Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Schengen nélkül sehol se lennénk, miért akarjuk mégis...

via Ténytár blog

2016. január 25. 10:50 | 2 hozzászólás

Magyarországnak nem a menekültek, hanem Schengen felbomlása tenne be: kis hazánkban a termelési kapacitások leépülése, s tömeges munkanélküliség követné az európai határok visszaépülését.

Ez következik ugyanis abból, ha az EU-s tagállamok külön-külön, kerítésekkel zárják el magukat a külvilágtól és egymástól. Mégis, Orbán köti az ebet a karóhoz, és egyetlen menekültet sem hajlandó befogadni, annak ellenére sem, ha ezen múlik a menekültügy közös kezelése, s ezen keresztül Schengen fennmaradása. 

Schengen közös ügyünk, amelynek fennmaradása minden magyar és minden európai érdeke. Közös határok azonban nincsenek működő, közös menekültügyi rendszer nélkül. Ez van a csomagban, akár akarja az Orbán-kormány, akár nem. Hogy részt vesz-e az alakításában, vagy ellene hangolja a közvéleményt, már az ő dolga. Meg a mi bajunk.

 Forrás: economist

Az európai álom

Az EU alapító atyái hittek abban, hogy az évszázadokon át egymás ellen háborúzó európai hatalmakat csakis úgy lehet a későbbiekben eltántorítani a XX. századba a két világháborúban manifesztálódott óriási pusztítástól, ha a térség országait érdekeltté teszik abban, hogy a másik ország is prosperáljon.

Vagyis, úgy gondolták, hogy a gazdaságok összekapcsolásával létrejövő kereskedelemteremtés és kereskedelemterelés egyrészt az országok egymásrautaltságából fakadóan képes kiiktatni a háborút a külpolitika fegyvertárából, másrészt, a létrejövő gazdasági növekedés képes lehet az országok gazdaságainak felvirágoztatására, s azon keresztül a jólét és az életszínvonal növelésére. A végtermék az Európai Közösség(ek), mai nevén Európai Unió lett, amely azóta gazdasági súlyából és fejlettségéből adódóan a világ egyik gazdasági központjává nőtte ki magát. 

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Schengen nélkül sehol se lennénk, miért akarjuk mégis...


Hozzászólások

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Elnézést kérek, de azért nekem egy kicsit másabb a véleményem! Nem tartom ilyen egyszerünek és egyöntetűnek az Orbáni menekültellenes politikáját a birálat részéről. Azzal teljesen egyetértek és magam részéről el is itélem mid azt, amit ez a kormány végzett és végez a gyűlölet kampányával. Azt azonban már nem kifogásolom, hazánk népességének túlnyomó százalékával egyetembe, hogy az EU tehetetlensége miatt, Orbán lezáratta a határokat, a menekültek útvonalát. Ez helyes volt, hiszen, ebben a kis országban hál istennek, nincsenek menekültügyi attracitások, mindezektől egyenlőre mentesek vagyunk! Azonban, azt ismét elitélem, hogy a kvótát ez a kormány ellenzi, ezzel szemben úszit a visegrádi négyekkel együtt, ezzel csak azt éri el, hogy elősegítjük az únió esetleges szétszakadását, egy kisebb Unió kiaélakítását pedig előidézzük, ahonnan bennünket kihagynának. Tehát, akvótarendszer híve vagyok, mert jelenleg jobb megoldás nincs! Természetesen, a kvótát is csak úgy lehet elképzelni, hogy jól leellenőrzött családok kiválasztásával történjék, feltérképezve a beilleszkedésük lehetőségét, szakmai, emberi kvalifikáltságukat.

Mindezek, nem ördögtől valók, ennyi megjár egy befogadó országnak. De, ez sem egy végleges állapot, hiszen látszik, hogy az Unió nem képes megállítani ezt a menekült-hullámot és még milliók vannak, akik bebocsátást akarnak Európába. Ebből következik, hogy mennyi is lenne hosszútávon a kvóta? Ugye, nem is olyan egyszerű mindez, ebből eredően azért nem szabad mindent a kormány nyakába varrni. Itt nincs fehér és fekete. Hogy indult a kerítésépítés? Mi is elleneztük, a nyugat is elitélte. Mi lett a vége? Többen elkezdték másolni, sokan irigykednek, hogy lám, Magyarország kimaradt a terroristák látóköréből, nem kell tartani a menekültek zavargásaitól, jogos, vagy jogtalan követeléseitől. 

Egyszóval, nem olyan egyszerű ez a kérdés, mint ahogy azt a blog sugalja. Nem lehet ez ügyben olyan vehemensen és egyöntetű kijelentésekkel szidni a kormányt az eddig hozott intézkedései miatt, mert jelenleg sem mi, de még az EU nagyjai sem tudják, hogy mit hoz a jövő és hogy ki cselekedett jól, felelősen a nemzete irányában és ki cselekedett a nemzete ellen. Et, sajnos, csak később fogjuk megtudni, ha egyáltalán...

Szudoczky képe

Szudoczky
3 éve

Az öntörvényű despotákra jellemző, hogy egy idő után a saját érdekeiket is szem elől tévesztve ragaszkodnak az elképzeléseikhez.