A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Pofátlansági rekordot döntött a Fidesz a miskolci temetőben

via Fideszfigyelő blog

2013. november 6. 10:22 | 1 hozzászólás

Herman Ottó védett sírját barmolta el Kovács László Fidesz-KDNP-s képviselő Miskolcon. Rá is vésette a saját nevét azzal, hogy ő „állíttatta a síremléket”. Csakhogy közpénzen. Sokan sokféleképpen ügyeskedtek már emléktáblákkal, de ez a történetet alulmúlhatatlan – több szempontból is.

A 99 éve elhunyt Herman Ottó természettudós volt. Sok-sok tudományággal foglalkozott, kiemelten madártannal, ezért is tekintik a hazai természetvédelem egyik megalapozójának. Tegnap délután a Védegylet Facebook-oldala hívta fel a figyelmet az otromba „sír-felújításra”.

Pedig Herman Ottónak szép régi síremléke volt a Felsőhámori temetőben. A tudóshoz méltóan egyszerű: egy természetes kő, rajta a név, évszám és egy madár. Varga Miklós szobrász alkotása, védett műtárgy.

A régi sír más szempontból is védett, vagyis ami történt az duplán jogszabályt sért. Egy 2009-es önkormányzati rendelet ugyanis a védetté nyilvánította Herman sírját is. A rendeletet a képviselők egyhangúlag fogadták el, köztük Dr. Kovács László, a mostani otrombaság elkövetője is. „Én hozom a rendeletet, én megszeghetem.”

Dr. Kovács egyébként orvos, több mint 20 éve képviselő Miskolcon. Eredetileg MDF-színekben indult, amikor a Fidesz még liberális párt volt. Legutóbb Fidesz-KDNP színekben lett képviselő. Saját elmondásuk szerint ők konzervatívok, akik az értékek megőrzését vallják.

Dr. Kovács új terepen honosítja meg a politikai reklámot. A kegyeleti kufárkodásnak azonnal egy különösen pofátlan módját választotta. Úgy tett, mintha saját pénzen szorgoskodna Herman Ottó sírja körül, de azonnal kiderült: képviselői keretéből, magyarul közpénzből költött el kis híján egymilliót.

A fideszes képviselőnek lesznek gondjai ezzel az összeggel is. Bármennyire hivalkodóan fényes is ez a simára csiszolt új sír, valójában egy kommersz darab. Egy webáruházban ilyet 370 ezerét adnak. Szóval Dr. Kovács két dolgot mondhat a választóinak erről: vagy lopott ezen a reklám-stiklin, vagy nagyon pancser.

A polgármesteri hivatal már magyarázkodott is az ügyben. Például azért, mert Dr. Kovács tavaly a szomszéd sírhoz is hozzányúlt, ugyanolyan remek stílusérzékkel. A legfelső képen látható is, hogy ugyanazt a sírkövet sikerült megvásárolnia, csak ott még át is barkácsolták a régi sírról a dombor-díszt az újra. Az érintett családtól a hivatal már bocsánatot is kért.

Az ügy viharos gyorsasággal végigsöpört a sajtón, a miskolci MSZP vizsgálatot követel és megmozdulást is szervez vasárnap délelőttre. Sőt már maga Dr. Kovács is magyarázkodik: "Nemes cél vezetett minket … ám elképzelhető, hogy a megvalósításnál szakmailag nem megalapozott döntés született, ezt természetesen … igyekszünk korrigálni."

Azt hivatal konkrétan az ígérte, hogy visszaállítják az eredeti állapotot. Már csak az a kérdés, hogy kinek a költségén. Mert ha ugyanabból a képviseli keretből, akkor milliós összegek után ugyanott állunk, márpedig egy ilyen költségvetési keretnek közcélt kell szolgálnia, nem képviseli ostobaságok finanszírozására való.

Az egyetlen korrekt megoldás, ha Dr. Kovács saját pénzből kifizeti a két sír korábbi „felújítását”, majd a visszaállítását is. Utána pedig oda viszi a fennmaradó két kommersz sírkövet, ahová akarja. (Az egyiken már a neve is szerepel.)


A blogbejegyzés eredetije: Pofátlansági rekordot döntött a Fidesz a miskolci temetőben


Hozzászólások

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Nem helyes kifejezés a pofátlanság ebben az esetben. Ide jobban illik a bunkóság.