A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ténytár blog: Jól kibélelték pénzzel a Fidesz „álciviljeit”

via Ténytár blog

2017. május 24. 09:33 | 0 hozzászólás

Májusban derült ki, hogy a magyar állami Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM) tavaly 508 millió forint támogatást adott a CÖF mögötti alapítványnak. Ennek köszönthetően a kormánybarát CÖF a parlamenti pártoknál is erősebb szereplő lehet a kampányban.

Ráadásul év végén kapták a pénzt, és november 20-ig használhatják fel, ami azt jelenti, hogy a választásokat megelőző majdnem teljes évben lesz forrás bármire, ami csak az anyapárt fejéből kipattan.

500 milliós támogatás

Májusban derült ki, hogy a magyar állami MVM Zrt. tavaly 508 millió forint támogatást adott a CÖF mögötti alapítványnak.

A magyar politikában ez rengeteg pénzt jelent, még a parlamenti pártok sem gazdálkodhatnak ennyiből. 2016-ban így alakult a pártok állami támogatása: Jobbik (476 millió forint), MSZP (427 millió forint), LMP (174 millió forint), Együtt (134 millió forint), DK ( 132 millió forint), Párbeszéd ( 107 millió forint), MLP (71 millió forint).

Ebből is látszik, hogy a kormány mellett kampányoló CÖF a parlamenti pártoknál is erősebb szereplő lehet a kampányban. A bő félmilliárd még a nagy felforgatónak tartott Soros György által Magyarországon elköltött pénzzel is összemérhető, az Open Society Foundation ugyanis évente nagyjából egymilliárd forintos támogatást oszt szét a támogatott szervezetek között.

A CÖF kommunikációjában az szerepel, hogy 2016-ig nem kapott támogatást állami cégtől. Most a friss közleményük szerint ez meg is állja a helyét, hiszen a „2016-ig-ban nincs benne maga 2016”, amikor is érkezett az MVM-támogatás. Ráadásul év végén kapták a pénzt, és november 20-ig használhatják fel, ami azt jelenti, hogy a választásokat megelőző utolsó teljes évben lesz forrás bármire, ami csak az anyapárt fejéből kipattan.

A CÖF ekkora pénzből a nyilvános beszámolói és közlései alapján eddig soha nem gazdálkodhatott, viszont a múltkor is a választások előtt ugrott meg a támogatottsága. Ugyan akkor nehéz lenne kideríteni, hogy az MVM Zrt. egymagában megfinanszírozta a CÖF-öt, vagy ez csak egy része a szervezethez befolyó pénznek. Az Index közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt., mint két nagy állami cég, kiket támogattak mostanában.

Egyébként a  444-nek a fejlesztési minisztérium azt írta: „A Magyar Villamos Művek Zrt. társadalmi felelősségvállalási aktivitását nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi. A kérdéses támogatást is saját hatáskörben nyújtotta. A társaság számos közhasznú tevékenységet támogat, így 2016-ban többek között a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványét is”.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Ténytár blog: Jól kibélelték pénzzel a Fidesz „álciviljeit”


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges