A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ténytár blog: Liget-projekt – Csak blöff a mostani leállás?

via Ténytár blog

2016. július 19. 11:26 | 0 hozzászólás

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója megígérte: egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat pedig át fogják majd ültetni.

A fairtást hónapok óta akadályozó Ligetvédők szerint a bejelentés csak blöff, mivel az, hogy egészséges fát nem vágnak ki, szerintük nem jelent mást, mint azt, hogy hamarosan előtérbe kerülnek azok a szakértők, akik jó pénzért és meggyőződésből kiadják majd az összes szabálytalanul kivágandó fa beteggé nyilvánításáról szóló szakvéleményt.

A vita nem azon van, hogy ne kellene átalakítani, megújítani a Ligetet. A probléma az, hogy mindenféle társadalmi vita mellőzésével estek neki az építkezéseknek. Hiába állítják, hogy nem fognak egészséges fákat kivágni, csak átültetés lesz, ez a megoldás drága és nagyon időigényes, ezért biztos, hogy trükközésekbe fognak kezdeni, nehogy csúszásba menjen át a projekt.

Liget-projekt és a ligetvédők

Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa 2015 októberében jelentette be, hogy a kormány véglegesítette a múzeumi negyed tervezetét. Előzetesen a projektre 200 milliárd tett félre a kormány, és az akkori tervek szerint az építkezés első szakasza 2018 tavaszára, második üteme pedig 2019-re fog elkészülni. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a park megújításának a munkálatai 2017-ben fognak elkezdődni és 2019-ben akarják átadni,

Mindezzel párhuzamosan építenék át a Nyugati pályaudvar mögötti területet a Liget-projekt keretében, amelyre a Népszabadság értesülése szerint a kormány már áldását is adta, a beruházás költségét pedig jelenleg 215 milliárdra taksálják. Felmerülhet a kérdés, hogy nem lenne-e értelmesebb dolog, ha a múzeumnegyedet a Nyugati pályaudvar mögé húznák fel, a Városligetet pedig békén hagynák? A Népszabadság birtokába jutott számításokból kiderül, hogy a Liget-projekt mellett futó, azt esetleg részben, vagy akár egészben kiváltó beruházás valamivel több mint 55 milliárd forintból lenne kihozható. De nem, inkább költsünk el alsó hangon 415 milliárdot.

Amellett azonban, hogy rengeteg pénzt költünk a beruházásra, más problémák is felmerültek a projekttel kapcsolatban: a zöldek azon kívül, hogy ellenzik a Városliget beépítését, felhívták a figyelmet arra, hogy maga a felújítás is már sok fa kivágásával járna. Az elmúlt hetekben a tiltakozó akciók közepette sok erőszakos fellépés is történt, leginkább a kopasz véglegényeknek köszönhetően, akik mint „biztonsági szolgálat” „ügyeltek a rendre.”

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a tiltakozók elérték a céljukat, egyelőre ugyanis leálltak a fák kivágásával. A Városliget Zrt. műszaki igazgatója, Sághi Attila pár napja közölte a Lokálnak adott interjúban: ezentúl egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget-projekt építkezései miatt, sőt az érintett fákat át fogják ültetni.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Ténytár blog: Liget-projekt – Csak blöff a mostani leállás?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges