A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Polt esett az ügyészség becsületén

via Ténytár blog

2016. június 28. 10:58 | 10 hozzászólás

2010-es hatalomra kerülése után a Fidesz szinte azonnal hozzányúlt az ügyészi szervezethez. Az akkor meglévő Alkotmányt még kétharmados parlamenti többségük birtokában úgy módosították, hogy Orbán Viktor jelölje, Polt Péter hat helyett kilenc évig láthassa el feladatát.

A jelenlegi legfőbb ügyész azonban nem pusztán a 2010-es 2/3-os Fidesz-győzelem kapcsán, hanem már a 2000-es évektől kezdődően szisztematikusan azért dolgozott, hogy a Fidesz korrupciós bűncselekményeinek egyike se kerüljön bíróság elé. 

Több mint visszás, hogy a Fidesz által uralt ügyészség egyszerűen nem indított 2010 óta egyetlen eljárást sem kormánypárti politikus ellen, továbbá a Quaestor és az MNB ügyében sem értek el semmi említésre méltó eredményt. Így eshetett hatalmas „Polt” az ügyészség becsületén.

Polt Péter jó káder

Polt elsődleges feladata már az indulásakor, 2000-ben az volt, hogy blokkolja a Fidesz számára kellemetlen ügyeket. Ez csak felerősödött 2002 után, amikor az új kormány a bíróságra bízta volna ezek jogszerűségének megítélését. A 2010-es kormányváltást követően a Fidesz szinte azonnal hozzányúlt az ügyészi szervezethez. Az akkor meglévő Alkotmányt még kétharmados parlamenti többségük birtokában úgy módosították, hogy Orbán Viktor jelölje, Polt Péter hat helyett kilenc évig láthassa el feladatát. A legfőbb ügyész a módosítás miatt többé nem volt interpellálható a parlamenti patkóban, megválasztását pedig kétharmados parlamenti többséghez kötötték.

A második „lex-Poltra” 2011-ben került sor. Ekkor az ügyészségi szolgálati törvényt kellett módosítani annak érdekében, hogy Polt Péter teljes egészében kitölthesse hivatali idejét. A Fidesz még 2011 áprilisában úgy döntött (az ezzel kapcsolatos aggályokat szokás szerint figyelmen kívül hagyva), hogy mind a bírákra, mind pedig az ügyészekre alkalmazni kell azt az új szabályozást, hogy 62 éves korban kötelező a nyugdíjba vonulás. Mindenkinek, kivéve Polt Péternek, őt ugyanis kivették a törvény hatálya alól. No persze  ez logikus lépés volt, elvégre mi értelme lett volna bebetonozni tisztségébe már az első Orbán-kormány idején is többször pártmegrendelések teljesítésével megvádolt Poltot, aki egykor maga is a Fidesz tagja volt.

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Polt esett az ügyészség becsületén


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
2 éve

Kedves lilla!

Mikor volt fontos utoljára a kapitalizmusban a hatalommegosztás elve? MIlyen hatalommegosztás elvére gondolsz?

A hatalmi ágak szétválasztása az nem egyenlő a hatalom megosztás elvével.

A kapitalizmusban az uralkodó osztály nem oszt ,meg semilyen hatalmat ha csak nincs rákényszerítve. Dehogy teszi- majd hülye lenne- ez nem attól függ, hogy milyen színezetű kormány van, vagy ki az igazságügy miniszter:
Ne gyere már megint ilyenekkel - soha sem lesz hatalom megosztás a kapitalizmusban. Az nem az a termelési mód ahol ilyenre lehetőség van.

Az állam hatalmi ágainak szétválasztását ne keverd össze a hatalommegosztás elvével. AZ teljesen más dolog.

Ami meg Polt Pétert illeti - azt gondolom, hogy a munkáéjának az itéletét az istenadta nép mondta ki 2014-ben. Mindent jól csináltak, hisz az istenadta nép nem váltotta le őket - tehát akkor rendben van minden. Nem kell jajgatni. Jól végezte a dolgát ezek szerint. Tudod "demokrácia van- polgári demokrácia" azt szoktátok mondani, akkor ne jajgassatok- az elitizmus és a populizmus harca a központi kérdés- ehhez még hurráztok is - te is azt mondod - nem fontos sőt nem is kell az osztályxharcos szemlélet ,az nem old meg semmit- most az MSZP prakticistái is kimondták veled együtt- akkor meg rendben van minden. Polt Péter ennek az egyik terméke. aki biztosítja azt, hogy mindíg legyen megfelelő mennyiségű botrány, kellő provokáció, és fennmaradjon az undor primátusa.

Tehát jól csinálja- szerintetek. 

Akkor minek háborogtok- itt van az elméletetetk terméke és jól sikerült. Tehát lehet éljenezni.

Erről szól a cikk.

S hogy ez nektek nem tetszik - "hja kérem tetszett volna forradalmat csinálni"

Ők csináltak- fülkeforradalmat, meg fotelforradalmat,

plalyA képe

plalyA
2 éve

Kedves lilla!

Mikor volt fontos utoljára a kapitalizmusban a hatalommegosztás elve? MIlyen hatalommegosztás elváére gondolsz?

A hatalmi ágak szétválasztása az nem egyenlő a hatalom megosztás elvével.

A kapitalizmusban az uralkodó osztály nem oszt ,meg semilyen hatalmat ha csak nincs rákényszerítve. Dehogy teszi- majd hülye lenne- ez nem attól függ, hogy milyen színezetű kormány van, vagy ki az igazságügy miniszter:
Ne gyere már megint ilyenekkel- soha sem lesz hatalom megosztás a kapitalizmusban. az nem az a termelési mód ahol ilyenre lehetőség van.

Az állai hatalmi ágak szétválasztását ne keverd össze a hatalommegosztás elvével. AZ teljesen más dolog.

Ami meg Pol Pétert illeti- azt gondolom, hogy a munkáéjának az itéletét az istenadta nép mondta ki 20

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Hát igen, végsősorban az MSZP csinálta meg Polt karrierjét! A többit már a FIDESZ egyengette. Itt nincs igaza lillának, mert Vastagh igazságügyi min. hozta be az ügyészség felelős beosztásában, és ott semmiféle alkú nem volt, nem volt rá szükség! De hát, akinek nincs gerince, az bár hol kinövi magát!

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

De, néznek. Reggelente borotválkozás közben. Amúgy olyanjuk nincs, hogy "lelkiismeret". Náluk ezt a szót a hatalomvágy és a sok pénzre való vágy helyettesíti... 

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

jaj nekem... A cikk arról szól, hogy a Polt az egy nagyon csúnya ember és kiszolgálja, sőt, kiszolgálta a fideszt és hogy jaj, jaj... Nos kérem, ha van olyan párt, amelyik a deklarált ellenfelét ilyen hivatalba hagyja, az már megbocsáss... Vagy, nem, és akkor meg mocskos kis alkuk eredménye, de akkor meg nem kell jajgatni...

64 -58
Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Teljesen  mindegy ki hozta  be Polt Pétert (Isten éltesse) , az  volt  a lényeg, hogy  olyan pozicióba  kerüljön, hogy  tudjon  dolgozni tervük  végrehatásában. Az  ilyen ember nyal mindenhova. A pénzért  mindent. Csak azt  felejtik el, hogy  senki  nem viszi magával a másik életbe. Arra lennék kíváncsi, az ilyen ember, hogy  tud elszámolni saját  lelkiismeretével, mer  -e  reggel tükörbe  nézni?  Ahogy  nézem, Polt  és megbízóit, nem néznek tükörbe. Megtehetnék, ilyedtükben  világgá szaladnának. :)

 

lilla- képe

lilla-
2 éve

Alkú kérdése volt! 

Akkor még fontos volt a hatalom megosztás elve!

Tény, hogy a szocialista párt szavazata is kellett a megválasztásához!

lilla- képe

lilla-
2 éve

Sík hülyék voltak!

Azt hitték a szabályok fenntartása mindennél fontosabb, mert keretet ad az életünknek.

Aztán most látjuk, hogy nem is annyira! 

Nagy kár, hogy a bizalmunk is elveszett.

 

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Tudomásom szerint Polt P.-t a volt szoc. igazságügyi miniszter hozta be az ügyészségre, mégpedig felelős vezető beosztásba, ezért is nem értem, hogy mit is akarsz végül is kimondani.

Az is valós, hogy Polt kiszolgálta a szoci kormányt is!

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Ez tipikusan az öntökön lövés esete... Miért is tehette meg Polt, hogy mondjuk 2002 és 2010 között szórakozzon az ügyészséggel? Ki is volt akkor kormányon? Miért is táborozhatott akkor ő és az egész galeri az ügyészségen? Az akkor kormánytagok, miniszterestül, államtitkárostul és pártvezetésestől síkhülyék voltak, vagy csak bénák? Jaj, ne már... Kiszolgát ő mindenkit (no pláne az MSZP embereit nem ő tartóztatta le, hanem az elődje...). ha már ír valaki valamit, legalább nézzen utána...