A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán Viktor évértékelője: a miniszterelnök még mindig egy alternatív világban él

via Ténytár blog

2017. február 13. 09:53 | 1 hozzászólás

Orbán Viktor tizenkilencedik alkalommal tartotta meg évértékelőjét, amelyben keményen ostorozta Brüsszelt, a liberális értékrendet, valamint Soros Györgyöt, beszéde sok új mondandót azonban nem tartalmazott

A miniszterelnök szerint a 2016-os év megmutatta, hogy az emberek nem kérnek a liberalizmusból, igazát pedig alátámasztja a Brexit és Donald Trump sikere. Orbán szerint Magyarország egy sikeres ország, a magyar gazdaság pedig fekete bárányból sikertörténetté vált az elmúlt 6 évben. 

A miniszterelnök beszéde során megismerhettük egy alternatív Magyarország képét, ahol minden szép és jó. Egy kicsit körülnézve az országban viszont egészen más kép rajzolódik ki. Ezzel valószínűleg a miniszterelnök és pártja is tisztában lehet, azonban az évértékelő beszédeknek nem is az a célja, hogy bemutassák az igazságot mindenféle ferdítés nélkül, hanem a párt követőit megakarják abban erősíteni, hogy Magyarországon most már tényleg itt van a Kánaán.

A liberalizmus vége?

Orbán Viktor 2014-es tusnádfürdői beszédében fejtette ki, hogy Magyarországon illiberális állam épül, és a hagyományos liberális társadalomszervezési módszerekkel szakítani kell. A miniszterelnök és pártja azóta is ezen az úton haladt előre, hiszen az elmúlt két évben a szabad sajtót számos támadás érte. A médiában az állami kontroll már a rendszerváltás előtti éveket idézi, a kritikus civilszervezeteket számos módszerrel próbálták meg hallgatásra bírni, miközben a korrupció soha nem látott szintre emelkedett.

Az illiberális demokrácia kiépítése valóban a szemünk előtt zajlik, és Orbán Viktor a 2016-os év alapján joggal gondolhatja azt, hogy jó az, amit csinál, hiszen számos nem várt esemény történt a világpolitikában. A miniszterelnök gondolatait a liberális értékrend végéről azzal próbálja alátámasztani, hogy a Brexit, valamint Donald Trump sikere egyaránt megmutatták, hogy a választók nem kérnek az elmúlt 20-30 év értékrendjéből, hanem ismét az erős nemzetállamnak kell középpontba kerülnie. A nacionalizmus megerősödése valóban a szemünk előtt zajlik, azonban annak mértéke korántsem annyira erős, mint ahogy azt Orbán Viktor gondolja.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Orbán Viktor évértékelője: a miniszterelnök még mindig egy alternatív világban él


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Ez az évértékelő se arról szólt amiról kéne.  Szólt  inkáb arról, mitől fél nagyon. Nem is értem, minek kell évértékelőt tartani,  aki tudni akarja, tudja milyen volt az elmúlt év.