A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Újabb kiváló ötlet Hoffmanntól: használhatatlan nyelvvizsga

via Egyenlítő blog

2012. november 24. 09:07 | 0 hozzászólás

November elején írtunk arról, hogy az oktatási államtitkárság egyik kiszivárgott háttéranyaga azt javasolja: a német legyen az első tanult idegen nyelv, az angol csak a második. Megmutattuk, hogy az ötlet miért baromság, illetve jeleztük azt is, hogy sajnos – már ami a nyelvtanulást illeti – nem az a legnagyobb gondunk, hogy mi legyen az első és a második tanult idegen nyelv.

A történetnek sajnos nincs vége. A tervezet egy új, az alapfokúnál is alacsonyabb szintű nyelvvizsgát akar bevezetni. Az új „szintet” elsősorban szakiskolásoknak javasolja az államtitkárság. Az új szintet az uniós referencia rendszer átvételével magyarázzák. Gyakorlati haszna ugyan zéró, viszont egész biztos jól mutatna – az egyébként elkeserítő – statisztikákban.

Lehet persze megint az EU-ra kenni az egész ötletet, de a helyzet az, hogy a nyelvvizsgáknál jelenleg is megjelölik a KER-szinteket: a B1 az alap, a B2 a közép, a C1 a felsőfokú nyelvvizsgának felel meg. Ezért az újdonság az lenne, hogy nyelvvizsgát adnának annak is, aki az alapfokú vizsgaszintet sem éri el.

Gyakorlati haszna ugyan nincs, de a statisztikákban jól mutat

Az minden estre biztos, hogy nagyra törő álmai a szakmunkástanulók nyelvoktatásával kapcsolatban nincsenek Hoffmann Rózsának: a tanulók ugyanis mindössze heti kétszer 45 percben tanulnának idegen nyelvet (jelenleg a szakiskolák majdnem kétharmadában heti három nyelvórát tartanak), arra pedig végképp nincs lehetőség, hogy a diákok egy második idegen nyelv tanulását is elkezdjék.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Újabb kiváló ötlet Hoffmanntól: használhatatlan nyelvvizsga


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges