A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újabb unortodox megoldás: diploma nyelvvizsga nélkül

via Ténytár

2013. október 9. 11:21 | 0 hozzászólás

A Felsőoktatási Kerekasztal javaslatára egyes szakokon akár nyelvvizsga nélkül is lehet majd diplomát szerezni.

Az indoklás szerint olyan szakokról van szó, ahol „nem létszükséglet vagy másodlagos" a nyelvtudás. A stratégia ezért felülvizsgálná a diplomaszerzés nyelvvizsgák letételéhez kötött követelményeit képzési szintenként és területenként.

A kerekasztal szerint a felsőoktatásban végzők egyötöde a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg időben a diplomáját, és ezt sok esetben nem is pótolják utólag. A probléma főleg a kisebb vidéki egyetemeket és főiskolákat érinti. Azonban a könnyítés biztosan nem segít a magyarok gyatra nyelvtudásán, hozzátéve persze, hogy egy nyelvvizsga sem jelent automatikusan megfelelő nyelvismeret.

Az Eurobarometer kutatása alapján sereghajtók vagyunk az unión belül az idegennyelv-ismeret tekintetében. De a népszámlálás sem mutat túl kedvező képet a társadalom nyelvtudásáról. (Szintén megjegyezve a felmérések korlátait, mivel önbevalláson alapulnak.)

A probléma azonban ennél sokkal mélyebben van, ezért is hiányzik évek óta egy megfelelő nyelvstratégia, amely a közoktatástól a felsőoktatáson keresztül a felnőttképzésig orvosolni próbálná a terület hiányosságait. A lassan egy éve nyilvánosságra hozott Fehér Könyv nem feltétlenül ad megoldást. Ez többek között a nyelvek „komplexitás” szerinti sorba rendezését és tanítását tartalmazza, de úgy tűnik lesz a mostani alapszintnél alacsonyabb nyelvvizsgaszint is, amely a szakmunkások nyelvtudását statisztikázhatná.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Újabb unortodox megoldás: diploma nyelvvizsga nélkül


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges