A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szele Tamás: Látszóbeton Óbudán


2014. április 17. 10:26 | 1 hozzászólás

Destruktívak vagyunk, kérem, és pesszimisták. Itt, kérem, igenis vannak eredmények, hogy mást ne mondjak, a kormány idén is sikeresen kinyitotta nekünk a pitypangot, ami, lássuk be, nélküle nem nyílna, míg nem ők gondoskodtak róla, ez a növény ismeretlen is volt a Kárpát-medencében, ha jól tévedek, mert azt nem tudom elképzelni, hogy nyílás nélkül is megtermett volna.

Meg kapunk szobrokat, amiket a kutya sem kért és találkozási pontokat, amikről ki kéne deríteni, mi céljuk is van. Mindegy, kapjuk őket.

A találkozási pont a Szépvölgyi út 3. előtt nőtt ki a földből, a Kolosy tér közelében, legalábbis a Hír24 szerint. Célja nagy valószínűség szerint az, hogy fejtörést okozzon a kései korok régészeinek olyan kétezer év múlva. Mielőtt bárki rosszhiszeműséget tételezne fel rólam, sietek leszögezni: kétezer év múlva is a Nemzeti Együttműködés Rendszere regnál majd a jelek szerint, nem csupán a Kárpát-medencében, de az egész planétán is, sőt, valószínűleg a teljes Alfa kvadránsban, de arra mérget veszek, hogy az óbudai építési dokumentáció addigra elvész. Szegény archeológusok meg majd találgathatják, mi az Isten csodájára használtuk mi annak idején ezt a valamit.

Szeretnék csatlakozni hozzájuk – ugyanis én sem értem, mire jó. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az építményt méltató írást azóta eltávolította az Óbuda.hu, tehát itt állok egy rejtéllyel szemben, mint egy Stein Aurél vagy Ligeti Lajos, mint egy orientalista, források nélkül – csak az ismeretlen célú építmény látható. Igaz, ránk maradt néhány szó, töredék, támaszkodjunk arra kiindulásnak:

“Elkészült és az erre közlekedő gyalogosok már birtokba is vehették a Szépvölgyi út 3. számnál található ‘találkozási pontot’. Az építmény, egy dekoratív, kiemelt növénykazetta köré épített látszóbeton felület, melyre egy padot, valamint egy csikktartós szemeteskosarat is felszereltek. (…) A létesítmény nevéből adódóan alkalmas lehet arra, hogy ismert és közkedvelt találkozási pontja legyen belső Óbudának” (Hír24)

Hát, ettől nem lett tisztább a kép, sőt, kicsit még homályosabb is. Mi az a látszóbeton? Olyan beton, ami látszik, ellentétben az általánosan elterjedt láthatatlan betonnal. És mi az a virágkazetta? Ja, az a szegletes virágágyás, ez világos. Van még ott csikktartó, de a szöveg a későbbiekben említést tesz valamiféle „beállóról” – ez lenne az a kis esővédő tető – és egy információs tábla is látható. Olyan típusú, korszerű információs tábla, a modern tudomány legfrissebb vívmányai szerint, mint gyermekkorom iskoláiban volt: fekete és lehet rá írni krétával. Ez hatalmas csapást mér a dekadens digitális táblákra, azokra ugyanis nem lehet krétával írni. A tábla az esővédő alatt található, hogy az égi áldás el ne mossa az Örökkévalóságnak szánt üzeneteket – világos ez, mint a vakablak. De mire jó?

Randihelynek másodlagosan célszerű, ugyanis minden irányból látszik. De mindenhonnét, itt ugyan nem fog titokban találkozni Rómeó és Júlia, mert a Capuletek és a Montaguek azonnal kifigyelik őket. Dohányozni mondjuk lehet a szent helyen, csak nem tudom, mennyire ajánlott, másfelől pedig dohányozni sok egyéb helyen is lehet. A virágok nyilvánvalóan dekorációs célt szolgálnak, a padra le lehet ülni – de üldögélés közben nem érdemes rágyújtani, ugyanis a hamutartó a túloldalon vagyon. Vagy pedig tessék szaladgálni füstölgés közben. Ybl-díjat a tervezőnek, de ízibe!

Közelebb azonban nem jutottunk az építmény céljához, főleg, ha tekintetbe vesszük a polgármester ezen szavait: „Modernnek biztos, hogy modern. A beton, az is modern a mai világban.” Valamint azt is említette: „Sokan közlekednek arra, úgyhogy mindenképpen szerettünk volna kezdeni azzal a kis térrel valamit, és ebből az ötletből kifolyólag valósult ez meg. Még a füvesítés hátravan.” Előbb találom meg Dzsingisz kán sírját, minthogy megfejtsem ennek a tereptárgynak a célját… tehát körbe is lesz füvesítve. Akkor tábla is dukál hozzá, mely szerint a fűre lépni tilos, így a találkozási pont megközelíthetetlen lesz, kihalt pusztaság, épp a találkozásra válik alkalmatlanná.

Egy megoldás még kínálkozik. Amikor a régész nem tudja valamiről, hogy micsoda, azt mondja róla, hogy kultikus célokat szolgált. Ez lesz a megoldás. Olyan ez a valami, mint egy maja sztélé a dzsungelben, mint a hely nimfájának ligete, vagy mint Kínában a városi földistenke temploma. Így a helyükre is kerülnek a dogok: a padon térdelnek majd a hívek, az áldozár az esővédő tető alatt rajzolja a szent igéket a táblára és közben dohányfüsttel tiszteleg a Felsőbb Hatalmak előtt. Ha még sztupa formája is lenne, nem is volna kétség a célját illetően.

Remélem, évezredekig fennmarad.

Ércnél maradandóbb, látszóbeton emléke lesz ennek a kornak.

De meg is érdemeljük, hogy ilyesmiket hagyjunk magunk után.

Meg stadionokat és félszárnyú angyalokat.

Szele Tamás

Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Ha már a természetet nem óvjuk, védjük a betont - avagy területet foglalva - betonra lépni tilos!