A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Rosszabbul élünk, mint négy éve - most tényleg

via Ténytár blog

2013. november 14. 10:26 | 2 hozzászólás

A magyarországi szegénység alakulásával már több írásunkban is foglalkoztunk. Most a GfK Vásárlóerő tanulmányának és a KSH friss fogyasztási adatsorai alapján vizsgáljuk meg ismét a témát.

Ez utóbbi szerint csak a gazdaságilag legjobb helyzetben lévők (a legfelső jövedelmi ötöd) összfogyasztása tudott bővülni a többiek csökkenésével szemben az idei első félévben a tavalyihoz képest.

A kormánypropagandával szemben hazánk sajnos közel sem teljesít olyan jól. A GfK Vásárlóerő tanulmánya szerint a magyarok 5009 eurós egy főre jutó vásárlóereje az európai rangsorban nyolcadik helyen álló németek 20 ezer 621 eurós vásárlóerejének kevesebb, mint egynegyede. De közép-kelet európai régiós összehasonlításban még lehangolóbb a helyzet.

Szintén nem ad túl sok okot az örömre, hogy az országon belüli területi különbségek is meglódulóban vannak, úgy hogy az országon belül a legjobb helyzetben lévő Budapest, más régiós országokhoz képest is érzékelhető lemaradásban van.

Így két folyamat is aggodalomra ad okot. Az egyik az országon belüli különbségek növekedése, a másik a régiós versenytársaktól való egyre nagyobb leszakadásunk. A kormányzat által korábban hangoztatott cél, az alulról nyitott, széles középosztály helyett polarizációt figyelhetünk meg a társadalom felső és alsóbb rétegei között. Már régen nem az a kérdés, hogy a régió éltanulói között vagyunk-e, hanem az, hogy hogyan érjük be régiós versenytársainkat.

Tovább....


A blogbejegyzés eredetije: Rosszabbul élünk, mint négy éve - most tényleg


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
5 éve

Jesszus!
Én ugyanezt írtam Katám egy másik tematikánál...
De a PLAGIZÁLÁSSAL ne engem vádoljon senki!!! :P

Mit tehetek róla, hogy nekem is folyton EZ jár az eszemben?
Közben nálunk is sorban zárnak be a kisboltok a városban, mert nincs elég vásárló erő, azt mondják.
Akkor KIK azok, akik Magyarországot alkotják, és JOBBAN teljesítenek? Na és akkor persze TÖBBET is vásárolnak....
Vagy ez nem függ össze?
Hanem mi?
Méghogy JOBB LÉT? Eeeegen:  -re szenderülés... 

 
 
 

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Na de Magyarország jobban teljesít...