A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szele Tamás: A hétfő bűne


2014. január 30. 10:32 | 2 hozzászólás

Ha úgy vesszük, minden hétfő bűnös, ab ovo, hiszen megszületésével véget vet a hétvégéknek. De most nem naptári gondokkal foglalkozunk: hanem azzal, hogy a CÖF nyomdai vállalkozásba kezd. Minden magyar háztartásba el fogják juttatni legújabb bestsellerüket, melynek címe „A Gyurcsány-koalíció hét fő bűne”. Holott az ellenzéki koalíció nem is a hétfő bűne: január 14-én, kedden alakult meg. Maximum a kedd bűne lehetne.

Már, ha bűn lenne egyáltalán. Kétségtelen azonban, hogy a középkort idéző cím fantasy-rajongók tömegeit fogja lázba hozni, sőt, biztos akad majd, aki – mivel a hét főbűn között szerepel a bujaság is – némi pornográfiát sejtve fogja majd rávetni magát a kiadványra, bár bizonyára csalódni fog. De a kiadói üzletágat mindenképpen meg fogja rázni ez a kísérlet: a Bibliát kivéve ez lesz minden idők legnagyobb példányszámban megjelenő magyar nyelvű sajtóterméke. Még nagyobb lehetne a példányszám, ha beemelnék, no, nem az alaptörvénybe, hiszen azt a kutya sem olvassa, pedig izgalmas, állandóan változik – hanem magába a Bibliába, rögtön János jelenései, vagyis az Apokalipszis után. Ez lenne a valódi világvége. Azonban a Biblia tartalma nem kétharmad, hanem zsinat kérdése, és a Vatikán érthetetlenül makacskodik ebben az ügyben: sebaj, majd legközelebb megoldják.

A hét főbűn egyelőre még alig körvonalazott, rezsiemeléseket, nyugdíj- és gyes-elvonásokat emlegetnek, legalábbis a most is elérhető kiadványban, ami a „Nem érdemelnek több esélyt” frappáns címet viseli, ez a Hét főbűnnek a bétaverziója lehet, mondjuk így, a demója, a közvélemény-kutatók imádni fogják majd. No, de logikai hiba van a dologban: hiszen ezeket az intézkedéseket nem a mostani ellenzéki összefogás pártjai hozták, maximum egyes politikusoknak volt némi közük hozzájuk. Meg aztán, fenyeget a veszély, hogy valaki előáll néhány valós adattal, és bemutatja: a mostani kormánykoalíció valójában mennyi pénzt is vont ki a zsebünkből, mindenféle utakon és módokon. És akkor baj lesz, mert egyedül elektrolízis útján nem vontak ki belőlünk pénzt, de áprilisig még azt is bevezethetik.

Ha már a pénzeknél tartunk, számolgassunk kicsit. Azt mondja Csizmadia László a CÖF részéről, hogy ez a kis brosúra négymillió magyar háztartásba fog eljutni. Az négymillió példány, minimum. De ne legyünk szűkkeblűek, az igaz magyar ember családjában nem elég egy példány. Még összevesznének rajta, széthúzás támadna, egyenetlenség. Magyar embernek az első, dicsőséges, 1998-ban kezdődött országlás óta három szobája, három gyereke, négy kereke van. Azt már hozzá sem kell tennem, hogy házasságban él, és velük lakik a nagyi is, aki vigyáz a gyerekekre, valamint kissé meszes és szobahőmérsékleten köt. Sapkát köt. Az annyit jelent, hogy családonként hat fővel számolva minimum huszonnégymillió példányra van szükség. Még dobjunk szét vagy hatmillió példányt a határainkon túl is, meg szükség van egy kis többletre, a várható nagy kereslet miatt: és lám, már harminc-harminckétmillió brosűrnél tartunk. A terjesztés nem gond, azt megoldják a civilen összefogdosott aktivisták, igaz, bevétel nincs, sőt, még ők is kéne kapjanak valami aprópénzt a kiadvány elhelyezéséért a postaládákba, ne feledkezzünk meg a papírköltségről, a nyomdáról… nem lesz olcsó. Bár, a CÖF-nek – amely, saját állítása szerint – „nem indult harcba a hatalomért, nem pártpolitizál, ehelyett szeretné kívülről befolyásolni, segíteni vagy kritizálni a mindenkori kormányzást” valamiért mégis megéri.

Talán azért, mert ezt nem politikai propagandának, hanem „ismeretterjesztésnek” nevezik, és az kultúrmisszió.

Felteszem, az árát is össze fogják dobni, kalapozni. Ahogy az országjárásukét is, azt sem támogatja a kormány egy huncut petákkal sem, és amelynek százhúsz állomása lesz. No, de nem támogatja ez a cudar, zsugori kormány a március huszonkilencediki, minden eddiginél nagyobb szabásúra tervezett békemenetet sem, az is tisztán civil, nonprofit kezdeményezés.

Én a kormány helyében nem zárkóznék el ennyire mereven a dotációtól. Még megorrol ez a sokaság, és támogatás helyett ellenük fordul. Illenék adni egy közepes összeget nekik. Hiszen komoly költségeik vannak. És támogatják a kormányzást, mindenkor.

Ja, hogy kapnak? Csak titokban? Az más.

Akkor viszont ne emlegessenek korrupciót.

Főleg ne emlegessék a hétfő bűnét. Meg a hét fő bűnt sem. Nehogy a fejükre olvassák őket. Éspedig:

kevélység (superbia),
fösvénység (lat. avaritia, gör. filargüria),
bujaság (luxuria),
irigység (invidia),
torkosság (gula),
harag (ira),
jóra való restség (acedia).

De ne essünk túlzásokba: a CÖF kettőben ártatlan.

Sem nem buja, sem nem torkos.

A többi stimmel.

Szele Tamás

Hozzászólások

Szudoczky képe

Szudoczky
5 éve

Remélem, lesz frappáns válasza az ellenzéki összefogásnak erre a CÖF förmedvényre és ezt a választ kommunkálni is tudják majd! Mert mindíg a kommunikációval van baj! Hol nem elég hatásos, sőt néha egyáltalán nem hallatszik, néha nagyon bugyuta, könnyen kifordítható vagy egyáltalán semmi reakció. Most már beélesíthetnék a rakétákat a kampányfelelősök, nehogy besüljenek!