A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

1,35 millió dolgozó csak álmodhat a 215 ezres nettó bérről

via Mfor.hu

2018. november 24. 15:02 | 1 hozzászólás

„1,35 millióan jó eséllyel csak álmodhatnak a 215 ezres nettó bérről. Ők ugyanis olyan megyékben dolgoznak, ahol ettől - akár jelentős mértékben is - elmarad a jellemző átlagkereset. 2014-ben még "csak" 1,23 millióan voltak számításaink szerint. Vagyis egyre többen keresnek az átlagbértől elmaradó összeget.”

A legfrissebb adatok szerint az átlagos nettó bér 215 ezer forint volt szeptemberben. A statisztikai "szépségei" miatt ez az összeg azonban nagyon sok dolgozó számára csak álom.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint Magyarországon szeptemberben átlagosan nettó 215 ezer forintot vihetett haza egy alkalmazott, aki legalább 5 főt foglalkoztató cégnél dolgozott. Mivel ezzel az adattal a harmadik negyedév lezárult, megyei lebontásban is friss információk állnak rendelkezésre.  A megyék rangsorát illetően nem történt változás a korábbiakhoz képes: az élen Budapest szerepel nettó 270 292 forinttal, mögötte 221 963-mal pedig Győr-Moson-Sopron megye. Ellenben a legkevesebb bérért továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgoznak az alkalmazottak, átlagosan 150 956 forintért.

A legmagasabb és legalacsonyabb nettót regisztráló megyék között 79 százalékos a különbség. Vagyis egy fővárosi alkalmazott ennyivel többet vihet haza, nominálisan közel 120 ezer forinttal keres többet egy Szabolcs megyeinél.

Utóbbi felzárkózása ugyan az elmúlt negyedévekben elkezdődött, hiszen az országos átlagnál nagyobb mértékű bérnemelkedés mutatható ki. Ám ez jó eséllyel nagyobb részben köszönhető a közfoglalkoztatási programok szűkítésének, mint a munkaadók bőkezűségének. A közmunkások minimálbérnél is alacsonyabb fizetése ugyanis lefelé húzza a statisztikát, főként az olyan megyékben, ahol kiemelkedő mértékben támaszkodik a piac az állami foglalkoztatási programokra.

Tovább...


A cikk eredetije: 1,35 millió dolgozó csak álmodhat a 215 ezres nettó bérről


Hozzászólások

kismacika képe

kismacika
4 hónapja

Ezzel a 215 ezer forintos nettó átlagbérrel csak hergelik az embereket. Tudjuk, mit takarnak az átlagszámok, de akkor is bosszantó.