A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Szele Tamás: Erdélyi anzix

via K.Úr.Ír blog

2014. január 5. 10:10 | 3 hozzászólás

Maga a jó zágoni Mikes Kelemen is belezavarodna abba, ami mostanság Erdély földjén zajlik, pedig ő még a magas Porta ügyeiben is kiismerte magát – nem is akárhogyan. De most csak kóvályogna, helyét sem találná. A magyarországi választási kampány egy kicsit mindenkit megkótyagosított, ehhez a maszlagot Budapesten, az áfiumot Bukarestben főzik, nagy, össznépi másnaposság lészen ennek a vége, akárki meglássa: meg nem jósolható, miként ébredünk majd mindannyian a mámorból

Kezdjük az év egyik legelső sajtótájékoztatójával, melyet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tartott január másodikán, csütörtökön. Nem a cseh tenger partján tartotta, pedig ott kellett volna, ugyanis a magyar kormány külpolitikájáról van szó, márpedig ennek épp annyira van egységes koncepciója, mint Csehországnak tengere. De lássuk, apróra, miket is mondott a diplomata – az egész nyilatkozatot nem érdemes idézni, túl terjedelmes, idézzük a részleteket az MTI híréből:

„Budapest, 2014. január 2., csütörtök (MTI) – A honosítás jövője nagyon nagy mértékben függ a választások sikerétől – fogalmazott az év első kormányzati sajtótájékoztatóján Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön.
A politikus ismertette: potenciálisan 900 ezer külföldön élő választópolgárról beszélhetünk. Közülük 350 ezernek van magyarországi állandó lakóhelye. Utóbbiak többsége – országonként 100-150 ezer ember – Németországban és az Egyesült Királyságban él.
Mindkét ország hozzájárulását megkapták, hogy a külképviseleteken kívül – ha szükséges, akár sportcsarnokban vagy iskolában – szervezzék meg a választásokat – jelentette be.
A politikus emlékeztetett: a kedvezményes honosításról szóló törvény három évvel ezelőtt lépett hatályba. A kettős állampolgárságot a kormányzati ciklus egyik emblematikus jogszabályának nevezte, és úgy fogalmazott: a 2014-es országgyűlési választások sikere alapvetően befolyásolhatja a kettős állampolgárság népszerűségét és a kedvezményes honosítás jövőjét.”

„Németh Zsolt hangsúlyozta: a regisztráció elengedhetetlen feltétele a választási részvételnek, és a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig 95 ezren regisztráltak. Az államtitkár ezt jónak nevezte, mondván, nagy az érdeklődés és az érintettek közül minden harmadik ember regisztrált. Kérdésre válaszolva azonban elmondta: a diaszpórában egyelőre ő is alacsonynak találja a regisztrációt.
Németh Zsolt úgy fogalmazott, hogy a regisztráció végső stádiumába érkeztünk, mivel a választásokat megelőző 15 napig lehetséges regisztrálni, “tehát már nincs három hónap a regisztrációra”. Akik pedig még nem indították el a honosítást, azok az utolsó napokban vannak, mivel 3 hónap a folyamat átfutási ideje.”

Hát ez bizony burkolt fenyegetés, akárhonnét nézem. Azt sugallja, ha nem regisztrál egytől egyig mindenki és nem szavaz a Fidesz-KDNP-re (ebből a KDNP ógörög szó, epitethon ornans, eposzi jelző, melynek értelme a sötét korokban elveszett, még a klasszika-filológusok sem tudják, mi az, egyedül Semjén Zsolt ismeri a titkot, de ő meg nem árulja el senkinek), akkor elveszhet a kettős állampolgárság. Az, kérem, nem úgy van. Megszerzett állampolgárságot csak nagyon szabályozott keretek között lehet elveszíteni, ez az első. A második, hogy ez a dérrel és dúrral, melldöngetéssel meghirdetett kettős állampolgárság bizony nem egyéb, mint a régi, hatályos jogszabályok érvényesítése: voltaképpen visszahonosítás, nem több. Ebben ugyan csak annyi érdeme van a mostani kormánypártnak, hogy kihasználta a jogi lehetőséget, semmi újat nem adott hozzá, korábban is lehetséges volt. Hanem Németh mester kevesli a regisztráltak számát, kilencvenötezer szavazó nem elég neki – no, akkor álljunk meg itt egy percre. Azt bizony már korábbi statisztikák alapján megállapították, magam is megírtam 2013 október 19-én, hogy Erdélyből mindösszesen hatvanöt-nyolcvanezer szavazatra számíthatnak a magyarországi választásokon, ez lett most kilencvenötezer, és nem is lesz több, hiszen lejár a határidő. Prognózishoz képest ez hihetetlenül pontos találat volt: ennyi szavazat körülbelül két, maximum három magyar parlamenti hely sorsát döntheti el. Aki tehát azt vizionálja, hogy a határon túliak özönlő tömege fogja eldönteni a választásokat, nagyot téved. A magyar kormány méregdrága és szájbarágós sikerpropagandája kudarcot vallott az erdélyi-partiumi józan ésszel szemben. Természetes, hogy a Tőkés-párt tagjai mindennel megpróbálkoznak majd, de hát kevesen vannak, nagyon kevesen: pontosabban, ennyien, nem többen. Három parlamenti székért nem érdemes sem gyűlölködni, sem vitázni, azt gyakorlatilag bárhogy össze tudná hozni – bárki, bár nagyot mulatnék, ha ebből a három helyből ellenzéki jelölt kapna kettőt.

És az sincs kizárva.

Ilyenformán tehát igen feleslegesnek tűnik a magyar kormány székelyföldi birtokvásárlása, amelyről a székelyhon.ro szerzett tudomást. Arról volna szó, szép ékes szavakkal körítve, hogy egyes öreg székely gazdáktól életjáradék fejében megkapná a földecskéjüket a magyar állam, melyet aztán a tulajdonosok halála után más, fiatal székely gazdák kaphatnának meg, természetesen már bérbe, és mindenfajta életjáradék nélkül. Ez üzletnek nem rossz, de politikai húzásnak éppenséggel teljesen felesleges: pusztán annyiról van szó, hogy a magyar állam meg tudná válogatni, kinek adja a bérleti jogot. Mármost: ahogy én a magyar államot, főleg a mostanit ismerem, előbb üzletelnék a jó krími tatárral, előbb kötnék írásos szerződést Hosszú Thorkel viking vezérrel, mint velük, és másnak sem javaslom ezt a gazdasági ballépést. De hiszen van esze a székelynek, kettő is: ez az ötlet bele fog fulladni vagy a pénzhiányba, vagy az érdektelenségbe.

Különben is, az erdélyi ifjúságot most más érdekli. Kifejlesztették az első saját hallucinogén kábítószerüket. Nem ópiát, nem LSD – hüvelyöblítő. Igen, jól tetszettek olvasni. Szintén a székelyhon.ro írja:

„A fiatalok körében országszerte annyira elterjedt egy hüvelyöblítő és két köhögéscsillapító gyógyszer drogként való használata, hogy a Román Gyógyszerész-kollégium Hargita megyébe is figyelmeztetést küldött a jelenségről. A szerek könnyen, recept nélkül is beszerezhetők.
Két köhögéscsillapító gyógyszer és egy lokális hüvelyfertőtlenítő nem rendeltetésszerű használatával kapcsolatban is meghúzta a vészharangot a Román Gyógyszerész-kollégium, a Hargita Megyei Gyógyszerész-kollégiumnak is figyelmeztetést küldve arról, hogy a fiatalok egy része tudatmódosító szerként használja a készítményeket. A Tussin és a Tussin Forte nevű köhögéscsillapítókról, valamint a Tantum Rosa nevű lokális hüvelyöblítő szerről van szó, amelyek alkohollal elfogyasztva hallucinációkat okoznak – mondta el Melles Melinda, a megyei gyógyszerész-kollégium elnöke.”

No, már csak ez hiányzott. Elképzelem a székely kisbirtokost, a Kárpátok tövében, a magyar államtól bérelt földjén, kapálja a pityókát, közben váltogatva húz a fenyővízből és a hüvelyöblítőből, ettől látomásai támadnak, és azt hiszi, hogy honvéd áll a Hargitán. Hogy mit csinálna egy honvéd pont a hegy tetején, az majd’ száz éves kérdés, talán alpinista vagy egyenesen hegyi vadász, és akkor nevéből fakadóan vadászik, de nem is ez a lényeg.

Az a lényeg: ettől a választási kampánytól már mindenki kótyagos.

Isznak az emberek, drogoznak is.

De szavazni csak nem akarnak, nem is fognak.

Az Istennek sem.

Gratulálok a mai magyar kormánynak újabb sikereihez.

Szele Tamás


A blogbejegyzés eredetije: Szele Tamás: Erdélyi anzix


Hozzászólások

lilla- képe

lilla-
4 éve

Mi a fenének kell személyeskedni ?!az beszéd kultúra kérdése, hogy a véleménnyel vitatkozzik-e valaki vagy a vélemény hordozóját zrikálja-e

Nos!

azt hiszem a kettős állampolgársággal torpedót kapott az autonómia kérdése, mert Románia területén nem igen engedhető meg egy kvázi kis Magyarország létrejötte.

Erre most itt a földvásárlás ötlete.

Mindez azért, hogy az ésszerű és jogos törekvés (autonómia) méginkább a ködös jövőbe vesszék.A többi mind dagadó kebel dolga.

victorb képe

victorb
4 éve

Kedves Szele Tamás!

Ön is írja, hogy az erdélyi választók legfeljebb 3-4 képviselői helyet fognak eldönteni. Gondolom, ezt tudja a kormány és tudják az ellenzéki pártok is. Ha viszont ez így van, akkor nem elképzelhető, hogy a kettős állampolgárság nem arról a 3-4 képviselői helyről szól? Szólhat esetleg másról is? Például arról, hogy egy nemzet vagyunk? Esetleg arról, hogy egy erdélyi magyarnak fontos a magyar állampolgárság és az anyaországi védelem? Ön meg sem próbál ebből a nézőpontból látni?

Az "isznak az emberek, drogoznak is" a saját szövegkörnyezetében durva sértés, lenézés, kirekesztés. Bávó, Szele Tamás!

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Azt gondolom, hogy az Orbán-kormány ocsmányul kihasználja a saját politikai érdekei céljából a határon túli, de főleg az erdélyi magyarságot. Szinte minden intézkedésükkel szítják az ellentéteket az anyaországban, és a határon túl élő magyarok között

Emlékezzünk Mikola - határon túli magyarokkal kapcsolatos - elszólására... :(