejezés, hanem egy jogi kategória is, méghozzá elég lényeges. Arra szolgál, hogy az így címkézett tranzakciók kikerüljenek a versenyjog szabályai alól, amelyek minden más mezei ügyletre vonatkoznak. A parlament 2013-ban fogadta el a törvényt, ami lehetővé teszi mindezt, azóta tehát a kormány szívének kedves monopóliumok, oligopóliumok jöhetnek létre anélkül, hogy a Gazdasági Versenyhivatal belepiszkálhatna.

Tovább...


A cikk eredetije: 22 ügy, amiben a kormány előhúzta a mindent vivő kártyát


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges