Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

2000 milliárd forint válhat láthatatlanná az OEP megszűnésével

via HVG

2016. május 10. 10:27 | 1 hozzászólás

Egyelőre inkább csak találgatások vannak az OEP megszűnéséről, bár azt már biztos, hogy a jelenlegi formában nem működik majd tovább. Ami sejthető, hogy bár a bürokráciacsökkentés a fő indok, a döntési utak inkább hosszabbodnak majd a jövőben, és a szakmai kérdésekbe is sokkal jobban belefolyhat a politika. Azt pedig senki sem tudja, ettől miért lesz jó a betegnek.

Valódi haszonról még a kommunikáció szintjén sem volt szó eddig, ami azért azt sejtetheti, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) beszántása nyomán

a beteg szempontjából a legjobb esetben marad minden a régibben.

A legrosszabb forgatókönyv szerint viszont komoly forráskivonás is történhet az amúgy is katasztrofális helyzetben lévő egészségügyben.

Mi lesz most?

Megbíznak egy magas beosztású szakértőt, hogy segítsen szétválasztani az OEP feladatait a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között.

Ezt mondta Lázár János, a múlt héten, amikor a kormány döntött az OEP átszervezéséről. A feladatok nagy része az államkincstárhoz kerül, a többi pedig – egy vagy két lépésben – a minisztériumhoz. A változás miatt az OEP és a tárca több vezetője is aggályait fogalmazta meg, de Lázár szerint kompromisszum csak abban lehet, hogy milyen ütemben történjen az átszervezés.

Az OEP megszüntetésének fő indoka amúgy a bürokrácia csökkentése. Korábban egyébként e felkiáltással  71 háttérintézmény megszüntetéséről volt szó, mára azonban jelentősen leszűkült a ténylegesen megszűnő intézmények száma, viszont az OEP a listán maradt. Még úgy is, hogy az egészségügyi szakma jelentős része nem ért egyet az intézkedéssel.

Tovább...


A cikk eredetije: 2000 milliárd forint válhat láthatatlanná az OEP megszűnésével


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Mindent  központosítanak, hgy  még  többet tudjanak rabolni. Úgy  tűnik lyukas a zsebük, vagy nagyon  telhetetlenek. Hogy  miért lesz  jobb  a betegnek, nem kell sokáig  szenvednie, előbb  elpusztul, mint  gondolná....