A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ténytár blog: Alkotmányos bukta: jöhet a hazaárulózás

via Ténytár blog

2016. november 9. 10:21 | 0 hozzászólás

Sok hűhó semmiért. Így lehetne nevezni a hetedik alkotmánymódosítás körüli mizériát, amelyet kedd délelőtt a Jobbik és az MSZP tiltakozása, a DK távolmaradása és az LMP nem szavazata mellett nem fogadott el a parlament.

Elment tehát 15 milliárd adóforint, úgy, hogy egy érvénytelen népszavazásra benyújtottak egy alkotmánymódosító javaslatot, összecsaptak körülötte, míg végül az is elbukott, és nem maradt más, csak pártpolitikai csatározás a romokon.

Hol voltak a támogatók?

Ahhoz, hogy a módosítás átmenjen, „nagy kétharmad” kellett volna, tehát mind a 199 képviselőnek a kétharmada, vagyis 133 képviselő igenje. A Fidesz-KDNP-frakció jelenleg csak 131 képviselővel rendelkezik, tehát két honatyát még mindenképp meg kellett volna nyerni, hogy a hetedik módosítás átmenjen.

Nem tűnt ez egyáltalán lehetetlennek, hiszen a kormányoldal szerint jobbikos és LMP-s politikusok is elfogadhatónak tartották a módosító szövegét. Persze az LMP-nek és a Jobbiknak is voltak kifogásai: a Jobbik, mint ismert a letelepedési kötvények megszüntetésétől tette függővé szavazatát, az LMP szerint pedig nem old meg semmilyen problémát a tervezet.

Ugyanakkor például Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzője sem tartotta kizártnak, hogy a nemzeti szuverenitást figyelembe véve a politikusok átgondolják majd álláspontjukat, és végül igennel szavaznak.

A jobbikos Mirkóczi Ádám szerint az sem volt kizárt, hogy a Fidesz megpróbál ellenzéki képviselőket megvenni, ám mint az eredményből látszik, erre nem került sor.

Amióta a Fidesznek nincs kétharmada nem olyan egyszerű ez az alkotmánymódosítósdi. Nem ez az első eset, hogy nem ment át a módosítás.

Nem ment át például a parlamenten a földforgalmi törvény kétharmados többséget igénylő módosítása 2015 novemberében. A parlament Győrffy Balázs fideszes képviselőnek, az agrárkamara elnökének javaslatára elfogadta a földforgalmi törvény módosítását 128 igen szavazattal. Az előterjesztés kétharmados többséget igénylő – a sarkalatosságra vonatkozó – passzusa viszont nem kapta meg a kellő szavazatot, mert csak a kormánypártok támogatták.

Szintén 2015-ben szavaztak a közigazgatási törvény módosításáról és a jogállási törvények módosítójáról. Ekkor csak az egyiket sikerült elfogadni, mivel a döntés a jelen lévő képviselők kétharmadát igényelte. 131 igen és 65 nem szavazattal átment a közigazgatási törvény módosításáról szóló javaslat, de csak azért, mert egy ellenzéki képviselő hiányzott az ülésről. A jogállási törvénnyel kapcsolatos módosító viszont nem ment át, és nem is az ellenzék miatt, hanem azért, mert Kósa Lajos a frakciójával ellentétesen szavazott.

A szavazás után persze öröm ült ki az ellenzék arcaira, többen tapsoltak, papírokat tartottak a magasba és egy molinót is kifüggesztettek. Hiszen ritkán sikerül a Fidesz-gépezetnek gátat szabni.

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Ténytár blog: Alkotmányos bukta: jöhet a hazaárulózás


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges