Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szele Tamás: Pokolkerék Budapesten


2014. január 3. 10:36 | 13 hozzászólás

Mondtam én, mondtam, hogy lesz még horogkereszt az Andrássy úton, nem hitte senki. Hát vagyon: igaz, kicsinyke még, de majd csak megnő. Mire átnevezik a Kodály köröndöt Hitler térre, anyányi lesz már.

Mint az ATV kiderítette, a bolt, mely reklámként-talizmánként használja, hallani sem akar arról, hogy levegye a küszöbéről: azt mondják, növeli a forgalmat. Hát látogassa meg őket a teljes „Das Reich” SS-hadosztály, az tán csak elég nagy forgalom!

Lássuk magát a hírt, hogy ne csak a levegőbe beszéljek:

„Az atv.hu egyik olvasója küldte a fenti képet, melyet az Andrássy úton található, indiai nevű, elegáns férfiruházatot kínáló áruház kirakatánál készített. Az utcáról is látható, hogy az üzlet bejáratnál két lábnyom és egy horogkereszt díszíti a padlót.
Megkerestük az áruházat, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy bevett indiai jelképről van szó, amit azért alkalmaznak az üzlet alapítói, mert az indiai kultúrában úgy tartják, szerencsét hoz. Az üzletbe befelé mutató lábnyom a tulajdonosok várakozásai szerint a vásárlók bejövetelét eredményezi.
Arra a felvetésünkre, miszerint Európában és így Magyarországon is a horogkereszt elsősorban a nácizmus jelképe, azt a választ kaptuk, hogy a két horogkereszt nem 100 százalékig ugyanolyan. A boltban lévő horogkereszt két lábnyom között látható, nem pedig vörös alapú zászlón, feketével. Hozzátették: jó lenne, ha olvasónk szélesítené a világnézetét és elfogadná, hogy más kultúrák és vallások is vannak, melyeknek a szimbólumait tiszteletben kellene tartani.” (ATV.hu)

Hát, azt a meredező Sivalingamját nekije, ilyen szemtelenséget is rég olvastam már, pedig nem csak vetem a betűt, de aratom is… Kezdjük az elején: igaz bizony, hogy a horogkeresztet, szvasztikát, fylfotot, manjit, miegyebet egész Ázsia használja. De már vagy ötezer éve. Csakhogy – nem ám ezt a formáját! Mivel Ázsiában kimaradtak a második világháború európai poklából – már azokat a területeket kivéve, ahová a japán császáriak vitték el a maguk áldásait és mérhetetlen tömegmészárlásait – valóban nem okvetlenül a német fasizmus jelképének tekintik a horgas keresztet. Pláne, hogy Brahma, Szurja, Buddha, de még Li Kuj, a betyár is korábban használták. Többet mondok, de mondjon helyettem a magyar irodalom klasszikusa, Móra Ferenc:

„Van a múzeumunk néprajzi osztályában egy összemaréknyi cigány gyűrű, rézből való, kit a zsibpiacon vettünk, kit a tanyák közt szedtünk össze, ahol vándorcigányok hagyogatták el. Hát ezeken elég gyakran megtalálni a Hakenkreuzot a bűvös ötszöggel. Boszorkányjelek, amiket a cigányok valószínűleg még Indiából hoztak magukkal, az őshazából. Ott ma is ez a Buddha szimbóluma, de a buddhizmus nem maga találta ki. Készen kapta, a brahmanizmus ősi sziklatemplomainak falába vésve. Nevét, a szvasztikát, már a Mahábhárata ismeri, a hinduk több ezer éves eposza.”

Tehát Hitler Adolf, úgy is mint vezér, úgy is, mint kancellár, a pártja jelképét szegény cigányoktól lopta! De még ez is hagyján. Hanem arról van szó, hogy a ma Ázsiában mindenfelé használatos horogkereszt nem ilyen ám. Hanem fordított. Megesik ugyan, hogy akár véletlenül, akár ártó szándékkal el- elrajzolják, de a vallási jelkép bizony arra forog, amerre az óra jár. Amelyik fordított, az Hitleré – állítólag az okkultista Himmler ötlete volt ez a tükrözés. Tisztelt tulajdonos uraim, derék jó száhibok, ha már annyira hinduk, csak hallották már a „pradakshina” kifejezést! Segítek: körüljárási irányt jelent.

Hanem a válasz az, ami igazán felháborító. Azt mondják, nem önkényuralmi jelkép ez, mert a talpán áll. Meg nincs veres háttere, nem zászlón virít. Akkor van egy jó hírem: lehet viselni a vörös, ötágú csillagot is, amíg mellen van, jelvényen, nem zászlón és nem éneklik mellé a szovjet himnuszt, az sem önkényuralmi, ugye? Vagy az mégis? Csak ez a pokolkerék nem?

De mondok én mást. Tegyük fel, valóra váltom régi álmomat, és pár évtizedre Ázsiába költözöm. Mondjuk, egy kis pénzmaggal, teszem azt, könyvesboltot nyitok Isztambulban. Hát annak az ajtajára sem szögelek szerencsepatkót, mert akár felfelé nézne, akár lefelé, csak a török félhold kigúnyolásának hatna. Amint nem rakok ki törökfejes kopját sem, ugyanis a jó törökök nem várnák meg, míg kiselőadást tartok nekik a bazárban a magyar történelemről és hitvilágról, hanem előbb ütnének agyon, vagy hajítanának a Boszporuszba. Ahogy Madrasban vagy főleg Benareszben sem próbálnék marhahússal kereskedni, mert nagyon hasonlóképpen járnék. Tisztelt, állítólag hindu uraim, emlékeznek még maguk, mitől tört ki a szipojlázadás? Attól, hogy a brit gyarmati hadsereg muzulmán hitű alakulatai között elterjedt: a töltényhüvelyeket disznózsírral kezelik. Márpedig akkoriban azokat foggal kellett elharapni, mielőtt a puskába kerültek. Igen sok tízezer áldozat bánta ezt a pletykát. Mert pletyka volt – ez a szvasztika viszont, Budapest szívében, igaz, bárki láthatja, megnézheti.

Azt mondják, szerencsét hoz.

Én azt mondom: szerencsétlenséget. Sok millió áldozata volt ennek a kis talizmánnak mifelénk. Azt nem mondom, hogy agyon fogják ütni a tulajdonosokat, mert nem szokásunk az ilyesmi, nem is volna helyes. Érdemes sem volna. De azt mondom, hogy az a randa bütyök ott sérti a Magyar Köztársaság, mi több, Magyarország törvényeit. Tessék levenni, mielőtt valaki feljelentést nem tesz érte.

Mert sértő ám. Nem attól jön a kuncsaft, hogy gyalázzák. Nincs család ebben az országban, amelyiknek ne lett volna így vagy úgy halottja a második világháború eseményei kapcsán. Erre akarnak minket emlékeztetni?

Tessenek levenni, illetve felszedni.

Most.

Ne várják meg a rendőrséget.

Most tessenek felszedni, már így is késő.

Szele Tamás

Hozzászólások


ottilia
5 éve

""""Azt mondják, szerencsét hoz.

Én azt mondom: szerencsétlenséget. Sok millió áldozata volt ennek a kis talizmánnak mifelénk.

 

Azt nem mondom, hogy agyon fogják ütni a tulajdonosokat, mert nem szokásunk az ilyesmi, nem is volna helyes. Érdemes sem volna.

De azt mondom, hogy az a randa bütyök ott sérti a Magyar Köztársaság, mi több, Magyarország törvényeit. ...........

Mert sértő ám.

........ Nincs család ebben az országban, amelyiknek ne lett volna így vagy úgy halottja a második világháború eseményei kapcsán. Erre akarnak minket emlékeztetni?"""

 

nem emlékeztetni akarnak, hanem a 'talizmán" üzenetéhez, újra élesztéséhez hozzászoktatni.

oregano képe

oregano
5 éve

Az első gond az, hogy trollkodsz. Valaki ír, Te pedig gondosan ügyelsz arra, hogy a többszörösét reagáld rá. Túlömlengéssel fojtod a szót a másikba, mert a másik nem folytathatja azt a logikai indukciós lépést, amibe belekezdtél.

A második gond a helyesírásod. Azt én értem, hogy kiábrándultál, nade a nyelvtanból is?

A harmadik gond, hogy mint a kullancs, beleakadtál egy áloskodásba: 1) a horogkereszt az egy szimbólum, 2) szimbólum nyilvános használata nem visszataszító, 3) a horogkereszt nyilvános  használata tehát nem visszataszító.

A tévedésed a második láncszem, a szimbólum nyilvános használata ugyanis lehet visszataszító. Szimbólum nyilvános használata akkor visszataszító, ha egy meghatározott kultúrkör nyilvánossága előtt félelemkeltő, undort vált ki, felháborodást okoz, indulatokat korbácsol fel, agressziót válthat ki. Piros-fehér csíkozás az amerikai, vagy a ráckevei zászlóban nem visszataszító. Piros-fehér csíkozás lobogó formájában egy magyar poltitikai rendezvényen, zsidózó pódiumi szónok mögött, visszataszító. 

Szele úr jegyezetet írt a fővárosi városközpontban nyilvánosan elhelyezett horogkeresztről. Te pedig értetlenkedsz. Ami nem baj, hiszen nem kell mindent érteni. Egyszerűen csak nyugodj bele.

जीवन एक चक्र है.  
जीवन पर चला जाता है.

No akkor. #67

Első körben szeretném megjegyezni, hogy talán nem kéne a gyűlölködést normalitásnak tekinteni. Én a példának okáért nem gyűlölöm a horogkeresztet. Most fogok egy üres papírlapot és rajzolok rá egy svasztikát. Olyan tenyeres-talpas, rendes náci svasztikát, forgósat, hogy senki se tudjon belekötni. Leteszem magam elé. Csinál valamit? Megharap? Megüt? Megkarmol? Odaugrik aztán tökön rúg? Ugyan, nem árt az senkinek! Viszont ha lenne itt előttem egy jól meg termett náci, na az... Az csinálna valamit. Megharapna, megütne, megkarmolna, odaugrana aztán tökön rúgna, feltehetőleg lerúgná a vesémet is miközben a fájdalomtól nyűszítve összegörnyedve rimánkodnák az életemért, de őt ez nem hatná meg (lehet még szexuálisan is izgatná), végül a hajamnál fogva feltérdepeltetne és tarkón lőne. Itt, a monitorom előtt. 

Tehát, vonjuk le a logikus következtetéseket, és most egy kicsivel komolyabb és logikusabb következtetésre gondolok annál, hogy, teszem azt, ha a nő annyit nyom mint egy kacsa, akkor fából van, tehát boszorkány, tehát égessük meg. Nem, itt kérem arról van szó, hogy van egy sima, egyszerű kis rajz meg egy böszme nagy náci, akkor - hogy nagyon egyszerűen fogalmazzak - nem a sima kis rajz fog engem tarkón lőni (mivel az alkatánál fogva képtelen rá), hanem a böszme nagy náci. Tehát, kitől kell félni: egy mezei rajzocskától, vagy a nácitól? A válasz, ahogy azt már bizonyára kitaláltad, hogy bizony a nációtl kell félni. Ők lőtték agyon, gázosították el, kínozták meg, hajtották a világot a háborúba. Akkor meg miért a rajztól félünk? 

Én úgy vélem, és ezt már leírtam egy párszor, hogy eleve felesleges tiltani bármiféle jelkép használatát. Egyfelől azért, mert mindenkinek alanyi joga, hogy hülye legye. Vagy náci. Senkinek sincs joga ahhoz, hogy korlátozza más véleményét, mert hova is vezetne az? Megsúgom: nácizmushoz. Azt meg gondolom nem szeretnéd. Legalábbis bízok benne. Maga a törvény, ami tiltja többek között a svasztikát is, amolyan se füle - se farka, túl tág - nem véletlenül kaszálta el a strassbourgi bíróság a hazai ítéleteket, s nem véletlenül javasolta nem egyszer, hogy változtassa meg az OGY. El kellene törölni. Magyarország egyik nagy hibája, hogy van egy csomó fályó pont még régről, amelyet a Kádár-rendszerben nem lehetett kibeszélni, aztán a rendszerváltás után megint felszínre került, és azóta sem tudunk velük mit kezdeni. Főként azért nem, s ez bizony már a magyar értelmiség hibája, mert a világháború utáni német sémákat bugyolálják bele a politikai korrektségbe, és csodálkoznak, hogy nem működik. Hiszen míg Németországban anno az a nemzedék beszélte ki magából, amelyik okozta ill. átélte a háborút, ma Magyarországon az unokákra akarják rákényszeríteni azokat a vallomásokat, amelyeket már vagy hatvan évvel ezelőtt kellett volna megtenni. Nálunk ez nem fog menni. Csak a magyar értelmiség túl ostoba, hogy ezt belássa és megértse. Ezért tartunk még mindig ott, hogy azt kell magyaráznom, hogy nem a horogkereszt meg a vörös csillag meg a sarló-kalapács a félelmetes, hanem az ezen jelképek mögé rejtőző marhák. 

Ugyanis nem az a lényeg, hogy horogkereszt meg sarló-kalapács, hanem azok a társadalmi-gazdasági folyamatok, amelyek kitermelik azokat az idiótákat, akik egyébként valóban fenyegetést jelentenek. És komolyan mondom, nem hiszem el, hogy 2014-ben Magyarországon egy baloldali fórumon elvileg felnőtt, elvileg okos és elvileg értelmes embereknek kell ezt magyaráznom sokadjára. Nem hiszem el, hogy egyesek ennyire nem képesek meglátni a fától az erdőt.

"Arról meg nem is beszélve, hogy semmilyen alapod és okod nincs Szele Tamást sértegetni."

Úgy gondolom, hogy ha rávilágítok arra, hogy valaki hülyeséget ír, az nem lesz sértegetés. Ha én írok hülyeséget, mert az is előfordult már és valószínűleg a jövőben is elő fog, és ha erre valaki értelmes és logikus érvekkel alátámasztja, hogy hülyeséget írtam, akkor én arra nem azt a választ fogom adni, hogy duzzogva félrevonulok, hanem azt fogom mondani, hogy "fhú, bmeg, igen, igazad van, bocs". Csak legyenek ott logikus érvek. 


Szele Tamás
5 éve

Utolsó válasz. Ez nem a Kapcsolat.hu-n jelent meg. Az az első. Hanem - bármely különös is - internetes újságban. A Kapcsolaton kívül három másikban is. A Kapcsolat.hu is átvette. A második egy bennsőséges jó tanács: pórbáljon három flekk alatt fogalmazni, ugyanis az ember úgy jár az ön gondolataival, mint Ahab kapitány Moby Dickkel: végig kell keresni értük az egész tengert. Szerkessze, húzza azt a szöveget, kérem. Adás vége. Kommunikáció vége. Roger.

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

"Amikor az a szerencsétlen horogkereszt senkit az égegyadta világon nem gyilkolt meg. Nekem meg egyrészt már elegem van abból, hogy hatvanhatszor el kell magyaráznom, hogy nem a svasztika a tettes, hanem a nácik, meg hogy nem a jelképtől kell félni, hanem akik hordozzák azokat."

Szánalmas, amikor egy (kiábrándult) értelmiségi nincs azzal tisztában, hogy a horogkereszt mit jelent az embereknek. De ha nincs is tisztában - legalább (kiábrándult) értelmiségi létére legyen azzal tisztában, hogy a horogkereszt tiltott jelkép, s minthogy ilyen - bizony igaza van Szele Tamásnak

Tisztelt Szele Tamás!

Nem tudom, hogy feltűnt-e önnek, hogy az Ön által írt poszt egy fórumon jelent meg, ahol rendszeresen megesik, hogy a fórumozók hozzászólnak, kommentálnak a posztolt íráshoz. Valószínűleg igaza van, hogy ha ez egy újságban jelenik meg, akkor az jegyzet lenne, így viszont "csak" egy poszt. Amire az emberek válaszolnak, és néha beleszalad a posztoló trollokba, bár itt a kapcsolat.hu-n másféle trollok leledzenek, mint más blogokon. S ha már kapcsolat.hu. Nem túl régóta vagyok tagja a kommentelők hadának, az azért feltűnt, hogy vannak itt bizonyos hagyományok, szabályok, amelyek részben átfedik a hazai blog és vlogszféra szokásait-hagyományait, ám részben eltérnek azoktól. Egy dologban azonban egészen biztosan megegyezik a többi bloggal, mégpedig abban, hogy ha kedves posztoló posztol valamit, és azt megkérdőjelezik, legyen az valamilyen kutatát vagy akár a saját véleményének az alapjai (!) (mert ugye bár véleményszabadság van, de ahogy a régi vicc mondja, hogy ha már leírja, akkor ne csodálkozzon), amellett illik kiállni, pláne az utóbbi esetében. És illik azt megvédeni. Itt jegyezném meg, hogy ennek a jó szokásnak nagyon szép példái lelhetőek fel a kapcsolat.hu-n.

Az anonimitást megkérdőjelezni a mai világban, nos, úgy vélem, nem szép dolog. Jó-jó, tudom én, hogy illendő dolog az embernek a véleményéhez az arcát is adnia, mert az úgy hihetőbb, stb., de a nemzet napszámosaként a jelen politikai környezetben nem túl bölcs dolog. Meg egyébként sem. Abban a korban, amikor El Presidente Obama hamarabb olvassa a tulajdon e-mailemet lefordítva és kijavítva, mint én magam, úgy gondolom, hogy nem vagyok hajlandó semmivel sem megkönnyíteni az NSA dolgozóinak a munkáját. 

Tudja, a munkámból kifolyólag, elég nehezen veszem jó néven, amikor egy hajdan köztiszteletben álló, megbecsült szakma képviselője olyasmiket írogat, hogy a horogkeresztnek mennyi áldozata van errefelé. Ez nekem azt jelenti, hogy másnap megint jön oda a szegény diák, hogy miért hazudtam én azt tegnap, hogy gázkamrák meg Adolf Hitler, amikor a bácsi az újságban/neten azt írta, hogy a horogkereszt gyilkolt. Amikor az a szerencsétlen horogkereszt senkit az égegyadta világon nem gyilkolt meg. Nekem meg egyrészt már elegem van abból, hogy hatvanhatszor el kell magyaráznom, hogy nem a svasztika a tettes, hanem a nácik, meg hogy nem a jelképtől kell félni, hanem akik hordozzák azokat. Úgyhogy ne csodálkozzon rajta senki, ha ilyesmit nem veszem jó néven. Ahogy, by the way azt se nagyon, ha érvelés helyett elkezdik a személyemet támadni. Ha a véleményemet veszik célkeresztbe, az oké, mi az hogy, de amikor csak személyeskedésre futja, azt nem igazán szeretem. 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

"Kérem: szabad a pálya. Írjon különbet, vagy ugyanilyent, és fejtse ki eszméit élvezhető formában."

Aztat ő nem tud. Csak az írások íróját sértegetni. Az megy neki. Attól meg egyenesen hülyét kapok, ha valaki a horogkereszt ellenzésére válaszul a Heiniken sör vöröscsillagát hozza fel. Mi a franc közünk van nekünk magyaroknak ahhoz, hogy a gyártó azt választotta? Kiábrándult értelmiségi biztosan oda is horogkeresztet raknak :)

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Te teljesen el vagy tévelyedve. Hogy a francba kevered bele szegény Mari nénit ebbe az ügybe. Normálisan gondolkodó embernek nem, hogy nem tetszik a horogkereszt, hanem csak gyűlölettel tudja szemlélni, bárhol is látja - hisz a jelképe a tömegek módszeres, tudatos elpusztításának. Arról meg nem is beszélve, hogy semmilyen alapod és okod nincs Szele Tamást sértegetni. Ez nem pl. a Mandiner kommentelőinek a helyszíne, hanem normális embereké.


Szele Tamás
5 éve

Nos, idefigyeljen derék jó uram, akit vagy igen különös névvel vert meg a Balsors, egyenest a Hymnusból, vagy névtelenül szeret kötekedni - ez esetben troll. Nem tudom, önnek mi a foglalkozása, de az biztos,. hogy nem munkatársa a sajtónak, nem is volt soha, ha csak nem szerkesztőségi küldöncként, mert különben tudná, hogy ennek az írásnak a műfaja: jegyzet. A jegyzet pedig a szerzője véleményét tükrözi. Azt tartalmazza. Miféle jogon kéri maga számon rajtam a véleményemet? Azon a - vélt - jogon, miszerint ön okosabb  és tehetségesebb, mint én? Kérem: szabad a pálya. Írjon különbet, vagy ugyanilyent, és fejtse ki eszméit élvezhető formában. Mert, amint látom, magának nem annyira azzal van baja, amit írok - sokkal inkább azzal, hogy egyéltalán írok. Ön használta a "hülye" kifejezést. Nos: én ebbe a mélységbe enm szállok, kicsiny gyermekkorom óta tartok a keszonbetegségtől, de nekem is van egy véleményem az álnevű, kötekedő, önjelölt zsenikről. Tessék jobban csinálni, élvezhetőbben, megemnelem a kalapomat. Részemről vitánkat vagy inkább eszmecserénket ezzel lezártnak tekintem. 

Szele Tamás

Tisztelt Szele Tamás!

Ön azt állítja, hogy az a "ronda bütyök" sérti Magyarország törvényeit. Ebben az esetben, kérem, írjon levelet de azonnal a Heineken Sörgyárnak is, mivelhogy a sörükön lévő jelkép szintén tiltott kis hazánkban, ezért legyenek már oly szívesek, és cseréljék már le. Vagy, esetleg, talán, maybe, tessen már szíves lenni elkezdeni gondolkodni, mert azért ha újságíró, ha politikus, esetleg közmunkás lapáttámasztó is az ember, azért a hülyeségnek is van ám egy határa, aztán aztat csak nem köllene általlépni! 

Ha nem tetszik a bolt, ne tessék ott vásárolni. Aztán majd elsöpri a csőd. Ne a karhatalommal fenyegesse a tisztes, a pénzét nálunk befektető külföldit. Fenyegesse őket akkor, ha a tudtára jut, hogy adót csal, vagy ingyen túlórára kötelezi a munkásait, vagy ha embertelenül bánik velük, vagy egyéb módon visszaélt a hatalmával, de ne akkor, amikor amikor nem tetszik az üzletének a díszítése! És ne jöjjön nekem azzal, hogy Indiában meg Törökországban így meg úgy ütnének agyon, mert s bár lehet, hogy önnek megártott a szilveszteri narancspálinka, s mert Reichsführer Viktor meghirdette a Keleti Nyitást, azért azt megsúgom, hogy Magyarország még mindig Európában van, annak is a liberálisabb felén. S itt még a "liberális" elvek a mérvadóak meg a "nyugat" a minta, és nem a kelet, mégha ezt egyesek nagyon sajnálják is! 

De most komolyan, ha belegondolok abba, amit Ön javasol, akkor ma ez, de holnap mi? Bíróság fogja kötelezni a Coca-colát, hogy változtassa meg a logóját mert Mari néninek nem tetszik? Vagy majd cserélje le az Audi a márkajelzést, mert egy másik hülye meg abba fog belekötni? Esetleg a McDonald's vágja ki az üzletei elől az M-betűs hirdetőoszlopait, mert valaki női melleknek nézi őket, és az ártalmas a gyermekek fejlődésére? (Lábjegyzet, avagy a reklám helye: az M-betű nem ártalmas a gyerekre, ellenben az a szépen dekorált, agyontartósított moslék, amit jó drágán próbálnak az ember fiára rásózni, az rettenetesen, úgyhogy ne, ne menjetek kajálni a mekibe, még sültkrumpliért se, és azt Isten szerelmére, gyerekeket pláne ne vigyetek oda kajálni, kivéve ha rettenetes utáljátok és a halálát kívánjátok, mert abban az esetben tökéletes helyen vagytok a mekiben, ellenben a helyetekben én elgondolkoznék, mégis miféle ember is vagyok, ha egy gyerek halálát akarom...). Az ember esze megáll! És nem csak azért, mert a saját hozzászólásomat sikerült szétoffolni - ami pedig azért már szép teljesítmény -, hanem elsősorban amiatt, hogy ennyire zsigerből bele akarnak szólni akár törvény eszközét félrehasználva is a magáncégek működésébe. Fhú, de nagyon keleten vagyunk!

Ön azt írja, hogy - idézem - "sok millió áldozata volt ennek a kis talizmánnak mifelénk". Valaki már megint átírta a történelemkönyveket? Vagy már a Gazprom is beszált volna tankönyvpiacra, s az általuk írt új törikönyvekben már nem Zyklon-B-vel irtották a nácik a zsidókat, hanem acélból öntött horogkeresztekkel? Vagy mi a fene? Én olyat ugyan csak egyszer láttam, bár az inkább hajazott egy csatacsillag és egy bumeráng kereszteződésére (mármint a használata alapján), de azzal is csak a Sin City-i rendőr kezét vágták le, amikor erőszakoskodni kívánt a piros lámpás negyedben... Úgy utálom, amikor jönnek a fúh de nagyon okos emberek, hogy a horogkerszt, meg a sieg-rúnák, meg a vörös csillag meg a sarló-kalapács ennyi meg annyi embert öltek meg... Ahogy a Miniszterelnök Úr mondotta volt: "Lófaszt mama!" Nem öltek meg azok senkit se! (Talán sarló meg a kalapács igen, de az is külön-külön! De most komolyan, képzeljük már el a begombázott viking harcost, ahogy éppen a random apátságot fosztogatja, és egy sarlóval meg egy kalapáccsal harcol a papokkal meg a parasztokkal - mert két "kalapáccsal" még oké, annak van értelme, használták is rendesen, node sarlóval? Marhaság!) Az emberk, akik ezekre a jelvényekre esküdtek, azok igen, azok gyilkoltak emberesen. Akarom mondani embertelenül. Szóval nem a jelvényt kell utálni, hanem azt, aki annak nevében mészárolta az ártatlanokat. Ezért (is) mondom, hogy teljesen felesleges ezeket tiltani, mert azzal sem az eszméket, se az ezekért a jelvényekért rajongókat nem foglya eltántorítani, sőt, a tiltott gyümölcs mindig édesebb (ahogy a szomszéd gyepe is zöldebb és finomabb a pálinkája is, hogy a fene essen belé), csak jobban fogja vonzani az arra hajlamosabbakat. 

Végezetül annyit tennék még hozzá, hogy ne mondja azt senki, hogy majd a hazai neonnáciknak az lesz a törzshelyük. Ugyanis amikor én legutoljára az Andrássy-n jártam, s nézegettem volt a kirakatokat, és ha az emlékeim sem csalnak meg, akkor ott hatszámjegy alatt nem láttam ruhadarabot. Aztán a hazai neonácik sem arról híresek, hogy fúh de felvetné őket a pénz! Szóval, az indiai úriember éppúgy ki fogja őket tenni az üzletből (meg az üzlet előtt-ből), hogy a lábuk sem éri a földet, ha nem fizetnek. Azt meg nem fognak. 

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Készül a következő áldozatok temetője - aljas módon...

victorb képe

victorb
5 éve

A buddhista szvasztika balra forgatós (2 Z egymáson 90 fokkal elforgatva), míg a náci horogkereszt ennek a tükörképe (2 S). Attól eltekintve, hogy használják a fordított szvasztikát is, az igazi semmiképp sem egyezik meg a náci horogkereszttel.

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Buddha_image_-_stone_-_with_disci...

Tehát, ha az üzlet nem az igazi szvastikát használja, célszerú lenne átfordítani.

Egyébként minden szimbólum csak a saját környezetében kap jelentést, ezért erről egy cikket írni teljesen felesleges.

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Hát ez az. Most már mindenütt hirdethetik a nácizmust, ha mással nem a horogkereszttel. És még magyarázatot is találnak hozzá. Csodálkozom, hogy a rendőrség nem csapott még le rájuk :(