A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újabb támadást tervez a kormány a kiskerláncok ellen

via Ténytár blog

2017. március 10. 10:08 | 2 hozzászólás

Csak parkolásért 20 milliárd forintot szednének be az áruházaktól, ezen felül szabályoznák, hogy mennyit költhetnek reklámokra, kötelezhetnék a cégeket új munkaerő felvételére, növelniük kellene a hétvégi bérpótlékot, és még az ingyenes buszjáratokat is megsarcolnák.

Egy március elején kiszivárgott tervezet alapján a magyar kormány ismét nekimenne a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncoknak. Csak parkolásért 20 milliárd forintot szednének be az áruházaktól, ezen felül szabályoznák, hogy mennyit költhetnek reklámokra, kötelezhetnék a cégeket új munkaerő felvételére, növelniük kellene a hétvégi bérpótlékot, és még az ingyenes buszjáratokat is megsarcolnák.

Nem ez az első eset, hogy a magyar kormány különadók és más módszerek útján megpróbálja ellehetetleníteni a külföldi tulajdonban lévő áruházakat, 2015-ben azonban az Unió nyomására kénytelen volt meghátrálni a kormány, mivel a progresszív terhek számos ponton sértették az uniós versenyjogot. Várhatóan a forgatókönyv hasonló lenne 2015-höz: a törvény beterjesztése/elfogadása esetén Brüsszel kötelezettségszegési-eljárást indítana Magyarország ellen, amelynek eredménye az lenne, hogy vagy vissza kellene vonni a törvény csomagot, vagy finomítani kellene azt.

Ezt tervezi a kormány?

Az Index mutatta be azt az előterjesztést, amely alapján új különadóval és szabályozó eszközökkel a kormány ismét nekimenne a külföldi tulajdonban lévő áruházláncoknak.  Az internetes újság megkeresésére a Miniszterelnökség sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta az előterjesztést. Lázár János azonban több utalást is tett arra a 81. kormányinfón, hogy a kormány valóban tervez valamit a kiskereskedelmi láncok ellen, de nem pontosan azt, ami az Indexen kiszivárgott. De mi is derült ki az Indexen bemutatott anyagból?

Talán az összes tétel közül a legfontosabb a környezethasználati díj lenne a parkolókra, amelyből 20 milliárd forint bevételt remél a kormány. Azt Lázár János sem cáfolta, hogy valamilyen módszert találni kell arra, hogy a nagyobb multik által okozott környezetterhelést valamivel ellensúlyozni kellene (parkolók), de részletekbe nem ment bele a miniszter. 

Paródiába illő, hogy a kormány környezetterhelés címen vetne ki különadót, miközben Budapesten komoly környezetkárosítást hajtott végre zöldterületek valóságos letarolásával. 

A kormány szabályozná a nagyobb áruházláncok reklámköltségeit is, a napi fogyasztási cikkeket áruló cégek bevételeik maximum 0,5 százalékát költhetnék reklámokra. A kormány érvelése szerint ezzel tudatosabban választhatnának a fogyasztók a termékek közül, és a kisebb cégek sem kerülnének versenyhátrányba. A környezetterhelés ennél a pontnál is előjött, mivel a tervezet alapján a kormány úgy gondolja, hogy az ingyenes buszszolgáltatás is reklámtevékenységnek minősül, ráadásul amellett, hogy befolyásolják a fogyasztókat, még a környezetet is szennyezik (elsősorban a Tesco-buszokra gondolhatnak).

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Újabb támadást tervez a kormány a kiskerláncok ellen


Hozzászólások

Hardi-Tót képe

Hardi-Tót
2 éve

Ezért tartunk ott, ahol tartunk.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

A fene egye meg a sok lusta Kapcsolatost! Ha már képtelenek vagytok ERRE a disznóságra is reagálni, legalább olvassátok el az eredeti írás hozzászólásait:
http://tenytar.blog.hu/2017/03/10/ujabb_tamadast_tervez_a_kormany_a_kiskerlancok_ellen

Az egész beírásokhoz jómagam még csak azt teszem hozzá, hogy a CBA sokkalta drágább, mint a Tesco.
Csak tudnám, mire fel?! :(((

Nektek jó ez? Akkor menjetek csak a CBA-ba! :P