A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Vége a „csodanövekedésnek"

via Egyenlítő blog

2013. augusztus 14. 23:33 | 3 hozzászólás

El sem kezdődött, de már véget is ért a növekedési fordulat Magyarországon. A legfrissebb KSH becslés szerint, a második negyedévben az előző negyedévhez képest mindösszesen 0,1 százalékkal bővült a gazdaság.

Ráadásul pont ekkora értéket csíptek le az első negyedéves adatból, ami azt jelenti, hogy ugyanott tartunk, mint pár hónappal ezelőtt. A száraz időjárást pedig az első negyedéves adatot húzó mezőgazdaság szenvedi meg. Így azt sem lehet kizárni, hogy a harmadik negyedévben már ismét visszaeséssel fogunk szembesülni.

A burokban élő Fidesz képtelen belátni, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika mellett elképzelhetetlen a gazdasági növekedés. Ezt bizonyítják a friss KSH adatok is. Bár az éves index öt negyedév után végre pozitív tartományban került (év/év alapon 0,5 százalékos növekedés), ez inkább csak a tavalyi év nagyon gyenge teljesítményének köszönhető. A szezonálisan kiigazított adatok (év/év alapon 0,2 százalékos növekedés) pedig azt mutatják, hogy Magyarországon minden van, csak éppen a várva várt növekedési fordulat maradt el.

A gazdasági teljesítményt jól tükröző negyedéves adat (2013 első negyedévéhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdasági teljesítmény) is ezt igazolja. Ráadásul utólagos korrekció után, könnyen 0 százalékra eshet ez az érték, ami azt jelentené, hogy a magyar gazdaság egy negyedév után ismét leállt.

A második negyedéves adat azt is jól bizonyítja, hogy az első negyedéves „elrugaszkodás" a bázishatásnak volt köszönhető, azaz 2012 utolsó negyedévében (és az év egészében) annyira rosszul teljesített a magyar gazdaság, hogy onnan már nem volt lejjebb. Három hónap után viszont negyedév/negyedév alapon, már ki is fújt ez a hatás.

Részletes adatok hiányában, nehéz megmondani, hogy mely komponensek járultak hozzá a vártnál gyengébb negyedéves teljesítményhez. Valószínűsíthető, hogy továbbra is a mélyponton lévő beruházási kedv miatt nem volt növekedés 2013 elejéhez képest.

Tovább tetézi a bajt, hogy júliusban és augusztus elején gyakorlatilag nem volt eső, emiatt a mezőgazdaságot komoly károk érték – hasonlóan a tavalyi évhez. A tavasszal bejelentett Varga-csomagok (tranzakciós díj emelése, egyszeri befizetés a bankok részéről) pedig a beruházásoknak nem kedveznek. A legújabb devizamentő csomag hatásait is nehéz lesz megbecsülni, amennyiben az komoly terhet rak majd a bankokra.

A fogyasztásra viszonylag kedvező hatással lehet a további rezsicsökkentés (ezt már többször belebegtették), valamint a tanári bérek emelése, viszont ezek hatása már inkább az utolsó negyedévre, valamint 2014-re tehető, így nem elképzelhetetlen, hogy a harmadik negyedévben majd egy negatív előjelű GDP adattal fogunk szembenézni negyedéves alapon (éves alapján a bázishatás miatt továbbra is pozitív tartományban maradunk).

Egy valami biztos: az adatok alapján nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy nincs növekedési fordulat Magyarországon, és a jelenleg kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai környezetben ez elképzelhetetlen lesz. Lehet tündérmesébe illő fordulatról papolni, ettől még az adatok és a tények azt támasztják alá, hogy Magyarország továbbra is komoly strukturális problémákkal néz szembe.

A mi véleményünk

Ha tetszett a poszt, kérjük szavazz az Egyenlítő TV-re,  a Goldenblogon. Csak két kattintás (a rendszer megbízható, nem kell tőle tartani)!

http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=4391


A blogbejegyzés eredetije: Vége a „csodanövekedésnek"


Hozzászólások

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Nincs. Dehát akik kommunikálnak - ők nem a valóságban élnek?

Citoyen képe

Citoyen
5 éve

A valóság és a kommunikáció sajnos köszönő viszonyban sincsenek egymással...

klara5 képe

klara5
5 éve

Miből is lenne gazdasági növekedés? Gyakorlatilag nincs belföldi kereslet! Aki éppen vásárolna is valamit, mert esetleg van kicsike forrása, az se költ pénzt itthon.... elutazik külföldre, és ott vásárol. Mintha visszatért volna a régi rendszerváltás előtti világ, a Gorenjével a trabant tetején...