A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Varga Mihály az unortodoxia útján építi a választási költségvetést

via Ténytár

2013. június 27. 10:44 | 0 hozzászólás

Folytatódik a választási költségvetés és az osztogatás előkészítése, ehhez pedig Varga Mihálynak a korábban már kitaposott unortodox gazdaságpolitika ösvényére kellett lépnie. A tíz nappal ezelőtt bejelentett második Varga-csomagot máris módosították.

A bankoknak pedig a 7 százalékos önkormányzati adósságátvállalás helyett  egy egyösszegű pótlólagos adót kell befizetniük a költségvetésbe az első 5 hónapban kiesett tranzakciós bevételek után, így a korábban becsült 30-40 milliárd forint helyett megközelítőleg 75 milliárd forintot.

Miközben a kormány tovább sarcolja a bankokat, ezzel növelve a kiszámíthatatlanságot és rombolva a gazdasági klímát, sorjában szivárognak ki az információk arról, hogy mire is kell a többletforrás:  kezdetben demográfiai programra, nyugdíjemelésre, valamint további rezsicsökkentésre (a kieső áfabevételek miatt ez is hatással van a költségvetésre). Így szinte már biztosra vehető, hogy a Varga-csomagok - még több is várható - a jövő évi választási költségvetésnek készítik elő a terepet.

Kell a pénz...


A mindenkori kormányok egyik legnagyobb problémája volt, hogy a választások előtt hogyan osztogassanak úgy, hogy közben nem szalad meg a költségvetési hiány. 2010-ben erre nem volt lehetőség a válság és a külföldi szigor miatt, előtte viszont visszatérő momentum volt, hogy a költségvetési hiány növekedésének terhére végül az osztogatás mellett döntöttek a kormányok (1994,1998, 2002, 2006).

Most, hogy kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, talán mégse kellene vissza kerülni 2014-ben, ezért a választási költségvetésre - a győzelmi esélyek növelésének érdekében - csak és kizárólag úgy van lehetőség a szűk mozgástér mellett, hogy vagy a bevételeket kell növelni, vagy a kiadásokat kell csökkenteni. Utóbbira pont a választások előtt nincs lehetőség, hiszen a szociális ellátórendszer, vagy más támogatások megvágása érzékenyen érintené a különböző társadalmi  csoportokat. A szavazatmaximalizálásra törekvő politikusok ezért inkább a bevételek növelését választják. A bevételeket viszont úgy kell növelni, hogy az lehetőleg minél kevésbé érintse a háztartásokat, vagy csak közvetve, másra terhelve a felelősséget. Ennek ékes példája a bankrendszer agyonadóztatása, hiszen a devizaadósság felfutásában játszott szerepük miatt nem túl népszerűek manapság, ráadásul pénz is van ebben a szektorban. Az, hogy a bankok áthárítják a bankadót és a tranzakciós adót, már másodlagos, hiszen ezt a pénzügyi műveltséggel nem rendelkezők kevésbé értik meg.

Tovább...
 


A blogbejegyzés eredetije: Varga Mihály az unortodoxia útján építi a választási költségvetést


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges