A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Óriási a kettős mérce a kormány részéről az OLAF-jelentések...

via Ténytár blog

2017. február 15. 09:40 | 0 hozzászólás

Itt kell megállni egy pillanatra: Ha Lázár János egy, a mostani ciklusban történt ügy kapcsán megalapozatlannak nevezte az OLAF megállapításait, akkor a 4-es metró esetében miért szent írás minden, amit az uniós szervezet állít? Óriási a kettős mérce…

Nyilvánvaló, hogy az OLAF-jelentések sorában azokkal a korrupciós ügyekkel nem kíván foglalkozni a Fidesz, amelyek szorosan kötődnek hozzájuk. Többek között itt van az Országos Roma Önkormányzathoz köthető Híd a munka világába programja, vagy éppen Tiborcz István, Orbán Viktor vejének a cégei körül fellelhető szabálytalanságok. Ezen kívül az is figyelemreméltó, hogy míg Lázár korábban egy, a mostani ciklusban történt korrupciós ügy kapcsán megalapozatlannak nevezte az OLAF megállapításait, addig most persze a 4-es metró ügyében már komolyan kell venni az uniós szervezet minden állítását.

Az OLAF és a 4-es metró

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az Európai Bizottság részét képezi, amelynek feladata az EU pénzügyi érdekeinek védelme, valamint a csalás, a korrupció és egyéb pénzügyi vonatkozású jogellenes tevékenységek elleni küzdelem, beleértve az európai intézményekben elkövetett súlyos hivatali mulasztásokat is. Az OLAF az uniós adófizetők pénzét védi, biztosítva, hogy ezen pénzeszközöket megfelelő módon költsék el, az EU maradéktalanul hozzájusson az őt megillető bevételekhez, az egyes országok szabályosan használják fel a támogatásokat. Az OLAF maga nem járhat el a tagországokban, csupán tájékoztatja az illetékes hatóságokat, és azok dönthetik el, hogy elrendelnek-e nyomozást, vagy sem.

2016 legvégén robbant a bomba, hogy az OLAF által feltárt 4-es metró körüli szabálytalanságok miatt az Európai Unió most 59 milliárd forintnyi korábbi támogatást követel vissza a hazánktól. Csalás, korrupció és EU-pénzek szabálytalan felhasználása szerepel az OLAF megállapításai között. Érintettként a fővárost, az Alstomot és Medgyessy Pétert nevezték meg. A kormány egyből kapcsolatba lépett az OLAF-fal: Varga Mihály nemzetgazdasági-, Trócsányi László igazságügyi miniszter, illetve Polt Péter legfőbb ügyész már egyeztetett is a korrupcióellenes szervezet vezetőjével.

Itt jön a kettős mérce

Azzal semmi baj sincsen, hogy a Fidesz komolyan véve az OLAF-jelentést, tiszta vizet kíván önteni a pohárba a 4-es metró ügyében. A probléma ott kezdődik, hogy a 4-es metró ügyén kívül jó pár OLAF-jelentés „porosodik” még a fiókban, amelyekhez „valami” miatt nem kívánnak nyúlni. Az Európai Csalás Elleni Hivatal 2008 és 2015 között 22 esetben javasolta a magyar hatóságoknak, hogy indítsanak vizsgálatot különféle, uniós támogatásokat érintő csalás gyanúja esetében. Ezek közül 18 alkalommal nem született semmilyen döntés, három esetben elutasították a vizsgálatot, és mindössze 1 alkalommal indult vizsgálat.

Az OLAF főigazgatója 2015 decemberében egy meglehetősen kemény üzenetet küldött a magyar hatóságoknak. Szerinte „Magyarországon vagy alacsony a korrupció, vagy nincs meg a készség, a képesség a hatóságoknál, hogy feltárják az ügyeket, mindenesetre azt látjuk a magyar adatok alapján, hogy messze az uniós átlag alatti a szabálytalanságokkal és csalásokkal kapcsolatos bejelentések aránya”. Majd hozzátette, hogy a korrupció nagyon magas politikai költséggel is jár, és sokkal jobb Magyarországnak, ha az állam tárja fel a korrupciót, mint ha ezt Brüsszel, vagy valaki más kívülről tenné.

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Óriási a kettős mérce a kormány részéről az OLAF-jelentések...


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges