A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szele Tamás: Ponyvaregény

via K.Úr.Ír blog

2014. február 22. 11:18 | 0 hozzászólás

Ha én kiadói szerkesztő volnék – írók, mondassatok hálaadó misét a Bazilikában, mert nem vagyok az – ezt a kéziratot úgy vágnám a szerzőjéhez átírás végett, hogy beleremegne a város Csepelig. Igen, kérem, a tegnap nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésről van szó, mely Gyurcsány Ferencre és az őszödi beszédre vonatkozik.

Ugyan szerintem ez nem jelentés, hanem műfajilag ponyvaregény, de annak is a pocsékabbja: srácok, hát nem tudtatok valami életszerűbbet kitalálni?

Nem jelentés, mert a jelentés rendszerint jelent valamit, ezzel szemben ez semmit sem mond az olvasójának. Adat nincs benne, még a legközelebb az évszámok állnak az információ fogalmához, de beláthatjuk: azokat nem lehetett titkosítani, lévén a Gergely-naptár viszonylag nyilvános, közhasználatú dolog. A cselekményszövés azonban kritikán aluli. Ilyen ostoba klapanciát csak egészen tehetségtelen, harmatos kezdők szoktak elkövetni, azt is az irodalmi önképzőkörben, de nekik sem szokták megengedni, hogy felolvassák, közzétegyék, tekintettel testi épségükre és a közjóra. Mit is mond a névtelen szerző?

Azt állítja, miszerint az őszödi beszédet maga Gyurcsány Ferenc tétette volna közzé, kalandos utakon, ungon-berken át eljuttatva a „Guevara” fedőnevű célszemélyhez, aki Rózsa Flores Eduardo lett volna. Ő aztán tovább postázta volna a JobbikNetnek, akik átpasszolták a Fideszhez, azonban menet közben visszakerülhetett Eduardóhoz, tőle a Kossuth rádióba ment, de útba esett az Inforádió is a motoros pizzafutárnak, aki a CD-t vitte. A történetből hiányoznak a kalózok, a titokzatos, lefátyolozott arcú, fekete hölgyek, a zombik, az aranyásók és nincsen benne dzsinn sem. Márpedig rendes ezeregyéjszakai mese dzsinn nélkül nem sokat ér, beláthatjuk. Aki nem hiszi, járjon utána, itt van az egész harmadosztályú kalandregény és itt található az összefoglaló jelentés is, ha valaki nem kívánna elmélyedni a legendáriumban.

A szerzőnek még nagyon sokat kéne tanulnia a ponyvairodalomról, mint szakmáról és az életről, mint olyanról. Ugyanis csak az a fikció élvezhető, aminek van legalább némi valószínűsége. Ha azt akarom elhitetni az olvasóval, hogy a főhős Alaszka hómezőin bolyong és épp nem tudja eldönteni, megfagyjon-e vagy inkább éhen haljon, az a minimum, hogy életszerűen leírom a farkasok üvöltését, a pillanatot, mikor kidől az utolsó szánhúzó kutya, a kínnal rágcsált, hólében főzött istráng ízét… elhinni akkor sem fogja, de legalább szórakozik rajta és főleg megveszi a könyvet. Ez a fentebbi történet tökéletesen életszerűtlen. Semmi valószínűsége, osztályzata elégtelen. Mi oka lett volna Gyurcsány Ferencnek erre az öngyilkos lépésre? Önnön beszédébe akart dőlni, mint egy Pompeius? Félre akarta magyaráztatni? (Mert félremagyarázták: tessék elolvasni az egészet, nincsen benne semmi rossz). És mi oka lett volna Eduardónak arra, hogy bejárja ezt különös odüsszeiát? Mi haszna volt belőle? Anyagi biztos nem, nem volt annak egy fillérje sem. De politikai sem. És egyáltalán: miért pont Eduardo? Csakis azért, mert már elhunyt, tisztázatlan, de látványos körülmények között, igen távol mitőlünk. Van a magyar politikai életnek épp elég más félbolond kalandora, azért nem rájuk fogják a mesét, mert ők még életben vannak, és netán megszólalnának. Ennyi erővel azt is mondhatná a jelentés, hogy volt egyszer egy ember, szakálla volt kender. Ennek a halandzsának így semmi értelme.

Pedig makacs történet: aki azt hinné, hogy valamiféle szenzációs lelepleződésről van szó, nagyot téved. Felbukkant ez már tavaly, sőt, tán régebben is. De tavaly májusban mindenképpen: akkor még részleteket is meg lehetett tudni belőle, olyasmiket, hogy a CD átadására Eduardo Eötvös utcai lakásában került volna sor, Tito nevű németjuhászának társaságában. Természetesen 2006-ban, mert korábban nehezen történhetett volna, beszéd híján. No, itt már beletört a kisbicskája a tényekbe a szerző(k)nek, ugyanis, mint kiderült, Eduardo még 2004-ben elköltözött abból a lakásból, egyenesen a kies Szurdokpüspökibe, sőt, akkoriban már a kutya sem volt életben. Kérem, megint az alapvető probléma: létező vagy létezett emberekről sokkal nehezebb szamárságokat állítani, mint fiktív személyekről. A tények nagyon makacs dolgok. Aztán nemrég Pintér mester, a Négy Tigris valamikori ura kezdte pedzegetni, hogy nyilvánosságra kéne hozni a fenenagy titkot, a teljes aktát. Erre válaszul írta Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalán: „Pintér miniszter nyilvánosságra hozná az őszödi akták egy részét. Az egészet miniszter úr! Ne válogasson! Nincs miért. Ha csak nem manipulálni akar…” Márpedig nem így beszél az, akinek vaj van a fején. És a most nyilvánosságra került iratok sem mondanak semmi újat. Csak hát elég csonkák. Mint Bajnai Gordon írta:

„Az Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvánosságra hozott két, az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggő részjelentést. Miniszterelnökként az ügyben keletkezett jelentéseket ismertem, ezért állíthatom: a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot. A kormányzat még a közzétett dokumentumokból is a nemzetbiztonsági érdek védelmén messze túlmutató mértékben törölt politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, illetve felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat. Az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni, amit törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartok.
Budapest, 2014. február 21.
Bajnai Gordon”

Aha. Szóval mégis van valahol egy igazi jelentés is, amit azonban akkor fogunk részletesen megismerni, amikor Vona Gábor szombatnapon, a zsinagógából kijövet önként szétosztja minden földi vagyonát az éhező borsodi cigány falvak lakói között. Márpedig erre a jelenségre még várnunk kell egy pöttyet. Naná, majd pont az orrunkra kötik. De akkor mit jelentenek ezek a napvilágra került iratok?

Az égvilágon semmit, illetve pusztán azt a naptári tényt, hogy választási kampány van.

Aki hisz ennek a gyengén megírt mesketének, azt is elhiszi, hogy pénzt spórolt a rezsicsökkentéssel. Meg azt is, hogy a Békemenet civil. Egyszóval: csak a hívők hiszik. Logika nincs benne, tehát vélemény kérdése: javasolnám az iratok egyházi kanonizálását és a dogmák közé emelését, valamint a szkeptikusok máglyán való megégettetését.

A megfilmesítési jogokat ajánlom Andy Vajna figyelmébe, megfelelő stábbal és pár jó forgatókönyvíróval talán még ebből a bárgyúságból is ki lehetne valamit hozni. De a sztorit erősen át kell írni, mert ez még Hollywoodnak is sok lenne.

Ponyvaregény ez, annak is gyengus.

Tessék visszahozni a jövő héten, átírva, akkor majd megnézem.

Szele Tamás


A blogbejegyzés eredetije: Szele Tamás: Ponyvaregény


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges