A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Vendégírás: Európa, aggyá' pénzt!

via Kolozsvári Szalonna

2017. január 24. 11:36 | 0 hozzászólás

Jelen dolgozatunkban a madárinfluenza kapcsán vonunk le messzemenő következtetéseket. Mindannyian hallottunk a honi baromfiállományt sújtó betegségről, hallunk a több tízezres nagyságrendű kényszervágásokról, halljuk az előrejelzéseket, miszerint mind a baromfihús, mind a tojás ára emelkedhet.

Nem gondoljuk természetesen, hogy ezért Orbán Viktor volna a felelős, vannak előre nem látható, vis maior esetek.

Viszont tegnap egy eldugott, szinte mínuszos hír ütötte meg szemünk:

A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását – közölte hétfőn a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel. A szaktárca tájékoztatása szerint az Európai Unió szabályozása lehetőséget biztosít arra, hogy egészségügyi vagy járványügyi szempontból indokolt esetekben be lehessen avatkozni a belső piac működésébe és különleges, egyedi válságintézkedéseket hozhasson az Európai Bizottság. Ezért Magyarország tekintettel a jelentős mértékű ágazati nehézségekre kéri a mechanizmus alkalmazását az uniótól – a kérést Nagy István, az FM parlamenti államtitkára hétfőn Brüsszelben a Mezőgazdasági és Halászati Miniszteri Tanács ülésén terjeszti elő.

Igen, jól értelmezik a hírt, óriási problémákat okoz nekünk a madárinfluenza, ezért Brüsszelhez fordulunk. Ja igen, nyilván értesültek már róla, Brüsszel az a város, ahol rengeteg elmebeteg és/vagy gazember szorgoskodik azon, hogy a mi kis tejjel-mézzel folyó Kánaánunkat tönkretegye.

A madárinfluenza miatt január közepéig mintegy 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak, közölte korábban Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója – olvashatjuk még a hírben.

Itt válasszuk kétfelé gondolataink további menetét! Az egyik ág legyen a fentebb említett hárommilliárd forintnyi összeg!  Nem tagadom, hárommilliárd forint óriási összeg, egészen biztosan soha ennyi pénzem nem lesz, és szinte biztos vagyok abban is, hogy a nyájas olvasóknak sem. A hárommilliárd forint nemzetgazdasági, költségvetési szempontból viszont pipafüst. Vagy legalábbis annak kéne lennie. Pláne akkor, ha tudjuk – és a mindent elárasztó kormánypropaganda alapján tudhatjuk -, hogy Magyarország gazdasági csoda színhelye, a fejlődésnek még a képzelet sem szabhat határt. Csak ezeknek az örömhíreknek a tolmácsolásán 245 köztisztviselő szorgoskodik Rogán Antal minisztériumában, és költ el kampányonként súlyos milliárdokat. De egyébként is úgy repkednek hazánkban a tíz-húsz-ötvenmilliárdok, mint fülledt nyári estéken a szerelmes fecskék. Mindenesetre – gazdasági csoda ide vagy oda – a sok rettentő fontos dolog mellett a baromfitenyésztéssel foglalkozó, és nagy bajba került termelők megsegítésére most épp nem akad forrás…

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Vendégírás: Európa, aggyá' pénzt!


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges