A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ténytár blog: Uniós pénzekből épít kártyavárat a kormány

via Ténytár blog

2016. február 8. 10:11 | 0 hozzászólás

A magyar kormány még 2015 őszén jelentett be egy nyolc pontból álló akciócsomagot annak érdekében, hogy 2016-ban is fenn tudják tartani a gazdasági növekedés dinamikáját.

A csomag lényegében arról szól, hogy 2016-ban az uniós kifizetéseknek meg kell közelíteniük a 2000 milliárd forintot, amire azért lenne szükség, mert 2015-ben rekordnagyságú összeget sikerült felhasználni, megközelítőleg 2500 milliárd forintot. 

Mivel még Lázár János sem tartotta reálisnak, hogy sikerül elérni ez az összeget, ezért 2016 januárjában újabb bejelentést tett arról, hogy a kormány további intézkedéseket fogad el annak érdekében, hogy a 2000 milliárdos célkitűzés teljesülni tudjon. A miniszter ezzel azt is elismerte, hogy feszített tempóban akarják felhasználni az uniós forrásokat, amelynek végeredménye lehet, hogy 2019 elejére sikerül minden pénzt felhasználni

A sietségnek az az oka, hogy 2015-ben már megmutatkoztak a magyar gazdaság gyengeségei, és a látványos 2014-es növekedési ütem vesztett a dinamikájából. Ráadásul az előrejelzések egyöntetűen azt mutatták, hogy a növekedési ütem lassulása 2016-ban is folytatódni fog.

Hova a nagy sietség?

Lázár János még januárban jelentette be, a kormány kész további intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy idén az uniós pénzek kifizetésének értéke elérje a 2000 milliárd forintot. A miniszter szerint erre minden lehetőség adott, mivel a 2014-2020-as ciklusra már megjelent 3500 milliárd forint pályázat. Lázár János egyúttal azt is elismerte, hogy az uniós források lehívása feszített tempóban fog zajlani, és nem elképzelhetetlen, hogy 2018 végére, 2019 elejére a 2014-2020-as költségvetési ciklus összes forrását lehívják. Ez azt jelentené, hogy 2020-ra már nem maradna uniós pénz, amit le lehetne hívni, de az azt követő három évben is kevesebb pénz lenne függetlenül attól, hogyan alakul a következő költségvetési ciklus, mivel az n+3 szabály értelmében a mostani ciklus pénzeit egészen 2023-ig fel lehet használni. 

A szakértők többsége szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a kormány rekordgyorsasággal fel tudná használni az uniós pénzeket. Eddig egyszer sem volt arra példa, hogy egy EU tagország ilyen gyorsan fel tudta volna használni a forrásokat, és a mostani tervek alapján sem készülnek erre. 

Természetesen semmi sem lehetetlen, hiszen 2015-ben sikerült Magyarországnak 2570 milliárd forint uniós forrást felhasználni, ráadásul a 2014-2020-as ciklusban reálértéken számolva kevesebb pénz is jut Magyarországnak. 

Hogy Lázár János terve mennyire ambiciózus, azt jól szemlélteti a portfolio.hu ábrája is:

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Ténytár blog: Uniós pénzekből épít kártyavárat a kormány


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges